Skocz do zawartości

Dyskusja na forum: Odśnieżanie chodnika przy posesji: czy właściciel domu za to odpowiada? Przepisy, obowiązki, kary

Recommended Posts

Odśnieżanie chodnika przed domem to obowiązek, o którym często zapominają właściciele posesji. A nie jest to martwy przepis! Kary mogą być dotkliwe. Grzywna wynosi 1500 zł. Wyjaśniamy obowiązki związane z odśnieżaniem chodnika przed posesją. Kiedy odpowiada za to właściciel nieruchomości, gmina lub zarządca drogi. Dowiedz się, jakie są konsekwencja za brak odśnieżonego chodnika.

Pełna treść artykułu pod adresem:
https://budujemydom.pl/budowlane-abc/poradnik-prawny/a/113065-odsniezanie-chodnika-przy-posesji-kto-i-kiedy-ma-taki-obowiazek-wyjasniamy-przepisy-i-kary

1 minutę temu, podczytywacz napisał:

Koniecznie na chodniku?

Na chodniku.
W kurniku.
Na miedzy.
Na ganku.

Na ścieżce pod jabłonią.
Wszędzie jestem u siebie - prawda?
Zapisane w księgach wieczystych sądowych i płacę obowiązkowy podatek od nieruchomości.
Czyli jestem u siebie.
Czy jednak nie?

Dołożę swoje trzy grosze i napiszę, co ja uważam :)

Dlaczego nie wolno pić piwa na chodniku nawet takim, który musisz osobiście odśnieżać, bo przylega do Twojej posesji?

Z tego powodu, dla którego nie można robić tego w parku, na ulicy i w urzędzie ... tam nie można również biegać nago tudzież używać inwektyw wobec przechodniów.

To przestrzeń, którą użytkują wszyscy. Również dzieci.

Promowanie spożywania alkoholu w miejscu ogólnodostępnym jest moralnie naganne. Nie powinno uznawać się za normę widoku człowieka, pijącego piwo na oczach dzieci. Dzieci biorą przykład z dorosłych. Skoro dorosły stoi na chodniku i pije piwo, to dzieci i młodzież pomyślą sobie: ok, skoro jemu wolno, to mnie też .... nie może być to złe.

A jest. Alkoholizm jest chorobą, a statystyki nie kłamią. Proponuję poczytać, jak to wygląda w przypadku dzieci i młodzieży  :)

https://stopuzaleznieniom.pl/artykuly/czy-pije-ryzykownie/picie-alkoholu-przez-mlodziez-szkolna-wyniki-badan/

Czy ktoś zabrałby kilkulatka do pubu? No nie.

Ja myślę tak. Pijesz piwo na oczach swoich dzieci w domu? To teraz wytłumacz im, że nie wolno, skoro sam to robisz i widzą, że sprawia Ci to przyjemność.

Nie słowa mają moc sprawczą, tylko przykład i działanie :)

A przecież żaden z nas nie chciałby, żeby normą u jego dziecka było picie piwa, prowadzące do alkoholizmu ... i problemów.

To pewnie tylko jeden z powodów zakazu spożywania alkoholu w przestrzeni, w której znajdują się nieletni .... ale jakże ważny :) 

Komentarz dodany przez alkoholik z dziada pradziada:
daggulka, walisz smutki i dorabiasz chorą ideologię. Na chodniku za którego płace podatek piwa nie wolno mi wypić? ok, a czym różni sie picia piwa na ogródku który przylega do chodnika i nie jest ogrodzony bo przecież nie musi, czy też dostanę mandat? albo jak będę stał w swojej bramie do mojej [posesji na swoim gruncie to też piwa nie mogę spożywać? Co do pubu to ja dzieci zabieram bonie tylko można się tam napić piwa ale i dla dzieciaków też jest tam co zjeść i nie pisz że do pubu idzie się po to aby się urżnąć w trupa, idzie się po coś innego tak samo jak chodzi sie do restauracji tam też można alkohol spożywać i co? dzieciaków do restauracji też nie można zabierać? Piszesz że dzieci patrząc na dorosłych jak piją alkohol uczą sie od nich, czy seksu uczyłaś swoje dzieci albo czy twoi rodzicie uczyli cię tego? jak ktoś ma pić czy palić albo zażywać narkotyki to będzie i nie potrzebne mu będą żadne "nauki" od dorosłych więc daruj sobie te filozoficzne wywody

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...