Skocz do zawartości

Hammerite Prosto Na Rdzę na grzejniki

Recommended Posts

Napisano

Pomalowałem kaloryfery żeliwne rozcieńczalnikową farbą Hammerite Prosto Na Rdzę (nie wodorozcieńczalną Hammerite Na Kaloryfery). Zrobiłem to na początku sierpnia, a jak zaczęli grzać na początku października, to farba zaczęła śmierdzieć. Czy jest tu ktoś, kto też użył tej farby i powie mi, jak długo u niego śmierdziało przy nagrzanych kaloryferach? Infolinia AkzoNobel nie potrafi dokładnie powiedzieć, a znajomi fachowcy mówią o ok. 2 tygodniach dla farb olejnych/ftalowych. 

Napisano

Nie sposób tego dokładnie określić. Bo znaczenie ma zarówno ilość użytej farby jak i temperatura grzejników. Zapach może się utrzymywać bardzo długo. Ale największym problemem jest to, że nie jest to farba odpowiednia do takiego zastosowania. Teraz rozgrzana śmierdzi, czyli lotne związki organiczne wydzielają się z niej w dużych ilościach. Ale nawet jak będzie śmierdzieć mniej, to i tak może ich uwalniać się na tyle dużo, że będzie to szkodliwe dla zdrowia. 

Tę farbę, dla własnego dobra, powinno się usunąć. 

Napisano
53 minuty temu, Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne napisał:

Tę farbę, dla własnego dobra, powinno się usunąć. 

I tyle w temacie, nie ma więcej nic do dodania.

Napisano

W ostateczności wymienię te kaloryfery. Wiadomo, że teoretycznie najlepiej wszystko zrobić idealnie, i bardzo trudno określić dokładny czas parowania.

Dlatego moje pytanie kieruję do praktyków, bo tutaj doświadczenie to jedyny sposób na odpowiedź. Z wszystkich informacji wynika, że ostatecznie to musi wyparować. Kiedyś nie było farb innych niż rozcieńczalnikowe. Także z moich kaloryferów najpierw usunąłem kilka starych warstw farb olejnych. Zastanawiam się tylko, czy to będzie śmierdzieć jeszcze dwa tygodnie, czy pół roku.

Pomieszczenia z tymi kaloryferami są wyłączone z użytku, więc nie wdycham ciągle LZO.

Napisano
15 godzin temu, abcdef napisał:

Pomalowałem kaloryfery żeliwne rozcieńczalnikową farbą Hammerite Prosto Na Rdzę (nie wodorozcieńczalną Hammerite Na Kaloryfery). Zrobiłem to na początku sierpnia, a jak zaczęli grzać na początku października, to farba zaczęła śmierdzieć. Czy jest tu ktoś, kto też użył tej farby i powie mi, jak długo u niego śmierdziało przy nagrzanych kaloryferach?

Grzejniki należy zdemontować i zawieźć do piaskowania, następnie pomalować np. farbą akrylową Śnieżką albo z Dekorala. 

1 godzinę temu, abcdef napisał:

Z wszystkich informacji wynika, że ostatecznie to musi wyparować.

Tak paruje najpierw intensywnie, potem mniej, a po roku już mało podtruwa.

Po 5 latach od malowania można użytkować pomieszczenie na pobyt stały.

:bezradny:

Napisano
33 minuty temu, animus napisał:

Grzejniki należy zdemontować i zawieźć do piaskowania, następnie pomalować np. farbą akrylową Śnieżką albo z Dekorala. 

Tak paruje najpierw intensywnie, potem mniej, a po roku już mało podtruwa.

Po 5 latach od malowania można użytkować pomieszczenie na pobyt stały.

:bezradny:

Żaden ekspert nie był jak dotąd tak precyzyjny - jak Pan ustalił tak dokładne punkty czasowe z taką pewnością?

Napisano
19 minut temu, abcdef napisał:

Żaden ekspert nie był jak dotąd tak precyzyjny - jak Pan ustalił tak dokładne punkty czasowe z taką pewnością?

Znalazłem w necie podobny przypadek, właściciel nawet przemalował powtórnie grzejniki, tak po dwóch tygodniach farbą akrylową, żeby pozbyć się tego smrodu.

Niestety to też nie pomogło.

Napisano

Jeśli nie usunął starej warstwy i tylko nałożył nową, to chyba oczywiste że to nie pomogło. A jeżeli najpierw usunął starą powłokę, to znaczy że nie nie ona była problemem. To brzmi jak jakaś poszlakowa anegdota, a nie konkretny przypadek. Proszę niech Pan poda linka do tego przypadku.

Napisano
1 godzinę temu, abcdef napisał:

Jeśli nie usunął starej warstwy i tylko nałożył nową, to chyba oczywiste że to nie pomogło.

Tak było.

Spytałem jajogłowego, napisał, że  po 3 tygodniach powinno ustąpić, im wyższa temperatura na  grzejnikach, tym szybciej powinna się utwardzić. 

Cytat

U większości osób zapach jest najsilniejszy w pierwszych 3–8 dniach po włączeniu ogrzewania, potem słabnie.

Po 2 tygodniach (przy regularnym grzaniu) jest już minimalny,  prawie niewyczuwalny.

Farba Prosto Na Rdzę nie jest dedykowana do wysokich temperatur tylko do 60°C, wg specyfikacji), w przeciwieństwie do Hammerite do kaloryferów.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...