Skocz do zawartości

płyty g-k na sufi podwieszany czy na ścianę - w jakiej kolejności?

Recommended Posts

Napisano

Witam,

temat był chyba wałkowany sporo na paru forach ale nie ma jednoznacznej odp. 
Prawodbnie zastosuje podwieszany sufit krzyżowy z płytami g-k, natomiast ściana będzie na systemach tależowych z mała ilością wełny, zewnętrzna powierzchnia płyty g-k odsunie się od ściany jekieś 3,5cm. W tej sytuacji wydaj mi się, że chyba musiałbym zacząć od sufitów. Bo jeżeli zacząłbym od ścian to później "obwodówkę" na sufit miałbym przymocowywać do płyty g-k która będzie oddalona o 3,5cm od ściany właściwej...chyba bez sensu. Albo ciąć płyty na ścianach na żadaną wys. i "obwodówkę" zrobić na ścianie która jest pod spodem czyli z cegły. Proszę o poradę. z pewnch względów wolałbym zaczałbym od ścian ale wtedy wydaje mi się, że musiałbym uporać się z problemami które sam sobie stworzyłem.

Napisano

Dzięki za rys. tech. mam jeszcze jedno pytanie ale nie wiem czy otwierać nowy wątek czy tutaj zapytać. Co do sufitu podwieszanego to zastanawia mnie jeszcze jedna rzeczy, ciężar takiego sufitu bo mówi się, że stropy drewniane są nie nośne. To czy przed zrobieniem takiego sufitu nie powinienem trochę odciążyć sufit, np.: przez zbicie starego tynku (w sumie to najlepiej zostawiłbym go). Tak na szybko liczyłem, że na 1m2 przypadnie 13kg(płyta g-k impregnowana + 5cm wełny dla akustyki) dla trochę ponad 15m2 sufitu wyjdzie prawie 200kg. Co prawda myślę, że trochę tego ciężaru rozłoży się na obwodówce ale też nie wiem ile stelaż w sam w sobie waży...pewnie producenci podają.

Napisano (edytowany)

To nie są wielkie ciężary, ale ja bardzo często w starych stropach zrywam tynki trzcinowe i otwieram jeszcze stropy.

Wywalam polepę ze środka, oceniam jakość belek, robię oprysk impregnacyjny od owadów, montuję membranę, wypełniam wełną wygłuszającą. 

Strop robi się bardziej sprężysty, mniej pracuje, nie powstają mikro rysy i sufit nie obniża zbytnio pomieszczenia.   

Edytowano przez animus (zobacz historię edycji)
Napisano

czyli rozumiem, że ta waga tynku trzcinowego jest marginalna, okej.  A Ty po co zrywasz tynki trzcinowe, jakiś inny powód niż poniszczone/popękane? Strop mniej pracuje odciążony...hmmm... wydawało mi się na odwrót ale ja sie nie znam. A co do tej sprężystości to wynika z tego, że robisz podłogę pływająco...czy dot. to strikte stropu. I ostatnie pytanie dot. "...sufit nie obniża zbytnio pomieszczenia." bo? kładziesz nowy tynk mineralny hmmm?

Napisano
22 godziny temu, rafalll1984 napisał:

A Ty po co zrywasz tynki trzcinowe, jakiś inny powód niż poniszczone/popękane? 

Tynk  z deskowaniem to 4-5cm

A co do tej sprężystości to wynika z tego, że robisz podłogę pływająco...czy dot. to strikte stropu. 

Dotyczy stropu, polepa, ślepa podłoga, deski i tynk to duży ciężar.   

"...sufit nie obniża zbytnio pomieszczenia." bo? kładziesz nowy tynk mineralny hmmm?

Tynków trzcinowych  się już nie robi, płyta g/k - ogień, zbrojona włóknami.  

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Formalnie - tak... Jest przecież:  
    • Raczej tak - inaczej deweloper nie dostałby pozwolenia na budowę bo projekt nie spełniałby przepisów.  ?  
    • Proszę o poradę tych, co się znają, bo pojęcia nie mam jak właściwie do tematu podejść. Dwa lata temu stałem się właścicielem jednego z lokali na niewielkim osiedlu szeregowców. Niedawno dopiero zastanowił mnie fakt, że nie mamy dostępu do dachu. Temat zaistniał tym bardziej, że chcemy podejść do przeglądu kominowego i na fakt braku dostępu do dachu zwrócił uwagę kominiarz. Stwierdził, że takiego dostępu wymagają przepisy i powołał się na Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Konkretnie w Dziale VII. Bezpieczeństwo użytkowania, § 308 Wejścia na dach napisane jest, że w budynkach o dwóch lub więcej kondygnacjach nadziemnych należy zapewnić wyjście na dach co najmniej z jednej klatki schodowej, umożliwiające dostęp na dach i do urządzeń technicznych tam zainstalowanych. W odpowiedzi na zadane pytanie deweloper odpowiedział, że dostęp do dachu z zewnątrz (drabina na stałe przymocowana do elewacji) nie jest wymagana przepisami, ponieważ przepis dotyczy jedynie budynków z wydzieloną wewnętrzną klatką schodową. Nie rozumiem tego, że dwukondygnacyjny budynek (czyli minimum parter z piętrem, tak?) z wewnętrzną wydzieloną klatką schodową powinien taki dostęp mieć a budynek w zabudowie szeregowej (każdy lokal ma swoje wewnetrzne schody, które nie są traktowane jako "klatka schodowa"?) już nie, mimo że wysokość takiego budynku może być przecież identyczna? Dostęp do kominów to jedno, ale na przykład jakieś zaprószenie ognia i... możemy sobie z dołu tylko patrzeć i czekać aż strażacy przyjadą - oby na czas. Czy deweloper ma rację?
    • Firma Real Klim świadczy usługi z zakresu klimatyzacji, wentylacji i rekuperacji na terenie województw małopolskiego i śląskiego. Posiadamy certyfikaty oraz uprawnienia państwowe, które są niezbędne przy wykonywaniu prac montażowo - serwisowych. https://realklim.pl/   Nasza firma specjalizuje się w profesjonalnym montażu klimatyzacji w domach, biurach i lokalach usługowych. Gwarantujemy szybki, solidny i estetyczny montaż oraz fachowe doradztwo w doborze urządzeń. https://realklim.pl/klimatyzacja   Oferujemy kompleksowy serwis klimatyzacji – od przeglądów po naprawy. Dbamy o wydajność, czystość i długą żywotność Twojego urządzenia. https://realklim.pl/serwis-klimatyzacji   Projektujemy i montujemy systemy wentylacyjne dopasowane do potrzeb budynku. Zapewniamy komfort oddychania i skuteczne usuwanie wilgoci. https://realklim.pl/wentylacja   Zajmujemy się instalacją i serwisem systemów rekuperacji, które zapewniają świeże powietrze w domu i pozwalają oszczędzadź na ogrzewaniu. https://realklim.pl/rekuperacja   Specjalizujemy się w montażu pomp ciepła – ekologicznego źródła ogrzewania. Pomagamy dobrać odpowiednie urządzenie i zapewniamy jego obsługę. https://realklim.pl/pompy-ciepła   Sprawdź Naszą wizytówkę Google, sprawdź opinię klientów oraz wybrane realizacje: Wizytówka Google
    • Chcąc wylać poduszki pod nadproża, musimy je najpierw zaszalować. Tym właśnie będziemy się teraz zajmować.  
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...