Skocz do zawartości

Jakie prace wykonać pod pozwolenie na użytkowanie.

Recommended Posts

Witam

Wykonuje remont domu z lat 50- tych na pozwolenie na budowę, bo adaptowalem poddasze do zamieszkania.

Wcześniej był tam strych.

Dom remontuje systemem gospodarczym i część kosztów finansuje z kredytu hipotecznego.

Doradca twierdzi że jeśli chce przedłużyć okres kredytowania wystarczy by w kosztorysie budowlanym wykonał pracę w nim zaznaczone.

Dodał jednak że by kredyt był rozliczony musi być uzyskane pozwolenie na użytkowanie.

Moje pytanie brzmi co takie pozwolenie na użytkowanie ma zawierać i jakie prace mają być zrealizowane?

pierwsze z brzegu

niemniej kwestia co masz napisane w PnB tj cz jest coś napisane o zgłoszeniu/uzyskaniu pozwolenia na użytkowanie, bo na mój gust raczej nie

no i zapisów w umowie kredytowej, bo doradcy to jadą często jednym schemacikiem i nie zawsze doradzają, tak jak mogłoby to być najprościej

sprawdź dokumenty i będziesz wiedział

odnośnie Załącznika z dokumentami do...- szykujesz te, które mogą dotyczyć zakresu remontu, resztę pomijasz

Dnia 16.03.2024 o 01:29, lukas198820 napisał:

Witam

Wykonuje remont domu z lat 50- tych na pozwolenie na budowę, bo adaptowalem poddasze do zamieszkania.

Dom remontuje systemem gospodarczym i część kosztów finansuje z kredytu hipotecznego.

Doradca twierdzi że jeśli chce przedłużyć okres kredytowania wystarczy by w kosztorysie budowlanym wykonał pracę w nim zaznaczone.

Dodał jednak że by kredyt był rozliczony musi być uzyskane pozwolenie na użytkowanie.

Moje pytanie brzmi co takie pozwolenie na użytkowanie ma zawierać i jakie prace mają być zrealizowane?

To na początek

Art.  59.  [Decyzja o pozwoleniu na użytkowanie obiektu budowlanego; strona w postępowaniu w sprawie pozwolenia na użytkowanie]

1. 

Organ nadzoru budowlanego wydaje decyzję w sprawie pozwolenia na użytkowanie obiektu budowlanego po przeprowadzeniu obowiązkowej kontroli, o której mowa w art. 59a. PRAWO BUDOWLANE

2. 

Organ nadzoru budowlanego może w pozwoleniu na użytkowanie obiektu budowlanego określić warunki użytkowania tego obiektu albo uzależnić jego użytkowanie od wykonania, w oznaczonym terminie, określonych robót budowlanych.

3. 

Jeżeli organ nadzoru budowlanego stwierdzi, że obiekt budowlany spełnia warunki, określone w ust. 1, pomimo niewykonania części robót wykończeniowych lub innych robót budowlanych związanych z obiektem, w wydanym pozwoleniu na użytkowanie może określić termin wykonania tych robót.

4. 

Przepisu ust. 3 nie stosuje się do instalacji i urządzeń służących ochronie środowiska.

4a. 

Inwestor jest obowiązany zawiadomić organ nadzoru budowlanego o zakończeniu robót budowlanych prowadzonych, po przystąpieniu do użytkowania obiektu budowlanego, na podstawie pozwolenia na użytkowanie.

5. 

Organ nadzoru budowlanego, z zastrzeżeniem ust. 2 i 3, odmawia wydania pozwolenia na użytkowanie obiektu budowlanego w przypadku niespełnienia wymagań określonych w ust. 1 i w art. 57 ust. 1-4. Przepisy art. 51 stosuje się odpowiednio.

6. 

Decyzję o pozwoleniu na użytkowanie obiektu budowlanego organ nadzoru budowlanego przesyła niezwłocznie organowi, który wydał decyzję o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu lub pozwolenia, o których mowa w art. 23 ust. 1 i art. 26 ust. 1, oraz decyzji, o której mowa w art. 27 ust. 1 ustawy z dnia 21 marca 1991 r. o obszarach morskich Rzeczypospolitej Polskiej i administracji morskiej.

6a. 

W przypadku inwestycji KZN organ nadzoru budowlanego przesyła niezwłocznie Prezesowi Krajowego Zasobu Nieruchomości decyzję o pozwoleniu na użytkowanie obiektu budowlanego albo decyzję o odmowie wydania pozwolenia na użytkowanie obiektu budowlanego.

7. 

Stroną w postępowaniu w sprawie pozwolenia na użytkowanie jest wyłącznie inwestor, a w przypadku inwestycji KZN - inwestor i Prezes Krajowego Zasobu Nieruchomości.

Dnia 16.03.2024 o 01:29, lukas198820 napisał:

Witam

W drugim poście specjalnie art 59 a Prawo Budowlane

Kontrola budowy

1.

Organ nadzoru budowlanego przeprowadza, na wezwanie inwestora, obowiązkową kontrolę budowy w zakresie jej zgodności z ustaleniami i warunkami określonymi w decyzji o pozwoleniu na budowę oraz z projektem budowlanym.

2.

Kontrola, o której mowa w ust. 1, obejmuje sprawdzenie:

1)

zgodności obiektu budowlanego z projektem zagospodarowania działki lub terenu;

2)

zgodności obiektu budowlanego z projektem architektoniczno-budowlanym i technicznym, w zakresie:
a) charakterystycznych parametrów technicznych w zakresie powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości i liczby kondygnacji,
b) wykonania widocznych elementów nośnych układu konstrukcyjnego obiektu budowlanego,
c) geometrii dachu (kąt nachylenia, wysokość kalenicy i układ połaci dachowych),
d) wykonania urządzeń budowlanych,
e) wykonania instalacji zapewniających użytkowanie obiektu budowlanego zgodnie z przeznaczeniem,
f) zapewnienia warunków niezbędnych do korzystania z tego obiektu przez osoby niepełnosprawne, o których mowa w art. 1 Konwencji o prawach osób niepełnosprawnych, sporządzonej w Nowym Jorku dnia 13 grudnia 2006 r., w tym osoby starsze – w stosunku do obiektu użyteczności publicznej i budynku mieszkalnego wielorodzinnego;

2a)

spełnienia warunków wskazanych w art. 55 decyzja o pozwoleniu na użytkowanie ust. 1b, jeżeli przystąpienie do użytkowania obiektu budowlanego ma nastąpić przed wykonaniem wszystkich robót budowlanych;

3)

wyrobów budowlanych szczególnie istotnych dla bezpieczeństwa konstrukcji i bezpieczeństwa pożarowego;

4)

w przypadku nałożenia w pozwoleniu na budowę obowiązku rozbiórki istniejących obiektów budowlanych nieprzewidzianych do dalszego użytkowania lub tymczasowych obiektów budowlanych – wykonania tego obowiązku, jeżeli upłynął termin rozbiórki określony w pozwoleniu;

5)

uporządkowania terenu budowy.

widzę, że Kolega, podobnie jak zeniu, opanował perfekcyjnie mistyczną sztukę ctrl+c - ctrl+v :D

więc wiemy jak wyglądają przepisy i teorię jeżeli chodzi o to jak to wygląda

niemniej jednak zalecałbym zapoznanie się z wymogami zawartymi w PnB i warunkach umowy kredytowej odnośnie zakończenia robót;

być może wystarczy zgłoszenie zamiaru przystąpienia do użytkowania, urząd to oleje (cicha zgoda), wtedy wystąpić o zaświadczenie o braku sprzeciwu co do zamiaru przystąpienia do użytkowania i to może mogłoby zaspokoić papierożądność banku;

pakowanie się w pozwolenie na użytkowanie może się Panu Ł czkawką odbić, bo to już trochę inna bajka i urząd może to potraktować znacznie poważniej, nawet jak dotyczy w sumie niewielkiego zakresu robót, bo tam też często siedzą ludzie, co wg schematu lecą

ale to nie mój cyrk, to tylko moje zdanie, choć na własne życzenie pchanie pod górę nigdy mi się nie podobało :)

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Komentarz dodany przez piotrek: To tak samo, jak z tymi dręczonym spamem alertów RCB, że też są obowiązkowe i na złość, by uniemożliwić czy utrudnić możliwość ich zablokowania są umyślnie przesyłane kanałem BTS, który nie podlega pod żaden numer, który by można normalnie zablokować oraz jako jednostronne bez możliwości odpowiedzi. I też nie trzeba się na nie zapisywać, natomiast wypisać się też nie można. Typowe zmuszanie na siłę, a nie każdy sobie życzy być tym spamem dręczony jako stalking. Teraz jeszcze z tymi czujkami, rozumiem hotele pensjonaty jako budynki do użyteczności publicznej, ale co kodo obchodzi czy ja we własnym domu mam czujnik czadu, jak to moje zdrowie życie to moja sprawa. Kolejny krok w kierunku dręczenie obywateli. Ten kraj żydopolin już się robi tak perfidny fałszywie uśmiechnięty, że oby jak najszybciej jakaś przyjazno obca armia rozgromiła ten kraj i w razie jakiegoś konfliktu nieistotne kto to będzie czy Niemcy Ruscy Ukraińcy Chińczycy to ja przejdę na stronę wroga i zaczne strzelać do swoich. Niedorzeczne być uszczęśliwianym na siłę i kary płacić za narażanie własnego zdrowia życia, mimo że nie mam ubezpieczenia.
    • Myślę, że warto przyjrzeć się podobnym produktom w sklepie globy platform . Zawsze istnieją produkty wysokiej jakości przeznaczone do różnych celów. Jestem bardzo zadowolony z usługi. Świetny sklep internetowy! Wszystko jest szybkie, wygodne i wysokiej jakości. Zamówię więcej produktów, których potrzebuję.
    • Dzień dobry, Nasze zalecenia dotyczące montażu blachy trapezowej TP-26 SUPER: MONTAŻ - Konstukcja wsporcza z łat drewnianych 40×50 mm, 40×60 mm, 32×100 mm montowanych w maksymalnym rozstawie 350 mm mierzonym od tych samych krawędzi. - Należy sprawdzić i jeżeli to konieczne przeprowadzić jej niwelację zapewniającą kąty proste na połaci oraz jej równą płaszczyznę. - W części okapowej rekomendowane jest użycie pasa nadrynnowego zaciągowego jako elementu nośnego do montażu arkuszy. Arkusze należy przygotować, wykonując w ich części startowej tzw. zaciąg, element zaczepowy o pas. - Mocowanie arkuszy w górę fali w rozstawie wkrętów maksymalnie co 700 mm, za pomocą wkrętów samowiercących typu TORX 4,8 x 60 mm w kolorze pokrycia. Należy zwrócić uwagę na siłę dokręcenia wkrętów, powinna zapewnić odpowiednie przyleganie arkusza do podkonstrukcji bez wgniecenia górnej części fali. Należy odpowiednio wyregulować siłę dokręcenia wkrętów używając do tego np. sprzęgła wkrętarki. - Zaleca się wykonanie wlotowej szczeliny wentylacyjnej okapu o przekroju min. 200 cm2 /1mb oraz w celu jej zabezpieczenia przed owadami i gryzoniami wykonanie specjalnej obróbki z blachy perforowanej. - Zalecana wylotowa szczelina wentylacyjna powinna mieć przekrój czterokrotnie mniejszy od wlotowej, licząc na jedną stronę połaci ( 50 cm2 /1mb). Zapewnia ją pozostawienie 60 mm szczeliny pomiędzy arkuszami przeciwległych połaci w kalenicy oraz obustronny montaż listwy podkalenicowej, w której specjalnie zaprojektowania perforacja zapewnia optymalny przepływ powietrza, chroniąc kalenicę przed wdmuchiwaniem wody opadowej i śniegu. Listwa podkalenicowa do TP26 SUPER jest także elementem nośnym do montażu obróbki kalenicy np. PROSTA PLUS. CIĘCIE - Do cięcia blach należy używać nożyc elektrycznych z głowicą rotującą. Po zakończeniu montażu bezwzględnie oczyścić powierzchnię z opiłków, wkrętów itp. W przypadku uszkodzenia powierzchni należy jak najszybciej wykonać niezbędny (punktowy) retusz, przy zastosowaniu lakieru odpowiedniego z oryginalnym kolorem blach. - W przypadku użycia szlifierki kątowej do cięcia blach powlekanych lub innych materiałów będących w zasięgu powstającego na skutek cięcia strumienia gorących opiłków, następuje utrata gwarancji. Reklamacje nie będą uwzględniane. __________________________ Blacha trapezowa TP-26 SUPER https://pruszynski.com.pl/produkt/blachy-trapezowe/blacha-trapezowa-na-dach/tp26super-blacha-trapezowa-na-dach/
    • Przy kolejnych porządkach tak zrobię, ale mimo to i tak stoi już parę lat. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Komentarz dodany przez Henryk: Jedyny na rynku legalny zestaw do przeróbki szamba. Warunek - trzeba mieć szczelne szambo. Procedura tak jak przy oczyszczalni. Montaż - 1 dzień. W końcu nie śmierdzi, a oczyszczone ścieki wykorzystuje do nawadniania iglaków...
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...