Skocz do zawartości

Fotowoltaika na Polu.

Recommended Posts

Napisano

Witam Serdecznie.Panowie i Panie mam pytanie dotyczące instalacji paneli fotowoltaicznych na polu o wielkości 3 ha .Jak to wygląda ,czy prawdą jest że jeśli wyrażę zgodę będę otrzymywał rocznie 60 tysięcy ,ile za to podatku wyjdzie czy to wszystko jest prawda czy mitem ?Umowa jest chyba na 29 lat z tego co czytam ,czy możecie mi to wytłumaczyć tutaj na forum albo na Priv ?Dziękuję 

Napisano
8 godzin temu, PiotruniA napisał:

Witam Serdecznie.Panowie i Panie mam pytanie dotyczące instalacji paneli fotowoltaicznych na polu o wielkości 3 ha .Jak to wygląda ,czy prawdą jest że jeśli wyrażę zgodę będę otrzymywał rocznie 60 tysięcy

Możliwe, ostatnio płacili 18 tyś/rok za 1 hektar.

• 1 rok temu...
Napisano (edytowany)

Cześć! Jeśli chodzi o instalację paneli fotowoltaicznych na Twoim polu, to takie umowy są jak najbardziej możliwe, ale kwoty i warunki zależą od wielu czynników – lokalizacji, warunków gruntowych, dostępu do sieci energetycznej i negocjacji z inwestorem. Te „60 tysięcy rocznie” to orientacyjna kwota dzierżawy, ale dobrze jest dokładnie sprawdzić treść umowy i negocjować zapisy, np. o coroczną waloryzację kwoty.

Podatek od takiego dochodu zależy od formy prawnej umowy – najczęściej będzie to podatek dochodowy (17% lub 32% w zależności od progu) lub ryczałt (8,5%). Jeśli potrzebujesz dokładniejszych informacji lub wsparcia w analizie, warto zajrzeć na maat4.pl, gdzie znajdziesz specjalistów od tego typu inwestycji.

Edytowano przez Karolczyk98 (zobacz historię edycji)

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Dzień dobry, Robię generalny remont poddasza i jeśli coś jest do naprawy to teraz jest czas kiedy należy to zrobić. Słupy generalnie w dobrym stanie od 20 lat stoją mimo tego że część bez podparcia deską ani nawet bez izolacji od betonu natomiast jeden budzi umiarkowany niepokój jak na zdjęciach. Złuszczył się i nie wiem czy to przez to że nie ma deski a beton wyjątkowo nierówny czy to już jakaś degradacja materiału. Zdjąłem luźne fragmenty i zostało jak na zdjęciach, pewnie po centymetr mniej z dwóch stron ze słupa 13x13 pierwotnie. Drrwno suche nie ma zapachu. Myślę czy po prostu nie zainpregnować i nie zostawić jak jest czy nie wymienić chociaż to już poważną ingerencja. Reszta słupów jest ok. Z drugiej strony po oddaniu wylewki i gk to już po ptokach. Proszę o porady.  
    • Witam    Wprowadziłem się niedawno do nowego domu z pokryciem dachowym na rąbek ( długie arkusze). Sypialnie mam na poddaszu od strony południa i przy zmianach temperatury ( wschodzi zachodzi słońce ) dach potrafi ładnie zagrać, dzieje się to głównie w godzinach porannych/przedpołudniowych i kiedy słońce wychodzi i zachodzi zza chmur. Trochę się tym niepokoje. Da się coś z tym zrobić ?   https://www.dropbox.com/scl/fi/zpxz7dumd0weve9hjox58/20250831_131910.mp4?rlkey=8rrlgtxheoiwd1ei5q3r64y01&st=0272n0ho&dl=0
    • Szukam sposobu na wzmocnienie drzwi do piwnicy w bloku.   Deweloper zrobił je w najtańszy możliwy sposób. Są wykonane z blaszki, a ościeżnica - także z blaszki. Trzyma się jedynie na piance i zaprawie. Z pewnością da się włamać do piwnicy przy użyciu wkrętaka.   Nie ma nawet jak zakotwiczyć ościeżnicy, bo ta ledwo jest w otworze. Może coś podpowiecie.
    • Tak cyrkulacja c.w.u jest włączona cały czas. Czy przez to całe zjawisko namnażania bakterii może być przyspieszone?
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...