Skocz do zawartości

Dyskusja na forum: Koniec z węglem i gazem? Czym będziemy ogrzewać domy w przyszłości?

Recommended Posts

Napisano

Ogrzewanie to najczęściej najbardziej skomplikowana spośród domowych instalacji. Przy tym również najdroższa - zarówno na etapie inwestycji, jak i eksploatacji. Chociażby z tych względów warto poświęcić mu naprawdę dużo uwagi. Co będzie tu najistotniejsze dla budujących swój pierwszy dom lub decydujących się na termomodernizację?

Pełna treść artykułu pod adresem:
https://budujemydom.pl/instalacje/kotly-i-podgrzewacze/a/109163-koniec-z-weglem-i-gazem-czym-bedziemy-ogrzewac-domy-w-przyszlosci

Napisano
Komentarz dodany przez Adi:
Unia wymyśliła już zbyt proste banany, zbyt krzywe ogórki, okienka z powiadomieniem o cookiesi i Rodo. O ile walka o czystsze powietrze ma sens, to raczej powinna polegać na zachęcaniu do ekotechnologii i dążeniu do tego, żeby była opłacalna, a nie dokładaniu podatków ludziom, których nie stać żeby wydać kilkadziesiąt tysięcy na psuedo ekotechnologię, bo prąd mamy też ze spalania węgla. Ale przecież oni tam siedzą tylko po to żeby brać astronomiczne pensje i wymyślać głupoty.
Napisano
5 godzin temu, Zdaniem Czytelnika napisał:

, bo prąd mamy też ze spalania węgla. 

No mamy, ale to my mamy, a inni nie mają z węgla. A z kolei my to nie cała unia.

Cytat

przecież oni tam siedzą tylko po to żeby brać astronomiczne pensje i wymyślać głupoty.

Jacy "oni"?? To znane nazwiska. Przecież np. pan Janusz Wojciechowski, unijny komisarz rolnictwa, publicznie się chwalił, ze unijny ZIELONY ŁAD w rolnictwie wymyślono w Warszawie, a nie w Brukseli I teraz rolnicy w całej unijnej Europie wyrażają na drogach swoją głośna radość z istnienia tego ŁADU. Zielonego, żeby nie było. Cieszą się, że aż iskry idą.

Napisano
1 godzinę temu, retrofood napisał:

No mamy, ale to my mamy, a inni nie mają z węgla. A z kolei my to nie cała unia.

Ty też chyba jesteś inny a nie tutejszy.

1 godzinę temu, retrofood napisał:

Jacy "oni"?? To znane nazwiska. Przecież np. pan Janusz Wojciechowski, unijny komisarz rolnictwa, publicznie się chwalił, ze unijny ZIELONY ŁAD w rolnictwie wymyślono w Warszawie,

Ty chyba czytałeś coś ale nie bardzo rozumiałeś co czytasz, dlatego wypisujesz takie głupoty.:tease2:

Napisano
2 godziny temu, Zdaniem Czytelnika napisał:

Komentarz dodany przez ah18:
Skoczyć z mostu do Wisły, w zasadzie mogę, ale Prezes musi mi kazać 

Daj spokój, kto go jeszcze słucha...

Napisano
50 minut temu, Zdaniem Czytelnika napisał:

Komentarz dodany przez ah18:
Ja tam słucham założenia ma dobre tylko otoczył się niestety nienapasionymi chytrusami i teraz lewactwo co się wepchało do Sejmu wszystko wywlekają na światło dzienne.

Pamiętam, że to samo i tak samo mówili w 1980-tym o Gierku. Że też chciał dobrze, ale otoczenie mu to spieprzyło. Ech, to były czasy! Dziewczyny były wtedy młode i miały jędrne co nieco...

Napisano
1 godzinę temu, Zdaniem Czytelnika napisał:

lewactwo co się wepchało do Sejmu wszystko wywlekają na światło dzienne.

A powinien mieć takich ludzi, żeby "lewactwo" nie miało co wywlekać...

W związku z jego założeniami i jego

1 godzinę temu, Zdaniem Czytelnika napisał:

nienapasionymi chytrusami

niektórzy kiedyś mówili, że założenia religii są idealne - dla idealnych ludzi, a tu nawet "pasterze" owieczek - jak widać nie byli, nie są i zapewne nie będą idealnymi ludźmi, więc czego można się spodziewać po owieczkach :zalamka:

Podobnie założenia, takiego na przykład komunizmu - ustroju idealnego i utopijnego - były i są idealne, ale znowu dla idealnych ludzi... tylko gdzie takich znaleźć :scratching:

Napisano
1 godzinę temu, podczytywacz napisał:

A powinien mieć takich ludzi, żeby "lewactwo" nie miało co wywlekać... 

Przecież jeszcze  niedawno twierdził, że takich ma. I tylko takich, sprawdzonych jak należy.

Jak to leciało? Pokora, praca, umiar  już po paru miesiącach przeszło w To im się po prostu należało! :takaemotka:

Napisano
Komentarz dodany przez Mat:
Docelowo - za kilka, kilkadziesiąt lat, wszyscy zaczniemy przechodzić na pompy ciepła. Czasami wspomagane innymi źródłami ciepła np. gazem, czy kotłami na pelet. Tego procesu raczej nie unikniemy. Nie uważam, że to złe - wprost przeciwnie. Wybudowałem dom 15 lat temu. Budynek wysokoenegooszczędny z grubym styropianem, oknami 3-szybowymi, ociepleniem dachu za pomocą pianki, rekuperacją oraz pompą ciepła i z ogrzewaniem podłogowym. Moi sąsiedzi, znajomi, a nawet ekipy fachowców u mnie zatrudnionych - wszyscy pukali się w czoło pytając - po co mi to wszystko ? Tak samo było, gdy kilka lat temu jako jeden z pierwszych w okolicy założyłem dużą instalację PV. A teraz najciekawsze - wszystko założenia, które były inspiracją do moich działań pochodziły z lektury czasopisma Budujemy Dom. Aż przyszła zima 2022-2023 i sąsiedzi zapisywali się na węgiel po 3.000 zł/tona. Kupowali po kilka ton (maksymalnie ile się dało). Wtedy ja pukałem się w czoło i pytałem ich - co robią, co uczynili, że muszą teraz robić zapisy, by ogrzać dom ? Ile na to wydają ? Pytali mnie ile kosztuje moje ogrzewanie - odpowiadałem zgodnie z rachunkiem z ENEI, że 484 zł. Na rok !!! W tym absolutnie wszystkie urządzenia domowe są elektryczne. I prawie brak jakiejkolwiek obsługi systemu grzewczego z mojej strony - niczego nie podkładam, nie nasypuję, wynoszę itd. Oj, jak miny rzedły pytającym. Nawet największym krytykantom. Tak więc obecnie pompy ciepła są najlepszym rozwiązaniem. No chyba, że zostanie wymyślone coś lepszego - np. jakieś formy kogeneracyjne lub trigeneracyjne. A może będą systemy grzewcze bazujące na wodorze, albo domowe mikroelektrownie atomowe ?
Napisano
1 minutę temu, Zdaniem Czytelnika napisał:

Tak więc obecnie pompy ciepła są najlepszym rozwiązaniem. No chyba, że zostanie wymyślone coś lepszego  

Nie ma wątpliwości "chyba, że", jest tylko pytanie kiedy to się stanie? Bo o sztucznej inteligencji też dywagowano, że kiedyś, że może, że musimy poczekać... Postęp techniczny jest nieubłagany, czego nie pojmują (albo tak udają) na przykład górnicy.

Albo zrozumieć nie chcą.

6 minut temu, Zdaniem Czytelnika napisał:

Komentarz dodany przez Mat:
Docelowo - za kilka, kilkadziesiąt lat, wszyscy zaczniemy przechodzić na pompy ciepła. 

Kilka, kilkanaście lat. Najwyżej kilkanaście.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Może za rzadkiego masz tego Uniflota, mi jak taśma siądzie, tak w żadnym miejscu się nie odkleja. A nawet na aluminiowych narożnikach siada elegancko. Tą kupiłeś? https://allegro.pl/oferta/tasma-amerykanska-tuff-tape-laczenia-plyt-g-k-10m-14793819687 Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Ja też sie nad tym tym zastanawiałem i w końcu kupiłem najtańszy środek do impregnacji więźb dachowych chyba w castoramie. Za 5L zapłąciłem chyba 20zł. Jest konsystencji wody. A co do sadolinu. Malowałem nim garaż z surowego drewna świerkowego. Położyłem dwie warstwy. Po roku, miejscami wyszły czarne kropki i wtedy przymalowałem olejem lnianym. Jego zaletą jest to, że przy ewentualnych poprawkach po kilku latach, nie trzeba ździerać starej powłoki. Jeśli masz drewno surowe (nie szlifowane) to brałbym co tańsze i na wiosne malował jeszcze raz.
    • Bardzo cioezkowkjleic ta zgionana tasme bo ciagle mi się ona odkleja na suficie z GK, dlaczego taki sie dzieje? Napchalem uniflota i na ścianę i na sufit wyrównałem szpachla a to dziadostwo się odkleja.  
    • Witam mam zamiar stawiać nowy drewniany płot z drzewa mieszanego sosna i świerk suszone, chce go pomalować impregnatem drewnochron lub sadolin ale bez gruntu czy muszę dawać grunt na surowe drzewo, inni mówią mi że nie trzeba że sam impregnat wystarczy że jest głęboko penetrujący i chroni przed grzybami tak samo jak grunt i że producenci chcą tylko wyciągnąć kasę od ludzi , a inni że trzeba dawać grunt mam mętlik w głowie czytałem wiele opinii pozytywnych i też negatywnych np o sadolin że po pomalowaniu wyskakuję grzyb i sam nie wiem czy może nie dali gruntu albo malowali drzewo świeże lub z wysoką wilgotnością masakra proszę was o pomoc bo nie wiem co mam robić. Tu link do impregnatów które mnie interesują https://allegro.pl/oferta/sadolin-classic-impregnat-9l-dab-jasny-12305426365 https://allegro.pl/oferta/drewnochron-impregnat-express-ogrod-4-5l-dab-jasny-13956655879
    • Nie posiadam warsztatu , ale mój tato posiada i to całkiem spory   Sprzętu ma też od groma i różnych przydatnych pierdół. Lubi porządek, więc ma wszystko ułożone na swoim miejscu. Wykorzystuje na śrubki słoiki, których denka od spodu przymocował (nie wiem, jak) do wiszących półek. Odkręca słoiczek i bierze śrubkę lub gwóźdź, po czym słoik z powrotem przykręca do denka.   W warsztacie ma drewniane ściany, do których przykręcił duże śruby i takie jakby małe uchwyty i na nich wiesza młotki, obcęgi i takie tam inne podręczne narzędzia. Do ściany ma przymocowane pionowo transparentne organizery z tworzywa na bity i wiertla. Ale ma też na blacie taki spory stojący organizer z tworzywa z szufladkami na jakieś pierdoły typu taśmy, kleje. W wąskich półeczkach, przytwierdzonych na kątowniki do ściany nawiercił otworki i powkładał w nie ręczne śrubokręty. Sprzęty elektryczne ma schowane w zamykanej szafce z półkami. Nauczył się, żeby chować jak mu się raz myszy czy inne stwory dobrały do kabli od szlifierki   Są różne patenty. Wszystko zależy od zasobności portfela i kreatywności  
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...