Skocz do zawartości

Wznowienie budowy po 25 latach

Recommended Posts

Witam.

Jak wyprowadzić stojący  budynek z dachem na prostą w miare tani i przyjemny sposob

w sytuacji gdzie są wszystkie dokumenty i pozwolenia(chyba bo jestem raczkujący w tym temacie) ale nie żadnego wpisu w dzienniku budowy od kierbuda, jest tylko od geodety z pieczatka o "wyznaczeniu polozenia obiektu na gruncie". Pozwolenie na budowę jest z 2000 roku na moich rodziców a wtej chwili ja jestem właścicielem. Druga sprawa to odległość budynku od granicy działki. Przed budowa rodzice z sąsiadami podpisali umowy o zgodzie na wybudowanie budynku bliżej niż 150cm od granicy, sąsiad swój a my swój. Każdy miał swoją umowę, nasza przepadła. Jak ja teraz odnowić? Zdanie sasiada się nie zmieniło.

Edytowano przez pierun (zobacz historię edycji)
36 minut temu, pierun napisał:

Dzięki za odp. A wiesz może jak będzie przebiegała cała procedurą i przybliżone koszta?

Tu ci nie pomogę. To było 20 lat temu. Musiałem od nowa robić projekt, odbiory instalacji, pomiary geodezyjne.  Kosztowało to wówczas na pewno powyżej 5 tysięcy zł. Sam projekt kosztował 2 tys zł.
Wyglądało to tak że przyszli z PINB, obejrzeli budynek, kazali poprawić a to schodek a to balustradę . I oczywiście załatwić papierologię. Potem inspektorka miała przyjść sprawdzić ale nie przyszła. Poszedłem ja do niej do biura i dostałem papierek z odbiorem. 

2 godziny temu, pierun napisał:

Jakieś kary od pinbu będą?

Nie słyszałem o karach. Przeciwnie, urzędnikom zależy na zakończeniu takich rozpie...onych budów.

1 godzinę temu, pierun napisał:

Dzięki za odp. A wiesz może jak będzie przebiegała cała procedurą i przybliżone koszta?

Tyle co normalnie + koszty kierownika budowy. To oczywiste, ze za bieganie człowiek musi  coś zarobić, ale to też nie są astronomiczne sumy.

Koszty kierownika zależą od tego ile papierów będzie musiał odtworzyć. 

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...