Skocz do zawartości

Podwyższenie zewnętrznej wylewki betonowej

Recommended Posts

No i czeka mnie ciekawe zajęcie. Jest sobie betonowy chodniczek, wylany dawno, dawno temu, od domu do furtki. Zużył już się niemiłosiernie, niektóre kamyki z wierzchniej warstwy betonu natura wymyła, ale niedużo tych dziur. I teraz przychodzi czas na jego remont. Rozbijać nie chcę, bo i po co, pracować zbyt wiele nie lubię, ale gdybym dołożył jakąś cienką warstwę na wierzch, to byłoby super. Problem tylko w tym, że nie mam wiedzy o tym, co na świecie wymyślono do naprawy betonowych ścieżek i posadzek, aby dawać warstwę nie grubszą niż 2 - 3 cm i to się trzymało. Jest ktoś w kursie tematu? Dodam tylko, ze część tegoż jest pod dachem, ale zdecydowana większość na świeżym powietrzu, więc słońce ją praży, deszcze zlewają i wiatry suszą. A nawet śnieg i lód potrafią przyozdobić. Pomożecie? Pomóżcie!

Ja polecę kolejny raz tą zaprawę. Na balkonie w niektórych miejscach jest 1mm i trzyma się wszystko super już 2 lata. Cena zabija, bo w zależności jak duże masz nierówności. U mnie na 3m2 poszło z 15kg, ale najwyżej 5mm dawałem, także można przyjąć, że warstwę ~2.5mm 4m2 można tym zrobić. Kumpel mi to doradził, robili na czymś podobnym w Szwecji, bo tam starych domów sporo.
https://allegro.pl/oferta/kerakoll-geolite-40-naprawa-betonu-25kg-7218676861

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

23 minuty temu, Swierol napisał:

Zawsze możesz ostać przy tym co jest tylko wylać ze 3-4 cm nowego mocnego betonu 

Robiłem tak kiedyś, ale warstwy cienkie się pokruszyły, chociaż powierzchnię zmyłem i czyściłem, aby jakaś przyczepność była. Właściwie zostało to co powyżej 3 cm. Oczywiście, jak nie będzie innego wyjścia, to i tak spróbuję, najwyżej trochę poszerzę, aby takie belki po bokach powstały.  

3 minuty temu, vlad1431 napisał:

Ja polecę kolejny raz tą zaprawę. 

A jak przygotowywałeś starą powierzchnię?

A jak przygotowywałeś starą powierzchnię?
W ogóle nie przygotowałem, była spójna, więc tylko chyba odkurzyłem. Na tym balkonie było kiedyś lastriko, więc to co pod spodem było całe i w miarę równe. Jak kładli elewację, to pod spodem i na obrzeżach położyli 2cm styropianu, więc coś musiałem z tym zrobić, żeby się nie odkleiło. Także dałem na te 2cm klej do styropianu i siatkę, a na to wszystko i cały balkon dałem tą zaprawę.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...