naitsabes Napisano 2 maja 2008 #1 Napisano 2 maja 2008 Witam wszystkich Mam następujące pytanie chciałbym rozbudować dom który stoi jedna strona w granicy działki i chciałbym sie dowiedzieć czy istnieje możliwość rozbudowy tego domu. Po prostu chciałbym powiększyć jeden pokój dobudowując go ale mur stałoby w granicy z druga działka. Na działce obok nie ma żadnego budynku.pozdrawiam
Fabia Napisano 2 maja 2008 #2 Napisano 2 maja 2008 Cytat Witam wszystkich Mam następujące pytanie chciałbym rozbudować dom który stoi jedna strona w granicy działki i chciałbym sie dowiedzieć czy istnieje możliwość rozbudowy tego domu. Po prostu chciałbym powiększyć jeden pokój dobudowując go ale mur stałoby w granicy z druga działka. Na działce obok nie ma żadnego budynku.pozdrawiam Powinna być albo wręcz musi zachowana odległość kilku metrów od granicy działki do ściany domu. I prawdopodobnie nie ma znaczenia czy na działce obok ktoś mieszka.
Kminek Napisano 3 maja 2008 #3 Napisano 3 maja 2008 Ściana domu musi stać w odległości 3 metrów od granicy działki pod warunkiem że jest to ściana bez okien. Jeśli są okna ta odległość od granicy wydłuż się i wynosi cztery metry.
naitsabes Napisano 3 maja 2008 Autor #4 Napisano 3 maja 2008 Ale na tej dzilce stoi juz dom to nie ma znaczenia dzialka jest szeroka na 10 m i dom ktory tam stoi jest po jednej i drugiej stronie postaiony w granicy. ja chce ten dom rozbudowac utrzymujac jedna sciane w granicy czy jest taka mozliwosc??
Kminek Napisano 3 maja 2008 #5 Napisano 3 maja 2008 Cytat Ale na tej dzilce stoi juz dom to nie ma znaczenia dzialka jest szeroka na 10 m i dom ktory tam stoi jest po jednej i drugiej stronie postaiony w granicy. ja chce ten dom rozbudowac utrzymujac jedna sciane w granicy czy jest taka mozliwosc?? Ile ten dom już stoi?
naitsabes Napisano 7 maja 2008 Autor #6 Napisano 7 maja 2008 Cytat Ile ten dom już stoi? jakies 20 lat
Kminek Napisano 19 maja 2008 #7 Napisano 19 maja 2008 Cytat jakies 20 lat To był budowany zanim zmieniły się przepisy. Może być ciężko.
jacek44 Napisano 30 maja 2008 #8 Napisano 30 maja 2008 Cytat Witam wszystkich Mam następujące pytanie chciałbym rozbudować dom który stoi jedna strona w granicy działki i chciałbym sie dowiedzieć czy istnieje możliwość rozbudowy tego domu. Po prostu chciałbym powiększyć jeden pokój dobudowując go ale mur stałoby w granicy z druga działka. Na działce obok nie ma żadnego budynku.pozdrawiam Szanse są marne ale wystąp do gminy o warunki zabudowy Jest to jedyna szansa, bo przepis muwi, że mozna stawiać na granicy jeżeli jest to zgodne z warunkami zabudowy. Jest tylko jeden problem, aby wystapić o warunki musisz miec koncepcję archtektoniczną projektowanej nadbudowy. Koncpcję tą nie musi wykonywać architekt, nie musi to być zrobione fachowo, możesz zrobić to sam.Pozdrawiam
Fabia Napisano 30 maja 2008 #9 Napisano 30 maja 2008 Cytat Szanse są marne ale wystąp do gminy o warunki zabudowy Jest to jedyna szansa, bo przepis muwi, że mozna stawiać na granicy jeżeli jest to zgodne z warunkami zabudowy. Jest tylko jeden problem, aby wystapić o warunki musisz miec koncepcję archtektoniczną projektowanej nadbudowy. Koncpcję tą nie musi wykonywać architekt, nie musi to być zrobione fachowo, możesz zrobić to sam.Pozdrawiam Mam nadzieję że w gminie pracują rozsądni ludzie. Nie ma nic gorszego niż natknąć się na biurokratyczny mur.
jacek44 Napisano 30 maja 2008 #10 Napisano 30 maja 2008 Cytat Mam nadzieję że w gminie pracują rozsądni ludzie. Nie ma nic gorszego niż natknąć się na biurokratyczny mur. Przepraszam za błąd gramatyczny we wczesniejszej wypowiedzi (przepisy mówią). Jestem czerwony ze wstydu.Obawiam się, że urzędnicy będą tylko opierać się na przepisach.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się