Skocz do zawartości

Ściana nośna a działowa jakie pozwolenia

Recommended Posts

Witam!

Jestem właścicielem dwóch mieszkań położonych na parterze. Budynek ma 2 właścicieli ja i sąsiad.

Chciałbym zrobić w ścianie przejście w postaci wybicia otworu aby móc połączyć 2 mieszkania w jedno. Teraz pytanie, jakie pozwolenia potrzebuję, jeżeli ściana będzie nośna a działowa i jak mogę poznać, jaki to jest rodzaj ściany?

Czyli nie masz jakiegoś planu/projektu tego budynku...:scratching:

A i my nic o budynku nie wiemy...:bezradny:

Z czego wybudowany...

Jakiej grubości ściany... przeważnie te nośne są grubsze...

Jaki jest układ pomieszczeń - zdarza się, że mieszkania rozdzielone są ścianą działową, nieco grubszą (ze względów lepszej izolacji akustycznej), niż pozostałe ściany działowe... choć częściej ścianami nośnymi...

W ścianie nośnej również można zrobić przejście - przy zachowaniu pewnych dodatkowych zabezpieczeń w postaci zrobienia belki nad planowanym otworem, KONIECZNIE PRZED WYKONANIEM OTWORU  (!!!!!!!) 

Mogę wykonać własnoręczny rysunek przedstawiający układ pomieszczeń Zastanawiam się gdzie mogę zdobyć plan tego budynku, byłoby łatwiej. Dodam, że jest to moje pierwsze mieszkanie, nie wiem co z czym dlatego pytam. 

Odnośnie pytania dotyczącego pozwoleń, co dokładnie trzeba zgłosić w przypadku ściany nośnej i gdzie? Wiem, że ścianę działową, to ja mogę całą wywalić nawet samemu.

Gdybym zrobił odwiert i zmierzył?

9 minut temu, GremziPL napisał:

Wiem, że ścianę działową, to ja mogę całą wywalić nawet samemu.

Nie tak prędko!!! Dużo zależy od konstrukcji budynku...

Powinien to ocenić jakiś budowlaniec z praktyką...

A odwiert jest jedną z metod oceny grubości ściany, ale niekoniecznie grubość decyduje o roli ściany...

Kształt budynku, układ ścian z ich grubościami i materiałem z którego powstały (widać, co wydostaje się spod wiertła) więcej powie...

42 minuty temu, GremziPL napisał:

Zastanawiam się gdzie mogę zdobyć plan tego budynku, byłoby łatwiej.  

U poprzedniego administratora (lub właściciela). Osoba zarządzająca budynkiem ma obowiązek prawny posiadania wszelkiej dokumentacji dotyczącej budynku.

43 minuty temu, GremziPL napisał:

Odnośnie pytania dotyczącego pozwoleń, co dokładnie trzeba zgłosić w przypadku ściany nośnej i gdzie?  

1. W żadnej ścianie, ani nośnej, ani działowej, nie wolno wybijać otworu. Otwór się wycina. 

2. Aby wyciąć otwór w ścianie nośnej, musisz mieć projekt techniczny tych prac, sporządzony przez projektanta budowlanego ze specjalnością konstrukcyjną, a potem zdobyć pozwolenie na budowę.

3. Podpowiadam, że jeśli budynek jest z gatunku typowych, czyli w Twojej miejscowości jest więcej takich, to jest szansa, że projektant będzie znał konstrukcję i wiedział jaka jest ta ściana. Szukaj u siebie biura projektowego i spróbuj pogadać z ludźmi stamtąd. 

Powiem Ci, że ja zrezygnowałem z robienia takiego otworu (2014 rok), chociaż uprawnienia budowlane miał mój szwagier i chciał sam zrobić projekt. Ale skonsultował się z innym konstruktorem, który znał te bloki (z lat 50-tych ubiegłego wieku) i mi to odradzili. Gdyby to było 4 piętro, to nie byłoby problemu, ale to był parter. Doszli do wniosku, że ryzyko naruszenia konstrukcji jest zbyt duże i mogę nie dostać PnB. Dlatego nie chcieli podpisać projektu. Tak też bywa.

A technologia wykonania otworu jest w zarysach prosta. Najpierw na górze ściany wycina się szparę na nadproże, po czym wstawia nadproże i je betonuje. I dopiero kiedy beton zwiąże, można wycinać otwór drzwiowy. I jest kategoryczny zakaz WYBIJANIA! Tego robić nie wolno!

Aha, u mnie ściana była zbrojona i wątpliwości dotyczyły właśnie cięcia zbrojenia. Gdyby był sam beton, też nie byłoby problemu. 

Dokładnie ja i tak wezmę do tego fachowców, sam nie chce nic robić, żeby potem nie było na mnie,pod tym niech się podpisuje kierownik budowy, niech fachowcy oceniają nośność ścian itd (nie znam się na tym). Gadałem z kilkoma firmami, twierdzą, że nie ma problemu, no ale plan powie więcej, myślę, że póki co nie ma co kopać tematu, ogarnę plan budynku i wszystko się wyjaśni, jest bynajmniej światełko w tunelu, że uda się zrobić przejście z jednego do drugiego mieszkania.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...