Luke Napisano 21 maja 2023 #1 Napisano 21 maja 2023 Hej, nie wiedziałem za bardzo na które forum dokładnie to wrzucić więc zarzucam tutaj. Potrzebuje się dowiedzieć jaki dokładnie styropian wybrać wygłuszający. Będę go kleił w środku pomieszania w którym będzie stała perkusja, chciałbym żeby wygluszenie było tak mocne jak to tylko możliwe w rozsądnej cenie. Poza styropianem na drzwiach będzie pianka akustyczna.
animus Napisano 21 maja 2023 #2 Napisano 21 maja 2023 3 godziny temu, Luke napisał: Hej, nie wiedziałem za bardzo na które forum dokładnie to wrzucić więc zarzucam tutaj. Potrzebuje się dowiedzieć jaki dokładnie styropian wybrać wygłuszający. Będę go kleił w środku pomieszania w którym będzie stała perkusja Tu raczej styropianem akustycznym niczego się nie osiągnie, do dźwięków powietrznych nie najlepiej się on sprawdza. Pianka PUR jest rozwiązaniem o wiele lepszym, taki np. natrysk pianką, najtańsza prawdopodobnie jest wełna mineralna szklana.
podczytywacz Napisano 22 maja 2023 #3 Napisano 22 maja 2023 7 godzin temu, animus napisał: Pianka PUR jest rozwiązaniem o wiele lepszym, No i sprawdzone od lat maty wygłuszające, czy pianki profilowane na ściany i sufit...
Luke Napisano 23 maja 2023 Autor #4 Napisano 23 maja 2023 Dnia 22.05.2023 o 00:39, animus napisał: Tu raczej styropianem akustycznym niczego się nie osiągnie, do dźwięków powietrznych nie najlepiej się on sprawdza. Pianka PUR jest rozwiązaniem o wiele lepszym, taki np. natrysk pianką, najtańsza prawdopodobnie jest wełna mineralna szklana. Okej, czyli mogę przykleić zwykły styropian. A tą piankę to muszę natryskiwać wszędzie czy tylko w niektórych miejscach? Wkoło drzwi, na drzwiach oraz wkoło okna planuję przykleić pianki wygłuszające. Jak mogę jeszcze wygłuszyć to pomieszczenie żeby dźwięki za bardzo z niego nie wychodziły? Czy grubość styropianu ma w tym przypadku znaczenie czy nie ważne jak gruby nie będzie pochłaniał dźwięków?
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 23 maja 2023 #5 Napisano 23 maja 2023 Styropian jako taki nie wygłusza, wełna mineralna wygłusza i wyżej wskazana pianka też, Zasada jest ogólnie znana - znaczenie ma ciężar przegrody i struktura materiału.
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 24 maja 2023 #6 Napisano 24 maja 2023 Standardowe rozwiązanie to ścianka szkieletowa z pokryciem płytami gips.- kart. i wypełnieniem wełną mineralną. Na drzwiach sprawdza się także gruba kotara. Standardowe rozwiązanie to ścianka szkieletowa z pokryciem płytami gips.- kart. i wypełnieniem wełną mineralną. Na drzwiach sprawdza się także gruba kotara.
animus Napisano 27 maja 2023 #7 Napisano 27 maja 2023 Dnia 23.05.2023 o 13:34, Luke napisał: Okej, czyli mogę przykleić zwykły styropian. A tą piankę to muszę natryskiwać wszędzie czy tylko w niektórych miejscach? Wkoło drzwi, na drzwiach oraz wkoło okna planuję przykleić pianki wygłuszające. Jak mogę jeszcze wygłuszyć to pomieszczenie żeby dźwięki za bardzo z niego nie wychodziły? Czy grubość styropianu ma w tym przypadku znaczenie czy nie ważne jak gruby nie będzie pochłaniał dźwięków? Styropian się nie nadaje. Pianka PUR ma tą przewagę, że jest samonośna i nie ma stelaża który w paru miejscach trzeba kotwić ze ścianą nośną i w tych miejscach powstają mostki akustyczne. Grubość warstwy ma znaczenie im grubsza tym lepiej.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się