Skocz do zawartości

Jak odszukać gdzie mam służebność

Recommended Posts

Witam, głupia sprawa, ale w akcie notarialnym mam wpis, że dojazd do mojej nieruchomości mam zapewniony po kilku działkach, w których mam udziały własności, oraz przez służebność przejazdu i przechodu. I tyle. Nie jest napisane po jakiej działce ta służebność. Gdy patrzę natomiast na mapę, to okazuje się, że cała droga do mojej nieruchomości składa się z wymienionych w akcie notarialnym działek, których jestem współwłaścicielką. Jak się dowiedzieć co to za służebność? W księgach wieczystych mojej działki też nic na ten temat nie ma.

W akcie nie ma napisane, jaki pas drogi trzeba zachowac dla wspólnego przejazdu/dojazdu? Tutaj może cos więcej https://www.sluzebnosc.info/sluzebnosc_drogi-kategoria-4.html

Możesz wystąpić pod pewnymi warunkami o zniesienie służebności: https://www.sluzebnosc.info/cofniecie-sluzebnosci-drogi-dojazdowej-material-791.html

Księgi wieczyste uaktualniane są niekiedy po rok (wpisana jest tylko wzmianka ) zatem podstawę prawna stanowi akt notarialny,. Stosowne wpisy o współwłasności i służebności znajdują się w Kw (lub aktach notarialnych) nieruchomości obciążonych, ale z podanego opisu nie można wywnioskować jaka jest sytuacja faktyczna. Współwłasność a służebność to dwie zupełnie różne sytuacje prawne.  

W akcie jest tylko informacja że dojazd do mojej działki jest zapewniony poprzed drogę prywatną, której jestem współwłaścicielem, oraz służebność przejazdu i przechodu. Dopatrzyłam się na mapie internetowej, czegoś, czego na papierowej nie da się dostrzec, mianowicie że droga ta w pewnym momencie się "urywa" i kilka metrów dalej znów pojawia, domyślam się więc, że służebność dotyczy przejazdu po tym fragmencie. Sprawdziłam w księdze wieczystej tej działki, na której jest ten "brakujący" fragment drogi i w dziale III widnieje obciążenie służebnością na rzecz innej działki lecz tą obciążoną działka jest w tym wpisie PGR (zakładam, że ten PGR jest tożsamy z działką, dla której jest to księga, po prostu wpis jest stary i nie był uaktualniany tylko przepisany z dawnych ksiąg bez zmiany treści). Sytuacja natomiast jest taka, że jak wyżej wspomniałam w dziale I-Sp mojej nieruchomości budowlanej nie ma żadnej wzmianki. Doszukałam się natomiast, że identyczny wpis znajduje się w Dz.I-Sp KW działki drogowej, której jestem współwłaścicielem (tam również zamiast nr tej działki wspomniany jest jakiś PGR ale analogicznie musi chodzić o tą działkę). Zatem wygląda na to, że mam dla mojej działki budowlanej dojazd na prawie służebności ale nie bezpośrednio, tylko za pośrednictwem innej mojej działki (drogi) która to działka jest władnącą w tej służebności. Mam nadzieję, że taka sytuacja jest prawnie dopuszczona (?).

Informacja o służebność tzw. drogi koniecznej jest umieszczana w księdze wieczystej tej działki, przez którą ta droga biegnie. Pod tym względem wpisy są więc prawidłowe. Ponadto służebność jest przypisana do działki, nie do osoby właściciela gruntu. Tak więc sam fakt, że w księgach wspomniany jest dawny PGR niczego tu nie zmienia. 

Dziękuję za informację. Rozumiem zatem, że gdybym kupiła działkę, znajdująca się przy tej drodze, która to działka na dzień dzisiejszy formalnie nie ma dojazdu, bo jej właściciel nie ma współwłasności w drodze, ani służebności drogi koniecznej, to będąc współwłaścicielem tej drogi i mając do niej przypisana służebność, niejako z automatu mam też dojazd do tej kupionej działki, prawda?

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...