Skocz do zawartości

a tak naprawdę...

Recommended Posts

Napisano
Jestem na etapie załatwiania zezwolenia na budowę i oczywiście namiętnie czytam różne pisma fachowe, zachwycam się nowościami, już byłam w firmie instalującej rekuperatory / na wstępie zaproponowali projekt za 2000tys.zł/, ale od niedawna pracuję w biurze dużej firmy budowlanej i uważnie słucham prawdziwych fachowców, którzy sprowadzają mnie na ziemię twierdząc, że wszystkie artykuły zachwalające te nowinki są sponsorowane przez firmy, które je produkują, sprowadzają bądź instalują i nie w ich interesie jest podawanie "skutków ubocznych" jak niewykorzystanie w okresie jesienno-wiosennym, potrzeba klimatyzatora w lecie, zawilgocenie przewodów a z tym rozwój pleśni, koszty stałe- wymiana filtrów, okresowe czyszczenie kanałów w domu i zewnętrznych, prąd itp. Przyznaję że teraz mam wiele wątpliwości, podobnie jak z odkurzaczem centralnym. Mogę prosić prawdziwych fachowców i osoby posiadające dłużej te urządzenia o wszystkie "za i przeciw"?
Napisano
Cytat

Jestem na etapie załatwiania zezwolenia na budowę i oczywiście namiętnie czytam różne pisma fachowe, zachwycam się nowościami, już byłam w firmie instalującej rekuperatory / na wstępie zaproponowali projekt za 2000tys.zł/, ale od niedawna pracuję w biurze dużej firmy budowlanej i uważnie słucham prawdziwych fachowców, którzy sprowadzają mnie na ziemię twierdząc, że wszystkie artykuły zachwalające te nowinki są sponsorowane przez firmy, które je produkują, sprowadzają bądź instalują i nie w ich interesie jest podawanie "skutków ubocznych" jak niewykorzystanie w okresie jesienno-wiosennym, potrzeba klimatyzatora w lecie, zawilgocenie przewodów a z tym rozwój pleśni, koszty stałe- wymiana filtrów, okresowe czyszczenie kanałów w domu i zewnętrznych, prąd itp. Przyznaję że teraz mam wiele wątpliwości, podobnie jak z odkurzaczem centralnym. Mogę prosić prawdziwych fachowców i osoby posiadające dłużej te urządzenia o wszystkie "za i przeciw"?

Zapomniałam o najważniejszym- w firmie instalującej rekuperatory stwierdzili,że dużo oszczędzę, bo przy wentylacji mechanicznej nie potrzeba stawiać kominów wentylacyjnych; a jak je później dobudować gdy to cudo sie nie sprawdzi albo popsuje, albo na stare lata przy miernej emeryturze nie będzie mnie stać na jego konserwację?
Napisano
...a Polacy tylko wode pija o gorki kiszone jedza!!!!!!!!!!
Taki sam stereotyp jak z wentylacja. Bedzie Cie stac na emeryturze na kominiarza? Kominy tez trzeba konserwowac, a czy bedziesz mial kase na ogrzewanie zima z tej emeryturki?
To jest nonsens,nie mozesz w takich kategoriach rozpatrywac, wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepla oplaca sie w kazdym wieku icon_smile.gif
Zima oszczedzasz na ogrzewaniu a latem, gdy zrobisz GWC masz i "klime"
w dzisiejszych czasach chyba juz nie powinno sie zastanawiac, jedyny szkopul czy masz dodatkowa kase na to. Wyrzucajac kominy grawitacyjnej oszczedzisz pieniadze,pojda one na instalacje ale chyba mimo to ze 2-3k trzeba dolozyc (doliczajac GWC to dodatkowo z 5k dokladamy). Koszt samego utrzymnia nie jest juz wysoki, maly domek to pewnie rzedu 10-15 PLN na m-c za prad a filtry tez nie sa drogie. Oczywiscie ze wychodzi drozej niz 0 PLN,ale ta roznica zniweluje sie zima i okazuje sie ze w rozliczeniu koncowym oszczedzasz i masz jeszcze chlodzenie latem icon_smile.gif
Pzdr.
Napisano
Cytat

Odwiedziłem. Belki stropowe są super.icon_biggrin.gif

Hahaha..., ale smieszne!
To tylko udokumentowanie dla potomnych i dla mnie, np. za 20 lat, zebym wiedzial jak kiedys budowano i z czego

Pzdr.
  • 1 rok temu...
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Nie bardzo rozumiem co znaczy "niewykorzystanie w okresie jesienno-wiosennym" i "potrzeba klimatyzatora w lecie"? Czemu dom z wentylacją mechaniczną ma potrzebować klimatyzacji a z went. grawitacyjną nie?
No i przede wszystkim wentylacja mech. nie musi oznaczać wentylacji z odzyskiem ciepła (rekuperacją). Wentylacja grawitacyjna jest przy tym często nie wydolna w domach jednorodzinnych, stąd zainteresowanie mechaniczną (choćby tylko wyciągową).

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Czy to wszystko jest zgodne z projektem? Bo jeżeli tak, to projektanci się nie popisali. Osobiście jestem zwolennikiem innego układu: - górna powierzchnia ściany fundamentowej (w tym przypadku górna powierzchnia wieńca) jest na tym samym poziomie co chudziak;  - w efekcie izolacja przeciwwilgociowa pozioma na ścianach fundamentowych oraz pod ścianami nośnymi oraz działowymi jest na tym samym poziomie. Łatwo jest dobrze ułożyć i zrobić duże zakłady; - na chudziaku mamy wówczas wszędzie warstwę izolacji przeciwwilgociowej, warstwę izolacji cieplnej, warstwę wylewki podłogowej (jastrychu).  Na tym etapie budowy można jeszcze wszystko zrobić w ten sposób. Ale uwaga! Trzeba przeliczyć ostateczną wysokość ścian, otworów okiennych, drzwiowych oraz schodów i tego wszystkiego pilnować.  W ten sposób unikamy problemów z układaniem izolacji przeciwwilgociowej, mostkami cieplnymi w otworach drzwiowych itd. Chociażby jak teraz zrobić przejście rur ogrzewania podłogowego w "progach", gdzie w wewnętrznych ścianach nośnych będą otwory drzwiowe?
    • Jeżeli już coś pęka  w takiej sytuacji, to właśnie ściana działowa. Warstwa 10 cm betonu spoczywającego na zagęszczonym piasku jest całkiem solidna. Tu zaś pod ścianami działowymi jest jeszcze pogrubiona i zbrojona.  Natomiast co do brakującej izolacji przeciwwilgociowej, to jej zrobienie będzie kłopotliwe. U dołu ściany trzeba będzie nawiercić otwory pod kątem i wsączyć w ścianę preparat uszczelniający. Ale to w sumie problem wykonawców, skoro popełnili błąd.
    • Witam, Jestem na etapie zamawiania okien do domu i z tego powodu urodziło mi się kilka pytań.  Na fundamencie z bloczków betonowych został wylany wieniec. Z zewnątrz cały fundament wraz z wieńcem został zaizolowany oraz ocieplony 10cm warstwą styropianu przeznaczonego na fundament. Wnętrze zostało już zasypane piaskiem i zagęszczone. W chwili obecnej sytuacja na posadzce wygląda tak, że wylany zostanie chudziak (10cm), 15cm styropianu (ogrzewanie podłogowe) 6cm wylewka i 1.5-2cm na płytkę/panel - co daje nam 33cm. Tyle też właśnie pozostało miejsca między "piaskiem" a górną krawędzią wieńca.Finalnie więc, docelowa posadzka zrówna mi się niejako z górną krawędzią wieńca oraz izolacją poziomą. Czy to jest poprawnie wykonane? W otworach okiennych natomiast  wychodzi, że okno balkonowe będzie osadzone bezpośrednio  na wieńcu (na widocznej izolacji). Czy to jest okej? Nie będzie się w tych miejscach tworzył koszmarny mostek termiczny? Jeśli przyszłaby podwalina to okno mi się podniesie, co za tym idzie powstanie próg? Nie będzie przemarzać? Inna sprawa, że wieńce na wew. ścianach są na tej samej wysokości, więc wszędzie tam gdzie mam próg, to albo docelowa posadzka (panel) przyjdzie odrazu na wieniec, albo będę musiał go podkuć?  Bardzo proszę o Państwa opinie.
    • Pojawiła się nowa naklejka na podrobionych narzędziach Hilti TE16.   Młot Hilti Hammer Drill TE 16 2200W / Nowy Lombard / Cz-wa    
    • nawet, jeśli to beton od sciany zewnetrznej do ściany zewnętrznej budynku, czyli ileś metrów? - niestety nie widać, jakie sa wymiary. No może... A beton 15 to nie mocarz - ale może jestem zbyt ostrożny 
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...