szymol Napisano 25 lutego 2009 Udostępnij #1 Napisano 25 lutego 2009 Witam.Od 2004 roku jestem włascicielem posesji na której od 1980 roku jest wybudowany garaż który jest pokryty płytami azbestowymi.Właśnie dostałem zawiadomienie o wszczeciu postepowania przez inspektorat budowlany. Moja sasiadka napisala wniosek w sprawie stanu technicznego garażu.Czy może mi grozić usuniecie tego azbestu?Czy mogą mnie zmusić żebym usunął azbest z mojego dachu.?proszę o rade Link do komentarza
bajbaga Napisano 26 lutego 2009 Udostępnij #2 Napisano 26 lutego 2009 Nie jest dobrze. Nie dość, że może zmusić, to jeszcze ma taki obowiązek. Usunięcie i utylizację azbestu, należy zlecić wyspecjalizowanej firmie, a wtedy, teoretycznie można uzyskać dotację z gminy, jeśli ma taki program (gmina). Link do komentarza
Redakcja Napisano 27 lutego 2009 Udostępnij #3 Napisano 27 lutego 2009 Usunięcie pokryć dachowych z azbesto-betonu powinno nastąpić do 2032 roku, zatem formalnie nie można nikogo zmusić do wymiany pokrycia. Jedynie w przypadku stwierdzenia zagrożenia dla otoczenia inspektor nadzoru może wydać nakaz usunięcia zagrożenia. Link do komentarza
szymol Napisano 27 lutego 2009 Autor Udostępnij #4 Napisano 27 lutego 2009 płyty azbestowe są nie uszkodzone posiadają tylko nalot z mchu ale myśle że dzieki temu jest bardziej zabezpieczony Link do komentarza
bajbaga Napisano 27 lutego 2009 Udostępnij #5 Napisano 27 lutego 2009 Cytat płyty azbestowe są nie uszkodzone posiadają tylko nalot z mchu ale myśle że dzieki temu jest bardziej zabezpieczony Tu masz więcej informacji o obowiazkach ktore na Tobie "spoczywają" http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?tod...=WDU20031921876 Link do komentarza
szymol Napisano 8 marca 2009 Autor Udostępnij #6 Napisano 8 marca 2009 Cytat Tu masz więcej informacji o obowiazkach ktore na Tobie "spoczywają" http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?tod...=WDU20031921876 Dzięki za ustawe Link do komentarza
szymol Napisano 10 marca 2009 Autor Udostępnij #7 Napisano 10 marca 2009 Właśnie sie dowiedzialem że musze dostarczyc do Powiatowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego ekspertyzę jakości azbestu na mojej dzialce,którą ma wykonać Inżynier.Taka ekspertyza jest ważna pięć lat. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się