Skocz do zawartości

płyty g-k na sufi podwieszany czy na ścianę - w jakiej kolejności?

Recommended Posts

Witam,

temat był chyba wałkowany sporo na paru forach ale nie ma jednoznacznej odp. 
Prawodbnie zastosuje podwieszany sufit krzyżowy z płytami g-k, natomiast ściana będzie na systemach tależowych z mała ilością wełny, zewnętrzna powierzchnia płyty g-k odsunie się od ściany jekieś 3,5cm. W tej sytuacji wydaj mi się, że chyba musiałbym zacząć od sufitów. Bo jeżeli zacząłbym od ścian to później "obwodówkę" na sufit miałbym przymocowywać do płyty g-k która będzie oddalona o 3,5cm od ściany właściwej...chyba bez sensu. Albo ciąć płyty na ścianach na żadaną wys. i "obwodówkę" zrobić na ścianie która jest pod spodem czyli z cegły. Proszę o poradę. z pewnch względów wolałbym zaczałbym od ścian ale wtedy wydaje mi się, że musiałbym uporać się z problemami które sam sobie stworzyłem.

Dzięki za rys. tech. mam jeszcze jedno pytanie ale nie wiem czy otwierać nowy wątek czy tutaj zapytać. Co do sufitu podwieszanego to zastanawia mnie jeszcze jedna rzeczy, ciężar takiego sufitu bo mówi się, że stropy drewniane są nie nośne. To czy przed zrobieniem takiego sufitu nie powinienem trochę odciążyć sufit, np.: przez zbicie starego tynku (w sumie to najlepiej zostawiłbym go). Tak na szybko liczyłem, że na 1m2 przypadnie 13kg(płyta g-k impregnowana + 5cm wełny dla akustyki) dla trochę ponad 15m2 sufitu wyjdzie prawie 200kg. Co prawda myślę, że trochę tego ciężaru rozłoży się na obwodówce ale też nie wiem ile stelaż w sam w sobie waży...pewnie producenci podają.

To nie są wielkie ciężary, ale ja bardzo często w starych stropach zrywam tynki trzcinowe i otwieram jeszcze stropy.

Wywalam polepę ze środka, oceniam jakość belek, robię oprysk impregnacyjny od owadów, montuję membranę, wypełniam wełną wygłuszającą. 

Strop robi się bardziej sprężysty, mniej pracuje, nie powstają mikro rysy i sufit nie obniża zbytnio pomieszczenia.   

Edytowano przez animus (zobacz historię edycji)

czyli rozumiem, że ta waga tynku trzcinowego jest marginalna, okej.  A Ty po co zrywasz tynki trzcinowe, jakiś inny powód niż poniszczone/popękane? Strop mniej pracuje odciążony...hmmm... wydawało mi się na odwrót ale ja sie nie znam. A co do tej sprężystości to wynika z tego, że robisz podłogę pływająco...czy dot. to strikte stropu. I ostatnie pytanie dot. "...sufit nie obniża zbytnio pomieszczenia." bo? kładziesz nowy tynk mineralny hmmm?

22 godziny temu, rafalll1984 napisał:

A Ty po co zrywasz tynki trzcinowe, jakiś inny powód niż poniszczone/popękane? 

Tynk  z deskowaniem to 4-5cm

A co do tej sprężystości to wynika z tego, że robisz podłogę pływająco...czy dot. to strikte stropu. 

Dotyczy stropu, polepa, ślepa podłoga, deski i tynk to duży ciężar.   

"...sufit nie obniża zbytnio pomieszczenia." bo? kładziesz nowy tynk mineralny hmmm?

Tynków trzcinowych  się już nie robi, płyta g/k - ogień, zbrojona włóknami.  

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Dzień dobry, interesuje mnie wykopanie w skarpie podziemnych piwniczek, na wzór tych popularnych na Węgrzech i w Mołdawii (w których trzymano wino). Pytanie jak zrobić to bezpiecznie i sucho, no i czy są w Polsce firmy, które specjalizują się w tego typu realizacjach.  
    • Dom podpiwniczony. W wykuszu pod jednym oknem mam rysę pęknięcie idącą od pierwszego do ostatniego bloczka betonowego, praktycznie na samym środku okna. Pod ostatnią warstwą bloczku na pewno nie ma zbrojenia pod okiennego bo w sumie nie wiedziałem że przy betonowych bloczkach się to daje. Chciałbym to wzmocnić żeby już więcej nie pękało i to co przyszło mi do głowy to zdjąć górną warstwe bloczka, wkleić startery po obu stronach bloczka z prętów 12mm czy 8 mm i połączyć długimi prętami + strzemiona i zalał betonem czyli zrobił takie jakby nadproze przy parapetowe. Co o tym sądzicie.     
    • Proszę przede wszystkim zaobserwować jak w czasie deszczu spływa woda po zewnętrznej krawędzi tego balkonu, który ma Pan nad głową. Bardzo możliwe, że ten balkon od góry nie ma żadnej (lub żadnej sensownej) obróbki blacharskiej. Jeżeli tak jest, to woda po prostu cieknie po krawędzi płyty balkonowej i wszystko od niej nasiąka. Później zaczyna się łuszczyć, szczególnie ta nieszczęsna gładź, która najpewniej spuchła i częściowo została wymyta pod pasem nieprzepuszczalnej farby.  Farbę i warstwę gładzi trzeba w całości usunąć. Gładź zastąpić warstwą gładzi na bazie cementu. Ewentualnie nawet zaprawą cementową, ale to już wymaga wyczucia co do jej proporcji i konsystencji. Potem być może nawet dobra farba do betonu, taka której producent dopuszcza użycie nawet na schodach zewnętrznych i tarasach, Trzeba nią pokryć cały sufit.  Ponadto mam poważne wątpliwości, czy ta jednostka zewnętrzna klimatyzatora nie została założona zbyt blisko przegród (ściany i sufitu). Proszę sprawdzić w instrukcji, jakie wymagania stawia producent.  
    • Trudno się ostatecznie wypowiadać nie znając szczegółów, w tym tych technicznych. Jednak co do zasady instalacje nie powinny być wykonane w taki sposób, że ich naprawa wymaga naruszenia elementów konstrukcyjnych. Ale w starych budynkach bywa z tym różnie, nie sposób powiedzieć jaka jest faktyczna sytuacja i możliwości naprawy.  Ostatecznie jednak, jeżeli zarządca budynku (spółdzielnia mieszkaniowa) decyduje się na dokonanie napraw od strony Pani lokalu to podstawowym jego obowiązkiem jest przywrócenie wszystkiego do stanu pierwotnego. Czyli jeżli jakikolwiek element w mieszkaniu zostanie zniszczony lub uszkodzony to spółdzielnia musi go wymienić lub naprawić. Nie ma przy tym znaczenia cy spółdzielnia ma ubezpieczenie od takich zdarzeń losowych.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...