katarzyna10 Napisano 22 czerwca 2009 Udostępnij #1 Napisano 22 czerwca 2009 Placuszki bardzo dobre i łatwe w przygotowaniu.Składniki na około 25 placków:2 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych)2,5 szklanki maślanki (może być kefir lub jogurt)2 duże jajka 60 g rozpuszczonego masła pół szklanki mąki (czasem trzeba dodać trochę więcej) 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta solirodzynki (ilość według własnego uznania)Płatki owsiane wymieszać z maślanką i odstawić na 15 - 30 minut.Po tym czasie dodać jajka (najlepiej wcześniej je roztrzepać), rozpuszczone masło i dobrze wymieszać. Dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać, odstawić na około 10 minut (lekko się w tym czasie napuszy). Smażyć na średnim ogniu, nalewając nie za grube placki, ponieważ szybko się rumienią i mogą 'nie dojść' w środku. Najlepiej bez dodatku tłuszczu. Podawać z syropem klonowym, owocowym, dżemem... Mi osobiście bardzo smakują na ciepło, polane sosem waniliowym (gotowy można kupić w Ikei a sklepiku szwedzkim) i ze świeżymi owocami.Czekam na wasze opinie Link do komentarza
adamis Napisano 30 czerwca 2009 Udostępnij #2 Napisano 30 czerwca 2009 Będę uparcie dążył do realizacji tego przepisu przez moją osobistą żonę, o ile oderwię ją od rycia w ogrodzie.Na pewno podzielę się wrażeniami, jestem pewien, że będą dobre.No bo jak z maślanką, to muszą być dobre. Maślanki to ja wypijam kilka litrów tygodniowo. Link do komentarza
Bopet Napisano 22 kwietnia 2010 Udostępnij #3 Napisano 22 kwietnia 2010 Dzisiaj trafiłem na ten stary temat. A jutro będę robił to cudo. Link do komentarza
daggulka Napisano 22 kwietnia 2010 Udostępnij #4 Napisano 22 kwietnia 2010 Cytat Dzisiaj trafiłem na ten stary temat. A jutro będę robił to cudo. podziel się potem wrażeniami .... foty mile widziane .... może też sie skuszę..... Link do komentarza
jimt Napisano 22 kwietnia 2010 Udostępnij #5 Napisano 22 kwietnia 2010 Ja też chce! Zono słyszysz? Nie słyszy bo w pracy Ale po pracy dowie się co będzie robić w weekend Pomogę oczywiście... w konsumpcji Link do komentarza
daggulka Napisano 22 kwietnia 2010 Udostępnij #6 Napisano 22 kwietnia 2010 noż .... a może Ty byś żonie zrobił, hę Link do komentarza
jimt Napisano 22 kwietnia 2010 Udostępnij #7 Napisano 22 kwietnia 2010 Robie jej masarz stóp i herbatę i zupy i cielęcinkę i inne mięska, których brzydzi sie dotknąć na surowo. Zona piecze pyszne ciastka, w zeszłym tygodniu maślane, a mnie rośnie brzuchol Link do komentarza
daggulka Napisano 22 kwietnia 2010 Udostępnij #8 Napisano 22 kwietnia 2010 no to se szanuj ..... ja z pieczenia to jedynie murzynek a i to nie zawsze wychodzi ... Link do komentarza
Konfi Napisano 27 kwietnia 2010 Udostępnij #9 Napisano 27 kwietnia 2010 Cytat podziel się potem wrażeniami .... foty mile widziane .... może też sie skuszę..... Nie wiem jak Bopet, ale ja zrobię w czasie najbliższego weekendu... i sfotografuję Link do komentarza
katarzyna10 Napisano 24 maja 2010 Autor Udostępnij #10 Napisano 24 maja 2010 Jakiś czas temu zmodyfikowałam swój przepis - polecam dodanie innych bakalii - orzechów, żurawiny, ananasa i co wam jeszcze przyjdzie do głowy. Szaleństwo mile widziane i dozwolone! Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się