Skocz do zawartości

płyty g-k na sufi podwieszany czy na ścianę - w jakiej kolejności?

Recommended Posts

Witam,

temat był chyba wałkowany sporo na paru forach ale nie ma jednoznacznej odp. 
Prawodbnie zastosuje podwieszany sufit krzyżowy z płytami g-k, natomiast ściana będzie na systemach tależowych z mała ilością wełny, zewnętrzna powierzchnia płyty g-k odsunie się od ściany jekieś 3,5cm. W tej sytuacji wydaj mi się, że chyba musiałbym zacząć od sufitów. Bo jeżeli zacząłbym od ścian to później "obwodówkę" na sufit miałbym przymocowywać do płyty g-k która będzie oddalona o 3,5cm od ściany właściwej...chyba bez sensu. Albo ciąć płyty na ścianach na żadaną wys. i "obwodówkę" zrobić na ścianie która jest pod spodem czyli z cegły. Proszę o poradę. z pewnch względów wolałbym zaczałbym od ścian ale wtedy wydaje mi się, że musiałbym uporać się z problemami które sam sobie stworzyłem.

Dzięki za rys. tech. mam jeszcze jedno pytanie ale nie wiem czy otwierać nowy wątek czy tutaj zapytać. Co do sufitu podwieszanego to zastanawia mnie jeszcze jedna rzeczy, ciężar takiego sufitu bo mówi się, że stropy drewniane są nie nośne. To czy przed zrobieniem takiego sufitu nie powinienem trochę odciążyć sufit, np.: przez zbicie starego tynku (w sumie to najlepiej zostawiłbym go). Tak na szybko liczyłem, że na 1m2 przypadnie 13kg(płyta g-k impregnowana + 5cm wełny dla akustyki) dla trochę ponad 15m2 sufitu wyjdzie prawie 200kg. Co prawda myślę, że trochę tego ciężaru rozłoży się na obwodówce ale też nie wiem ile stelaż w sam w sobie waży...pewnie producenci podają.

To nie są wielkie ciężary, ale ja bardzo często w starych stropach zrywam tynki trzcinowe i otwieram jeszcze stropy.

Wywalam polepę ze środka, oceniam jakość belek, robię oprysk impregnacyjny od owadów, montuję membranę, wypełniam wełną wygłuszającą. 

Strop robi się bardziej sprężysty, mniej pracuje, nie powstają mikro rysy i sufit nie obniża zbytnio pomieszczenia.   

Edytowano przez animus (zobacz historię edycji)

czyli rozumiem, że ta waga tynku trzcinowego jest marginalna, okej.  A Ty po co zrywasz tynki trzcinowe, jakiś inny powód niż poniszczone/popękane? Strop mniej pracuje odciążony...hmmm... wydawało mi się na odwrót ale ja sie nie znam. A co do tej sprężystości to wynika z tego, że robisz podłogę pływająco...czy dot. to strikte stropu. I ostatnie pytanie dot. "...sufit nie obniża zbytnio pomieszczenia." bo? kładziesz nowy tynk mineralny hmmm?

22 godziny temu, rafalll1984 napisał:

A Ty po co zrywasz tynki trzcinowe, jakiś inny powód niż poniszczone/popękane? 

Tynk  z deskowaniem to 4-5cm

A co do tej sprężystości to wynika z tego, że robisz podłogę pływająco...czy dot. to strikte stropu. 

Dotyczy stropu, polepa, ślepa podłoga, deski i tynk to duży ciężar.   

"...sufit nie obniża zbytnio pomieszczenia." bo? kładziesz nowy tynk mineralny hmmm?

Tynków trzcinowych  się już nie robi, płyta g/k - ogień, zbrojona włóknami.  

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...