Skocz do zawartości

Okna balkonowe z niskim progiem w domu energooszczędnym- POMOCY!!!!

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Dzień dobry, czy ktoś jest w stanie ocenić czy wykonanie okna tarasowego w ten sposób przez wykonawcę oddającego dom w stanie deweloperskim jest poprawne i co tu nie gra? Tzn oprócz ewidentnych niedociągnięć jak np. niespasowanie progu z parapetem czy krzywego skrzydla (widac po uszczelce czarnej, nie do konca na zdj niestety / zdj z zewn). Mam wrażenie ze to wisi w powietrzu od zewn mimo ze w środku jest ok, rowno w podłogą. Ogolnie firma byla 3x już "sprawdzać" i regulowac, bo do domu dostawal sie nam.. lód, jedt mega skroplina przyr roznicy temperatur (szczeg.w nocy) + wieje ewidentnie 🤦🏻‍♀️ ale nadal uważają ze montaz i okno jest ok 😳  Czemu wieje? nie odpowiedzieli 🤦🏻‍♀️ Generalnie pod oknem jest po prostu luka i mimo 3 szybowych duzych okien komfort jest słaby ( i energooszczędnosc żadna). Czy to trzeba jakos zamknąć / parapet powinien byc wyżej jakoś? Moze lepiej jakies fachowca z zewnątrz zatrudnic...

Z góry dzięki za wszelkie porady!

IMG_20240216_142236.jpg

IMG_20240216_142241.jpg

IMG_20240216_142253.jpg

IMG_20240216_142532.jpg

IMG_20240216_142545.jpg

IMG_20240216_145724.jpg

IMG_20240216_145553.jpg

Edytowano przez Nati M.
Wkradły się błędy ortograficzne/literówki (zobacz historię edycji)
  • Nati M. changed the title to Okna balkonowe z niskim progiem w domu energooszczędnym- POMOCY!!!!
Napisano (edytowany)

Czy ten jasnoszary element z zewnątrz, powiedzmy okapnik, dość prymitywnie zamocowany na wkręty, jest systemowy, czy tylko przykrywa niedoróbkę?

Zacząłbym od ustalenia, kto jest producentem stolarki oraz profili okiennych i u producentów zapytał, czy sfotografowany montaż jest prawidłowy.

Edytowano przez Budujemy Dom - działka i dom (zobacz historię edycji)
Napisano

Właśnie producent okna to...firma siostra firmy budowlanej z którą ustalenie co jest nie tak z oknami zajmuje juz ponad miesiąc i ich 3 wizyty... Ten "okapnik" nie dociera do krawedzi skrzydla nawet; a systemowy tzn? O co konkretnie ich zapytac? W pon przyjezdza do nas szef firmy więc moze wreszcie sie czegos dowiemy..

Natomiast myślę ze ten okapnik, jak go Pan nazwał, jest najmniejszym problemem, wieje nam szczeg od dolu gdzie sa metalowe plytki w ktore wchodiz przekladka okna orzy zmianie jego otwarcia ( na osciez/uchylaniu) ale tez od krawedzi skrzydła. Dodatkowo woda sie zbiera (i lód) wewnatrz ramy blizej wnetrza (a nie tam gdzie sa wyloty do wilgoci) w niektorych oknach... 

Napisano
Dnia 17.02.2024 o 10:36, Nati M. napisał:

Właśnie producent okna to...firma siostra firmy budowlanej

W takiej sytuacji poszukałbym w okolicy rzeczoznawcy budowlanego specjalizującego się w stolarce budowlanej (ogłaszają się w internecie). Jeśli po obejrzeniu zdjęć uznałby, że coś jest mocno nie tak, to pewnie warto zapłacić za ekspertyzę.

Można też zapytać u producenta profili okiennych, czy okno zbudowano prawidłowo i czy ten konkretny profil można stosować tak, jak tutaj (producent okien często tylko składa je z elementów, w tym profili, kupionych w innej, dużej firmie).

Napisano

Przede wszystkim trzeba ustalić czy miejscem przewiewu jest styk skrzydła drzwi z ramą, czy szczeliny pomiędzy ramą i podłogą. 

Według mnie cokolwiek dziwnie ukształtowano połączenie dolnej krawędzi skrzydła drzwi z ramiakiem. Tak jakby tam pozostawały szczeliny, które tylko lekko przysłania ten metalowy profil-okapnik. 

Proszę to porównać z ukształtowaniem tych elementów w zwykłym oknie. Najlepiej gdyby zrobiła Pani zdjęcia przy otwartych drzwiach. Chodzi o te elementy, które mają się spotkać i niejako zazębić. Czyli zdjęcie dolnej krawędzi ramiaka od zewnątrz oraz dolnej krawędzi drzwi od strony pomieszczenia. 

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Dotarły kolejne dekoracje 🙂 Na regale będą 4 takie same koszyki: 2 dla Dragona i 2 dla mnie. Sprawiedliwie  Będą w nich schowane wszystkie kosmetyki tak, aby nic nie stało "na wierzchu"  Minimalistyczne, grafitowe że strukturą juty. Musiały być sztywne, aby podczas wysuwania nie przewracały się buteleczki wewnątrz.  Takie kupiłam:   Zrobiłam też zieloną dekorację na murek. Niestety w ciemnej łazience bez okna żaden kwiat by nie przetrwał, a chciałam w niej coś zielonego. Wpadłam na taki pomysł:   
    • Tylko żebyśmy się dobrze zrozumieli. ja nie pytam o granicę działki (granicę własności terenu) a pytam o granice własności rury. Bo na przykład u mnie granica własności włazi mi do domu. Znaczy rura wodociągów wchodzi mi do domu i dopiero po wodomierzu mogę sobie grzebać we wszystkim jak chcę.  I tak prawdopodobnie będzie tez u Ciebie. Tam gdzie rurą zarządzają wodociągi, nie możesz niczego zmienić bez ich zgody. I bez spełnienia warunków które postawią. A czy będzie potrzebny projekt czy nie, to już ich decyzja.  
    • O kurde, po "nastu" latach forumowej znajomości doczekałam się komplementu  Dziękuję      Tak, mnie też się podoba. W połączeniu z drewnem ... mega!   
    • Nie Daga nie powiem, to co robisz ma swój urok i ostatecznie ma się wam podobać nie mnie. Faktycznie osobiście nie lubię tych udawanych marmurów i uważam że taka mała łazienka lepiej by wyglądała bez tych wzorków, czarna z jakimiś akcentami drewna, czy innej szarości.  Tu na ten przykład nawet ciekawie wygląda z tym żyłkowaniem ale jest ono bardzo delikatne, powiedziałbym że subtelne, mało kontrastowe. I dość oszczędnie serwowane no i robi świetną robotę.
    • Twoje potrawy Chefie to majstersztyk pod względem każdym  Również wizualnym  Jedzonko urodzinowe Teresity zmiotło mnie z planszy  Jadłabym     Każde moje działanie w projektowaniu moich wnętrz zawsze jest ryzykiem. Można zrobić projekt bardzo zachowawczy, poprawny i przyjemny dla oka  Tylko ... nie byłby mój   Lubię rozwiązania niestandardowe  Pamiętasz, jak każdy na forum odradzał mi pomalowanie starych tynków na biało? Tylko gładź! Nie posłuchałam i moje ściany mają swój charakter, dla mnie są piękne  Nie są idealne, wygładzone - noszą na sobie historię lat pięćdziesięciu. Każde zadrapanie, ubytek to ich historia   Podobnie było z zabudową g-k, którą "walnęłam" na czarno. Miała stanowić kontrapunkt i takim jest - ba, postawiłam teraz przy niej czarną komodę i całość robi robotę   Co mi tam jeszcze odradzali? Czarny sufit w przedpokoju - wygląda świetnie i jestem w nim zakochana     Tak, że widzisz   U mnie to jest tak, że patrzę na pomieszczenie i jakoś tak w głowie widzę, jak to będzie wyglądać  Z reguły się nie mylę   Ale to są moje projekty. Dla mnie i do mojego mieszkania. To ja się w nim mam dobrze czuć  Jeśli Dragonowi podoba się czarny marmur w połysku, to moim zadaniem jest tak zaprojektować resztę, żeby całość była spójna i nam się podobała  Być może część osób powie, że to kicz. Być może, liczę się z taką krytyką - ale to nam się ma podobać   Gdybym projektowała komuś (a już koleżanka puka do drzwi po prośbie), to zrobiłabym wnętrze pod ich gust     Zaraz wpadnie Demo i powie, że gust to raczej mam zwichrowany i nie przystoi  Ale ... nie wypada to tylko plomba w zębie jak jest dobrze zrobiona    
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...