Skocz do zawartości

Ogrzewanie wodne podłogowe dom 50m2

aaa123

Recommended Posts

Witam

Potrzebuję pomocy z ogrzewaniem. Mianowicie dom wybudowany, ocieplony w 2022r.  przyszedł fachowiec do pieca. Piec termet dwufunkcyjny ecocondens gold plus 20kw. Sterownik pokojowy salus. Temperatura na noc na sterowniku 19 stopni, w dzień 22 stopnie. Piec załącza się jak sterownik ma niższa temperaturę od żądanych- nie chodzi cały czas. Rachunki za gaz około 450-550 zł do tej pory.

W tamtym miesiącu był inny fachowiec robić przegląd pieca- obniżył w ustawieniach fabrycznych mu moc bo stwierdził, że na taki dom nie potrzeba pełnej mocy. Temperatura na piecu wody 45 stopni. Stwierdził , że piec powinien być włączony non stop.,,,.. nie zrobiliśmy tego tylko pracuje tak jak zada sterownik czyli jak obniży się temperatura powietrza. Rachunek po równym miesiącu 850 zł.

1. Czy obniżenie mocy nie spowodowało że piec dłużej grzeje? i przez to takie rachunki?

2. Powinien chodzić non stop? Jeśli tak to na jakiej temperaturze?

Każdy fachowiec mówi inaczej. Sąsiadka ta sama technologia budowy dom 110 m- rachunki 300 zł za gaz. Więc dlaczego ja mam aż tak wysokie?

Najbardziej prawdopodobną przyczyną wysokich rachunków jest błędna regulacja mocy pieca po ostatnim przeglądzie. Sugerowałbym przywrócenie ustawień fabrycznych (lub konsultację z serwisem Termet), ustawienie temperatury wody grzewczej na około 60-65°C i pozwolenie sterownikowi pokojowemu na regulację temperatury w domu (19°C w nocy, 22°C w dzień). Piec nie powinien pracować non stop - to strata energii.

Nie sugeruj się domem sąsiadki. Nawet jeśli domy są podobne, sposób użytkowania może się różnić, natomiast możesz zapytać ją o szczegóły - jaki ma model pieca, jakie ustawienia temperatury i czy korzysta z podobnych urządzeń (np. podgrzewania wody). To może dać Ci wskazówkę.

Możesz też rozważyć audyt energetyczny, aby upewnić się, że wszystko działa optymalnie.

Audyt energetyczny mam w projekcie do budowy domu więc nie będę robić nie potrzebnie. Wodę do grzania podłogówki na 60-65 stopni ustawić? Był to serwisant Termet , przy okazji przeglądu kotła pozmieniał ustawienia pieca. Czy ja teraz jestem sama bez serwisu przywrócić pełną moc kotła ? Stwierdził że mała moc wystarczy na dom 50 m ale według mnie na ,, głupi rozum” woda wtedy się dłużej grzeje. Czy dobrze to rozumiem?

Sąsiadka ma dom 110 m takie samo ogrzewanie , także używa wodę do kąpieli jak ja ma rachunki 300-400 zł. Drugi sąsiad dom 82 m rachunki koło 350 zł a nie ponad 800…. Juz tyle fachowców tu było każdy ustawia inaczej… 

U mnie Termet chodzi non stop na grzejnikach, rachunki razem z CWU są na poziomie 900zł/miesiąc teraz zimą na 100m2 ocieplonego domu w ~90%. Temperatura zadana średnio 36°C. Uważam że kocioł gazowy dla komfortu użytkownika jak i samego kotła powinienem pracować bez przerw. Da się to zrobić na moim przykładzie. Nie jest to skomplikowane jak opisują użytkownicy, a z całym szacunkiem dla serwisantów, albo nie umieją tego zrobić, ale po prostu mają na to wywalone, a jest to proste jak drut, prościej chyba nie dało się tego zrobić. Natomiast ja nie mam żadnego sterownika, mam, ale niezamontowany, bo uważam że Termet ma na tyle dobre sterowanie mocą sam w sobie, że sterownik jest przynajmniej dla mnie zbędny.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

W samym fakcie, że kocioł pracuje bez przerwy nie ma niczego złego. Wręcz przeciwnie, to jest właśnie tryb pożądany, bo wtedy unikamy strat związanych z rozruchem kotła. 

To myślenie "na chłopski rozum", że wyższa moc jest lepsza, bo kocioł pracuje krócej, jest błędne. Przecież wytworzy tyle samo ciepła pracując z niższą mocą, ale przez dłuższy czas. Najprostszy sposób żeby osiągnąć komfortowe warunki i ekonomiczną pracę to ustawienie jak najniższej temperatury zasilania, przy której temperatura we wnętrzach nam odpowiada. Przecież tak działa sterowanie zgodnie z krzywą grzewczą. Zaś gdy nie mamy odpowiedniej automatyki, to trzeba to robić ręcznie - np. zwykle kocioł pracuje podgrzewając wodę do 40°C, jej temperaturę podnosimy zaś ręcznie przy dłużej trwających mrozach. 

Natomiast nie znając dokładnie sytuacji na miejscu nie sposób powiedzie czy serwisant ustawił coś z sensem, czy wręcz przeciwnie. Ponadto w rachunkach trzeba porównywa nie kwoty, lecz zużycie gazu w ciągu sezonu, przez kolejne zimy lub inne porównywalne okresy w tym samym domu. 

Więc lepiej żeby chodził kocioł non stop czy z przerwami? Jak będzie chodzil

non stop nie będą wyższe rachunki za gaz? Nie mamy czujnika zewnętrznego więc i krzywej grzewczej nie da się wytworzyć. Rachunki porównywane do domów sąsiadów które są większe a płacą połowę mniej . Ja trzeci rok tu mieszkam i rachunki wzrosły tak jak napisałam o 300 zł po wizycie ostatniego serwisanta

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...