Skocz do zawartości

Postawienie garażu blaszanego 1,5m od granicy.

Recommended Posts

Napisano

Dzień dobry, chciałem postawić garaż blaszany 1,5m od granicy więc wykonałem zgłoszenie, niestety dostałem odmowę ze względu na to, że chcę postawić ten garaż 1.5m od granicy i urząd w takiej sytuacji wymaga ode mnie, cytuję "pozwolenie na budowę wraz z odpowiednią dokumentacją budowlaną wykonaną, zgodnie z art. 34 ustawy - Prawo budowlane, przez osoby osiadające odpowiednie, do zakresu, uprawnienia budowlane"

czy staranie się o pozwolenie na budowę garażu blaszanego w ogóle ma sens ? jaki byłby to koszt?

czy w przypadku gdybym postawił ten garaż 3m od granicy ten problem by nie istniał?

Jakie wg Was jest najlepsze wyjście z tej sytuacji? Będę wdzięczny za pomoc.

Napisano

tak, dlatego pytam czy jest sens w ogóle starać się o pozwolenie na postawienie w tym miejscu ?

czy jeśli zrobie nowe zgłoszenie na 3m od granicy to nie będzie żadnego problemu?

Napisano
47 minut temu, ggplant21 napisał:

sam z siebie, myślałem, że ze zgłoszeniem nie będzie żadnych problemów, a jednak :)

Bo nie znasz się na dyplomacji. Nie wolno obiektu nazywać "garaż". Gdybyś nazwał go "budynek gospodarczy" to sprawa potoczyłaby się inaczej

11 minut temu, ggplant21 napisał:

a jakie mogą być mniej więcej tego koszty?

koszty czego?

Napisano

no muszę udać się do architekta by wykonał projekt tak ? "pozwolenie na budowę wraz z odpowiednią dokumentacją budowlaną wykonaną, zgodnie z art. 34 ustawy - Prawo budowlane, przez osoby osiadające odpowiednie, do zakresu, uprawnienia budowlane"

jaki jest koszt takiego projektu?

Napisano

Nie zastanawiałbym się nad tym ale już zdążyłem przygotować pole pod ten garaż z kostki brukowej i teraz musiałbym to wszystko robić na nowo. 

Jakie byłyby koszty starania się o pozwolenie?

Napisano
Dnia 14.07.2025 o 12:19, ggplant21 napisał:

Nie zastanawiałbym się nad tym ale już zdążyłem przygotować pole pod ten garaż z kostki brukowej i teraz musiałbym to wszystko robić na nowo. 

Jakie byłyby koszty starania się o pozwolenie?

💰 Opłaty urzędowe – pozwolenie na budowę garażu:

1. Opłata skarbowa za wydanie pozwolenia na budowę:

0 zł – jeśli garaż budujesz na własne potrzeby (na działce prywatnej, nie zarobkowo).

112 zł – jeśli garaż ma być użytkowany komercyjnie (np. wynajem, działalność gospodarcza).

2. Mapa do celów projektowych (potrzebna do projektu):

od 800 zł do 2 000 zł, w zależności od lokalizacji i geodety.

3. Wypisy i wyrysy z MPZP lub decyzja o WZ (jeśli nie ma planu):

Wypis i wyrys z MPZP: ok. 50–150 zł

Decyzja o warunkach zabudowy (WZ): 0 zł – ale może zająć 2–3 miesiące.

4. Warunki przyłączy mediów (jeśli potrzebne):

zwykle bezpłatne, ale mogą być długie terminy oczekiwania.

Za przyłącze energii elektrycznej możesz zapłacić od 100 do 200 zł za warunki, natomiast budowa przyłącza to już osobny koszt (nawet kilka tys. zł, jeśli garaż ma być z prądem).

5. Opłata za wpis do dziennika budowy:

od 50 zł do 100 zł (czasem geodeta lub projektant załatwia to w pakiecie).

Dnia 14.07.2025 o 08:28, ggplant21 napisał:

no muszę udać się do architekta by wykonał projekt tak ? "pozwolenie na budowę wraz z odpowiednią dokumentacją budowlaną wykonaną, zgodnie z art. 34 ustawy - Prawo budowlane, przez osoby osiadające odpowiednie, do zakresu, uprawnienia budowlane"

jaki jest koszt takiego projektu?

💰 Koszt projektu garażu – orientacyjne ceny w 2025:

1. Projekt gotowy (typowy) + adaptacja:

Projekt gotowy garażu:
od 500 zł do 1 500 zł

Adaptacja przez lokalnego architekta:
od 1 000 zł do 3 000 zł

🔹 Łącznie: 1 500–4 000 zł

2. 🛠 Projekt indywidualny (na zamówienie):

od 3 000 zł do 6 000 zł
(zależnie od wielkości, konstrukcji – np. murowany, z płaskim dachem, z poddaszem itp.)

https://chatgpt.com/

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...