Skocz do zawartości

Poddasze nieużytkowe, ocieplenie

Recommended Posts

Witam, chciałbym ocieplić poddasze. Dach pokryty jest deskowaniem, membrana i dachówka. Wysokość krokwi 20 cm.

Moje pytanie:

Sznurkować 2cm od desek aby zachować szczelinę wentylacyjną i dać wełnę 20 cm do krokwi + 5 cm pomiędzy stelażem g-k

czy wełna 18 cm bez uprzedniego sznurkowania stworzy naturalnie przerwę między deskami a wełną?

31 minut temu, Junior Junior napisał:

czy wełna 18 cm bez uprzedniego sznurkowania stworzy naturalnie przerwę między deskami a wełną?

Może tak, a może nie...

Sznurki zapewnią tę przerwę z olbrzymim prawdopodobieństwem, natomiast najstaranniejsze nawet układanie tych 18 cm spowoduje powstanie dużo miejsc, w których przerwy wentylacyjnej nie będzie...

Witam, chciałbym ocieplić poddasze. Dach pokryty jest deskowaniem, membrana i dachówka. Wysokość krokwi 20 cm.
Moje pytanie:
Sznurkować 2cm od desek aby zachować szczelinę wentylacyjną i dać wełnę 20 cm do krokwi + 5 cm pomiędzy stelażem g-k

Czyli chcesz dać 5cm pomiędzy wełną a płytami?

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Ja rozumiem to tak, że 5 cm to dodatkowe 5 cm wełny w polach rusztu pomiędzy profilami, do których będą mocowane płyty g-k. 

Zgłaszam jednak pewne uwagi. Bez rozpięcia sznurka  bardzo trudno będzie zapewnić ciągłość szczeliny wentylacyjnej pod deskowaniem. 

Ponadto 2 cm szczeliny to i tak niewiele. Bardzo ważne jest jeszcze to aby ta szczelina miała wlot w okapie i wylot w kalenicy. Tam jest potrzebna wymiana powietrza. 

Rada dla innych na przyszłość  - jeżeli deskowanie jest faktycznie z desek, nie zaś z płyt drewnopochodnych, to można pozostawić szpary po ok. 4 cm pomiędzy nimi i przykryć deskowanie folią (membraną) paroprzepuszczalną. Wtedy wełna może przylegać do desek, nie trzeba robić szczeliny wentylacyjnej pod nimi. 

Co tam ma być docelowo, jakie pomieszczenia. po ociepleniu?

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...