Skocz do zawartości

Problem z fundamentami.

Recommended Posts

Witam wszystkich użytkowników bardzo serdecznie.

Mój problem jest następujący. Otóż mam już fundamenty i niestety w ziemi (od poziomu "0") są one usadowione jedynie na 50 cm (ława 40 cm + chudziak 10 cm pod nią), bo zgodnie z "wizją" budowlańców powinienem teraz osypać dom na ok. 50 cm i tym samym uzyskać 100 cm fundamentów w ziemi. Sęk w tym, że mi wizja takiej "kurzej chatki" się bardzo nie podoba, ponieważ osypując dom, wg zaleceń majstrów, stracę po ok 2m. działki z każdej jego strony. Najbardziej bym chciał jakoś nadlać fundamenty, tak, by od poziomu "0" były te 110-120 cm w ziemi (poniżej strefy przemarzania) i wtedy nie osypywać domu. I wymyśliłem, by odkopać istniejące ławy na szerokość ok. 40 cm, głębokość 100-110 cm i równolegle do nich (ale nie pod chudziaka, nie chcę podkopywać pod niego) wylać kolejny zbrojony fundament, który połączę z istniejącą ławą za pomocą prętów zbrojeniowych (coś jak tutaj: https://receptynadom...zerzyc-lawy.../ ).

Czy takie działanie ma sens i będzie dobre ? A może istnieje jakieś inne rozwiązanie ?

Pozdrawiam,
Grzesiek

4 godziny temu, Samborek30 napisał:

...

Czy takie działanie ma sens i będzie dobre ? A może istnieje jakieś inne rozwiązanie ?

Pozdrawiam,
Grzesiek

sorry, pomysł z czapy,

na poziomie spodu ław ułóż poziomo styro na odległość 1m od ław, byleby zachować ciągłość z izolacją termiczną pionową

i tyle

12 godzin temu, Samborek30 napisał:

Witam  mam fundamenty  niestety w ziemi od poziomu "0"  usadowione jedynie na 50 cm fundamentów w ziemi.  bym chciał jakoś nadlać fundamenty, tak, by od poziomu "0" były te 110-120 cm w ziemi (poniżej strefy przemarzania)

Wymyśliłem, by odkopać istniejące ławy na szerokość ok. 40 cm, głębokość 100-110 cm i równolegle do nich (ale nie pod chudziaka, nie chcę podkopywać pod niego) wylać kolejny zbrojony fundament, który połączę z istniejącą ławą za pomocą prętów zbrojeniowych (coś jak tutaj: https://receptynadom...zerzyc-lawy.../ ).

Jeżeli są tam tylko fundamenty, to możesz pod nadzorem Kierownika budowy wybierać sukcesywnie grunt pod fundamentami i podlewać to np. betonem z dodatkiem kamienia polnego.  

Jest to dość kosztowne przedsięwzięcie.

Taniej i szybciej wyjdzie, tak jak ktoś wyżej zaproponował, odsunąć strefę przemarzania dalej od fundamentów stosując dodatkową izolację.

Edytowano przez animus (zobacz historię edycji)
17 godzin temu, aru napisał:

sorry, pomysł z czapy,

na poziomie spodu ław ułóż poziomo styro na odległość 1m od ław, byleby zachować ciągłość z izolacją termiczną pionową

i tyle

A ten xps ułożyć pod delikatnym skosem czy całkowicie poziomo ? I co dać na jego połączenie z pionową izolacją fundamentów ? I czy lepiej dać 1 x 10 cm, czy 2 x po 5 cm układanych naprzemiennie, by uniknąć mostków cieplnych ? Czy jakaś papa pod to lub nad to ?

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...