Skocz do zawartości

Strop drewniany

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam. Potrzebuję jasnej odpowiedzi na jedno bardzo ważne pytanie, bo im więcej o tym czytam, tym głupszy jestem. Remontuję ganek. Zdjąłem sufit drewniany, bo był za nisko. Teraz robię od nowa, tylko wyżej. Będę go też ocieplał wełną. Konstrukcja to legary drewniane położone na ścianie. Jak teraz popatrzę do góry, to widzę blachę. Nad sufitem nie ma nawet możliwości, żeby był użytkowy. Przewiew na górze jest. Stary sufit był suchy. Teraz jak to widzę: od dołu płyta gk; osb; wełna między legary(10cm); na legarach ruszt z desek, między deski też wełna (10cm) deski mają 12cm. Na to osb. Górne płyty osb rozsunę z 2 cm, żeby była wentylacja wełny. Teraz moje pytanie: gdzie i jaką folię mam dać, czy jednak nie dawać i dlaczego?

Edytowano przez drzanudz (zobacz historię edycji)
Napisano (edytowany)

No to przedsionek/ wiatrołap 

U mnie sie na to mówiło ganek. Będzie podłogówka, ale nie mamy w planach grzać jak w saunie. 12  max 15 stopni

Pomieszczenie ma 2,4 na 4.8 więc go przedzielę na pół szafą z przejściem i za szafą będzie pie*dolnik z regałami i zamrażarką

Edytowano przez drzanudz (zobacz historię edycji)
Napisano

Na górę membranę paroprzepuszczalną, jak masz możliwość oczywiście położyć ją na tych legarach, bo jak cokolwiek miałoby się skroplić, to membrana zatrzyma i nie wejdzie w wełnę. Na sam spód pod OSB czy GK paroizolacja. Jak masz mieć 2cm pustki tak jak piszesz, bo legary mają 12cm, a wełna 10cm to najlepiej paroizolacja aktywna, ale to już koszt 15-20zł/m2 ale warto.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Czyli do legarów od spodu przytakerować folię. 

A paroprzepuszczalna może być bezpośrednio pod osb (to górne), czy muszę jakieś "kontrłaty" dać, żeby sie nie stykała?

Napisano
Czyli do legarów od spodu przytakerować folię. 
A paroprzepuszczalna może być bezpośrednio pod osb (to górne), czy muszę jakieś "kontrłaty" dać, żeby sie nie stykała?
Jak masz możliwość to lepiej dać te 2cm jakieś nawet listwy, żeby nie tracić przestrzeni na wełnę, a żeby membrana nie była przyklejona do OSB.
A od spodu dokładnie, najlepiej takerem i na to OSB czy od razu GK.

Tylko jak to jest zamknięte od góry OSB, to trzeba byłoby zabezpieczyć jakoś, żeby cokolwiek wentylacji było nad membraną. Czyli ponawiercać fi 15-20mm.

Tylko sprawdź te legary, czy są w poziomie, bo jak chcesz do nich od razu płyty kręcić to może być niespodziewanka.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...