Skocz do zawartości

Co wybrać do łazienki GK czy płytę budowlana?

Recommended Posts

3 godziny temu, lukas198820 napisał:

Zielona płyta GK czy może płyta budowlana.

Co polecacie?

Jakie fundament?

Jest izolacja pozioma ścian i posadzki?

płyta budowlana Botament  - ok 79zł/m2

płyta zielona  - ok 15 zł/m2

płyta wiórowo-cementowa 10 mm - ok 50 z/m2

:scratching:

Jak jest izolacja od gruntu i będzie SPRAWNA wentylacja, to płyta g/k zielona - tak jak napisał @retrofood - zupełnie wystarczy...

Może rozwiniecie temat koledzy?

Grubość ścian kamiennych wynosi ok 50 cm, bo dwie ściany to ściany zewnętrzne.

Szczerze nie wiem jaka jest izolacja pozioma, na zewnątrz była robiona tylko przeze mnie folia kubełkowa i smarowany dysperbit by wyizolować fundamenty zakopane w piasku.

Samo pomieszczenie jest wyżej niż była powierzchnia stajni o około 40 cm.

Położone na starej wylewce jest gruz, później piasek i na na to chudziak. Zostalo to dlatego tak zrobione by wyrównać poziom z pozostałymi pomieszczeniami mieszkalnymi który były wyżej od stajni.

Na to wszystko w pomieszczeniu jest położony 5 cm styropian grafitowy EPS100, na to ogrzewanie podłogowe z rurek PE-RT 16x2 mm i wylewka z miksokreta ok 6 cm.

Pomieszczenie ma teraz wysokość 2.67m  a jego powierzchnia to ok 9.2 m2.

Takie są pełne dane i dziś jak będę u siebie to dorzucę zdjęcia.

23 minuty temu, lukas198820 napisał:

Może rozwiniecie temat koledzy?

Masz ściany z kamienia, będzie dochodzić do kondensacji na płytach gipsowych

w trakcie ogrzewania.

W dodatku ogrzanie pomieszczenia będzie trudne

bez zastosowania płyty budowlanej, do odpowiedniej temperatury komfortu w  łazience.

Co z wentylacją pomieszczenia łazienka?

5 godzin temu, lukas198820 napisał:

Szczerze nie wiem jaka jest izolacja pozioma

To może być problem - zapewne oprócz Twojej pracy z "izolowaniem", nie ma poziomej izolacji ścian... nie odcięta droga na kapilarną penetrację wilgoci z gruntu, choć może mur kamienny nie ma takiej właściwości jak mur z cegieł, czy betonu, i tak bardzo nie "ciągnie"...

Ale podłogę masz zabezpieczoną :yahoo:

Nie obrabiaj  tych ścianek żadnymi płytami, tylko wymuruj na styk ze ścianą zewnętrzną ścianki z multiporu o grubości 5, albo 8 cm...

Odpadnie zabawa ze stelażami, szpachlowaniami...

Otrzymasz ocieploną ścianę, gotową do ewentualnego położenia płytek, czy wygładzenia (Atlas REKORD - gładź cementowa) pod malowanie.

Oczywiście, bezpośrednio na niej nie zawiesisz żadnych ciężkich szafek...

To może być problem - zapewne oprócz Twojej pracy z "izolowaniem", nie ma poziomej izolacji ścian... nie odcięta droga na kapilarną penetrację wilgoci z gruntu, choć może mur kamienny nie ma takiej właściwości jak mur z cegieł, czy betonu, i tak bardzo nie "ciągnie"...
Ale podłogę masz zabezpieczoną yahoo.gif

Nie obrabiaj  tych ścianek żadnymi płytami, tylko wymuruj na styk ze ścianą zewnętrzną ścianki z multiporu o grubości 5, albo 8 cm...
Odpadnie zabawa ze stelażami, szpachlowaniami...
Otrzymasz ocieploną ścianę, gotową do ewentualnego położenia płytek, czy wygładzenia (Atlas REKORD - gładź cementowa) pod malowanie.
Zrobiłbym tak samo. Jak nie wiemy jaka jest izolacja, a autor nic nie pisze też o izolacji termicznej z zewnątrz, to zakładam, że jej nie ma. Nie ma opcji zrobić tam żadnej pustej przestrzeni, bo tam po prostu będzie sią lało po tych płytach z jednej i drugiej strony. Jeżeli to jest nieocieplona piwnica, to nawet nie wiem czy nie lepiej dać grubszą warstwę tego multiporu.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

1 godzinę temu, podczytywacz napisał:

To jest do rozwiązania kołkami do mocowania urządzeń na styropianie. Np. kołkami Ebolt.

Mocowanie urządzeń na elewacji budynku docieplonego styropianem

7 godzin temu, animus napisał:

Będzie pomieszczenie ogrzewane. 

Nie zwróciłem uwagi, że to kamień i bez izolacji. :(

Edytowano przez retrofood (zobacz historię edycji)

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...