lukas198820 Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij #1 Napisano 30 grudnia 2024 Dzień dobry Ostatnio wdałem się w dyskusję na temat sensowności sznurowania wełny przy braku deskowania. Czy trzeba sznurować jak na dachu mam tylko folie paroizolacyjną i blachodachówke? Czy jeśli trzeba to lepiej to robić na papiakach czy tackerem? Link do komentarza
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 2 stycznia Udostępnij #2 Napisano 2 stycznia (edytowany) Mówimy o sznurowaniu poniżej wełny, tym ją podtrzymującym, czy o sznurowaniu od góry, zapewniającym dystans od desek lub folii? Jeżeli chodzi o to od góry, to założenie jest takie, że gdy nie ma deskowania to wełnę układamy na całą wysokość krokwi, Wtedy styka się z folią parorzepuszczalną. Zysk jest taki, że zyskujemy na grubości warstwy ocieplenia i oszczędzamy sobie pracy z rozciąganiem sznurków. Wówczas nie ma nawet miejsca na sznurowanie i szczelinę wentylacyjną. Czemu zresztą ta szczelina miałaby służy w takim układzie? Natomiast użycie papiaków lub zszywek to pozorny dylemat. Jeżeli robimy to porządnie, to oba warianty są równie dobre. Zszywki nadają się przede wszystkim do cienkiego sznurka (ja lubię używać murarskiego). Natomiast co do sznurowania poniżej wełny, to moje doświadczenie jest takie, że to zależy przede wszystkim od rozstawu krokwi i spoistości samej wełny. Natomiast można się bez niego obejść gdy rozstaw krokwi jest niewielki (do 60 cm), zaś wełna jest dość sztywna i spoista. Jeżeli po wpasowaniu lekko na wcisk pomiędzy krokwie bez problemu ładnie się utrzymuje, nie wygina jak banan i nie obsuwa to najwyraźniej sznurowanie nie jest konieczne. Ale przede wszystkim sznurowanie nigdy nie zaszkodzi, bo to dodatkowy element podtrzymujący wełnę. Jeżeli stabilność jej ułożenia budzi jakiekolwiek wątpliwości, to lepiej je zrobić. Edytowano 8 stycznia przez Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne (zobacz historię edycji) 1 Link do komentarza
lukas198820 Napisano 12 lutego Autor Udostępnij #3 Napisano 12 lutego (edytowany) Witam, jaka wełnę wybrać do ocieplenia poddasza i jego zabudowy ? Jaka taka wełna powinna mieć lambdę i jaka grubość? Czy sznurować paroizolację przed wełna? Parametry domu: -Dom parterowy -Powierzchnia 185m2 z dachem czterospadowym wykonanym z blachodachówki -Brak deskowania jest tylko paroizolacja. Edytowano 12 lutego przez lukas198820 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
lukas198820 Napisano 12 lutego Autor Udostępnij #4 Napisano 12 lutego Mówię tutaj o sznurowaniu przed ukladaniem wełny, by zapewnić przerwę między paroizolacja a wełna. Trzeba to robić? Link do komentarza
podczytywacz Napisano 12 lutego Udostępnij #5 Napisano 12 lutego Niedawno był wątek o dokładnie tej samej sprawie... 15 minut temu, lukas198820 napisał: Trzeba to robić? Wniosek był taki, że dla bezpieczeństwa (coby zachować dylatację wentylacyjną przy układaniu warstwy wełny) - trzeba... 2 Link do komentarza
vlad1431 Napisano 12 lutego Udostępnij #6 Napisano 12 lutego Kumpel, który kładzie wełnę zawodowo mówi, że tylko skalna Rockwool, że tylko ta po latach zachowuje kształt oryginalny. Że kilka razy już kiedy odkrywał starą zwykłą mineralną to niewiele z niej zostawało. Ale to jego opinia, a ja nie mam powodu mu nie wierzyć. A jaka lambda? Oczywiście najwyższa możliwa na jaką Cię stać. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Link do komentarza
lukas198820 Napisano Środa o 08:25 Autor Udostępnij #7 Napisano Środa o 08:25 Ale sznurujrny czy nie? Czy taka wełna już teraz na takim mrozie mogę układać? Jaka powinna być lambda tej wełny 0.035 czy 0.033? Link do komentarza
rett Napisano Środa o 13:20 Udostępnij #8 Napisano Środa o 13:20 Sam ocieplam swoje poddasze wełną mineralną właśnie w tym czasie, oczywiście amatorsko i nie widzę powodów, żeby tego nie robić. Wełna nie zmienia swoich właściwości z powodu mrozu, oczywiście jeśli jest sucha. 4 godziny temu, lukas198820 napisał: Ale sznurujrny czy nie? Z mojej praktyki powiem, że jestem za sznurkowaniem. Przy docinaniu wełny mineralnej i przy układaniu w docelowych miejscach, zawsze można ją gdzieś przytrzeć czy zahaczyć przez nieuwagę. Nawet nie zauważysz, jak taki kawał wełny ze skudloną powierzchnią od zewnętrznej strony, wpasujesz między krokwie i zablokujesz przepływ powietrza w miejscu swobodnej wentylacji. I nie żałuj sznurka. Zbyt rzadkie sznurkowanie stwarza tylko problemy. 4 godziny temu, lukas198820 napisał: Jaka powinna być lambda tej wełny 0.035 czy 0.033? Dla nowo budowanych domów są normy, których musisz się trzymać. Jest pewien wzór, z którym wyliczysz jaka lambda wełny, przy jakiej jej grubości dla twojego poddasza będzie prawidłowa. Jeśli ocieplasz poddasze w domu już użytkowanym, to wtedy te normy o których piszę chyba nie mają zastosowania i wtedy jak to ktoś powyżej napisał masz wolną wolę. Niższa lambda - cieplej na poddaszu ale droższy koszt materiałów. Osobiście bardziej bym się skupił na dokładnym wykonaniu całego ocieplania, ze szczególnym uwzględnieniem wszelkich narożników, miejsc łączenia wełny i miejsca przy okapie a osiągniesz lepsze oszczędności cieplne niż byle jakie położenie droższej wełny. 1 Link do komentarza
vlad1431 Napisano Środa o 14:56 Udostępnij #9 Napisano Środa o 14:56 Albo piana Pur. Nie wiem co będzie za 20 lat, ale na obecną chwilę nie zdecydował bym się na wełnę. Jestem mega zadowolony z Pur. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się