Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, planuje postawić mały dom modułowy na cele mieszkalne. Zależy mi aby dom mial niewielką powierzchnię użytkową w papierach a jednocześnie żeby byl salon i dwie sypialnie. W związku z tym mam pytanie, czy jesli na poddaszu beda dwa pokoje ale będzie niski sufit, poniżej normy 2,2 m np. 2,15m. to będzie to liczone jako 50 procent powierzchni?  Bo czytalam ze jest tez nowa norma i ze jak sufit poniżej 1,9 to pomieszczenie nie liczy sie w ogóle. Zalezalo by mi jednak na troche wyzszym suficie, 2,15 bylo by ok. Czy ktoś sie orientuje w temacie jak to bylo by liczone zeby bylo w papierach jako nieuzytkowe lub uzytkowe w 50 procentach? Czy nowy dom będzie liczony wg tej nowej normy?

To zależy od tego, wg której normy liczą w Twoim urzędzie miasta. Jeśli urząd bądź projektant stwierdzi, że obowiązuje nowa norma, to najpewniej poddasze zostanie w większości wliczone do powierzchni użytkowej (zwłaszcza jeżeli sufit ma 2,15 m), choć może się znaleźć fragmenty całkowicie wykluczone (np. część gdzie sufit schodzi do 1,4 m czy 1,2 m).

2,15 m ma być wysokością maksymalną na takim poddaszu? Jeżeli tak, to te pomieszczenia nie będą zgodnie z prawem mogły być w ogóle uznane za pomieszczenia przeznaczone na pobyt ludzi. Czyli nie zrobimy tam legalnie pomieszczeń użytkowych. W przypadku stropów pochyłych wymagane jest  minimum 2,2 m i jest to wysokość średnia, liczona od wysokości 1,9 m. Tego zaś nie da się tu uzyskać. 

Te wymagania zawarte są wprost w rozporządzeniu w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (WT), w paragrafie § 72. 1

5 minut temu, Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne napisał:

2,15 m ma być wysokością maksymalną na takim poddaszu? Jeżeli tak, to te pomieszczenia nie będą zgodnie z prawem mogły być w ogóle uznane za pomieszczenia przeznaczone na pobyt ludzi. Czyli nie zrobimy tam legalnie pomieszczeń użytkowych. W przypadku stropów pochyłych wymagane jest  minimum 2,2 m i jest to wysokość średnia, liczona od wysokości 1,9 m. Tego zaś nie da się tu uzyskać. 

Te wymagania zawarte są wprost w rozporządzeniu w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (WT), w paragrafie § 72. 1

Rozumiem ale chyba nikt mi nie zabroni zrobic tam dwoch pokoi , które moga byc jako nieuzytkowe w dokumentach?  O to mi właśnie chodzi zeby pokoje nie liczyly sie do powierzchni użytkowej. A to czy tam bede spała czy nie to przecież moja sprawa.. niskie sufity nie byly by dla mnie przeszkodą, antresole bywają jeszcze nizsze. 

W praktyce trudno powiedzieć czy ktoś się tym zainteresuje, czy nie. Albo czy jakiś "życzliwy" sąsiad nie doniesie. W każdym razie, zrobienie pomieszczeń użytkowych na poddaszu, które nie spełnia określonych wymagań jest sprzeczne z prawem budowlanym. 

Antresole to jeszcze  nieco inna sprawa. Ponadto wymagana wysokość antresoli to (zgodnie z tymi samymi przepisami) również 2,2 m. No i antresole zalicza się do powierzchni użytkowej.

Edytowano przez Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne (zobacz historię edycji)
36 minut temu, Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne napisał:

W praktyce trudno powiedzieć czy ktoś się tym zainteresuje, czy nie. Albo czy jakiś "życzliwy" sąsiad nie doniesie. W każdym razie, zrobienie pomieszczeń użytkowych na poddaszu, które nie spełnia określonych wymagań jest sprzeczne z prawem budowlanym. 

Antresole to jeszcze  nieco inna sprawa. Ponadto wymagana wysokość antresoli to (zgodnie z tymi samymi przepisami) również 2,2 m. No i antresole zalicza się do powierzchni użytkowej.

To nie maja byc oficjalnie pomieszczenia uzytkowe tylko nieuzytkowe. Wiec oficjalnie moze byc jako strych, pomieszczenia pomocnicze np. A jak ktos chce to przecież moze sobie nawet spac na strychu i nikt nie zabroni 😉 Swoja drogą to na stronie wykonawcy całorocznych domow modulowych są projekty gdzie wysokość sufitow nawet na parterze jest tylko 2 m wysokosci a antresola 1,7m. Wiec nie rozumiem, czy wtedy mozna tam mieszkac tylko rekreacyjnie czy w ogóle.. 🤔 

13 minut temu, podczytywacz napisał:

Jak się sąsiadowi nie będzie "palcem pokazywać" szczegółów, w tym wymiarów, to nawet nie pomyśli on o tym, że coś jest NIE TAK...

Dokładnie. Tak naprawdę biorąc pod uwagę starą normę sufit bylby tylko 5 cm nizszy. 

Dla Ciebie TYLKO, dla innych może być AŻ...

W sąsiedztwie wynajmowali lokal na aptekę i okazało się, że pomieszczenie ma wysokość o właśnie 4, czy 5 cm za małą, a że lokal był w "dobrym" miejscu i już umeblowany - aby uzyskać pozwolenie na użytkowanie,, wynajmujący wymyślił, że w sali sprzedaży obniży poziom posadzki o tę różnicę... usunął meble, skuł posadzkę, zmienił izolację, dał nową wylewkę, posadzkę...

Trwało to z miesiąc, ale aptekę otworzył...

Tak że wiesz...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...