grer Napisano 2 grudnia 2022 #1 Napisano 2 grudnia 2022 Witam! Proszę o radę, czy planowane przeze mnie prace remontowe wymagają zgłoszenia do Starostwa, bo jak czytam różne artykuły, to wydaje mi się, że granica między tym, co trzeba zgłaszać a co nie, jest niejasna... Sprawa dotyczy małego mieszkania w bloku z lat 60-tych. Dokonaliśmy w spółdzielni zgłoszenia zamiaru remontu, był na wizycie w mieszkaniu ichniejszy inżynier, dostaliśmy załączone na zdjęciu pismo ze spółdzielni. Czy to wystarczy czy jednak trzeba jeszcze zgłosić te prace do Starostwa? Szczególnie chodzi o: - wyburzenie ścianki działowej szer. 120 cm (nie jest to ściana nośna); - likwidacja rur gazowych (instalacja gazowa w tym lokalu nigdy nie była uruchomiona); - wymiana rur wod.-kan. (rury zostaną nie tylko wymienione, ale też zmieni się ich przebieg, bo np. trzeba doprowadzić wodę do nowego ogrzewacza elektrycznego, do podłączenia pralki itp.).
retrofood Napisano 2 grudnia 2022 #2 Napisano 2 grudnia 2022 19 minut temu, grer napisał: Proszę o radę, czy planowane przeze mnie prace remontowe wymagają zgłoszenia do Starostwa, bo jak czytam różne artykuły, to wydaje mi się, że granica między tym, co trzeba zgłaszać a co nie, jest niejasna... Jest bardzo jasna, Spółdzielnia dokładnie wszystko opisała i nie trzeba niczego więcej. Nie zawracaj Starostwu głowy (znaczy tamtejszym urzędnikom),.
podczytywacz Napisano 2 grudnia 2022 #3 Napisano 2 grudnia 2022 2 godziny temu, grer napisał: Sprawa dotyczy małego mieszkania w bloku z lat 60-tych Jak ja bym chciał, żeby tak postępowali właściciele mieszkań w naszej spółdzielni... och, jakbym chciał...
grer Napisano 2 grudnia 2022 Autor #4 Napisano 2 grudnia 2022 8 minut temu, podczytywacz napisał: Jak ja bym chciał, żeby tak postępowali właściciele mieszkań w naszej spółdzielni... och, jakbym chciał... Ale trzeba przyznać, że i spółdzielnia zachowała się jak trzeba: od zgłoszenia do wizyty upłynęło tylko kilka dni, przyszły dwie osoby (w tym spółdzielczy inżynier), byli przyjaźnie nastawieni, pismo też dość szybko wyprodukowali, a kiedy dostrzegliśmy niezgodność z ustnymi ustaleniami podczas wizyty, to bez problemu je poprawili. Czy tak jest w każdym przypadku - nie wiem...
animus Napisano 2 grudnia 2022 #5 Napisano 2 grudnia 2022 7 godzin temu, grer napisał: Witam! Proszę o radę, czy planowane przeze mnie prace remontowe wymagają zgłoszenia do Starostwa, bo jak czytam różne artykuły, to wydaje mi się, że granica między tym, co trzeba zgłaszać a co nie, jest niejasna... Sprawa dotyczy małego mieszkania w bloku z lat 60-tych. Dokonaliśmy w spółdzielni zgłoszenia zamiaru remontu, był na wizycie w mieszkaniu ichniejszy inżynier, dostaliśmy załączone na zdjęciu pismo ze spółdzielni. Czy to wystarczy czy jednak trzeba jeszcze zgłosić te prace do Starostwa? Szczególnie chodzi o: - wyburzenie ścianki działowej szer. 120 cm (nie jest to ściana nośna); - likwidacja rur gazowych (instalacja gazowa w tym lokalu nigdy nie była uruchomiona); - wymiana rur wod.-kan. (rury zostaną nie tylko wymienione, ale też zmieni się ich przebieg, bo np. trzeba doprowadzić wodę do nowego ogrzewacza elektrycznego, do podłączenia pralki itp.). Należy jeszcze z tydzień przed remontem wywiesić kartki na drzwiach zewnętrznych klatki i przyległych klatkach, o planowanym remoncie, określić ile mniej więcej dni to potrwa i przeprosić za uciążliwości. Do likwidacji instalacji gazowej człowiek z uprawnieniami na koniec badania pomiary protokół zaślepionego odcinka. Do elektryki to samo, na koniec pomiary instalacji protokół. Protokoły, kopie można wysłać do spółdzielni.
podczytywacz Napisano 2 grudnia 2022 #6 Napisano 2 grudnia 2022 1 godzinę temu, animus napisał: Do likwidacji instalacji gazowej człowiek z uprawnieniami na koniec badania pomiary protokół zaślepionego odcinka. Jak robiłem remont u mojej córki i likwidowaliśmy gaz w mieszkaniu w bloku, zgłosiłem zamiar w "gazowni", przyszedł instalator, usunął licznik, zaślepił rurę i powiedział, że dalsza część instalacji go nie interesuje - róbta z nią co chceta... przedmuchaliśmy wewnętrzny, mieszkaniowy odcinek powietrzem, wydmuchiwanym za okno i rozkręcili skręcone i pocięli szlifierką spawane odcinki... A wywieszenie kartki nie jest konieczne, więc nie 1 godzinę temu, animus napisał: Należy ale jest gestem, wskazującym na dobre wychowanie i kulturę inwestora... 1 godzinę temu, animus napisał: Do elektryki to samo, na koniec pomiary instalacji protokół. To jest BARDZO SŁUSZNA uwaga!
grer Napisano 2 grudnia 2022 Autor #7 Napisano 2 grudnia 2022 Kartki wywieszać nie będziemy, ale każdemu do skrzynki pocztowej wrzucimy stosowny liścik z czekoladą. Z rurami gazowymi to prosta sprawa, ponieważ w tym mieszkaniu nigdy nie był założony licznik, a odcinek zaślepiony jest na klatce schodowej. Protokół z wymiany instalacji elektrycznej musowo, zresztą spółdzielnia o niego prosiła.
retrofood Napisano 3 grudnia 2022 #8 Napisano 3 grudnia 2022 No i Ameryka. można zaczynać. Powodzenia!
animus Napisano 3 grudnia 2022 #9 Napisano 3 grudnia 2022 21 godzin temu, grer napisał: Witam! - wyburzenie ścianki działowej Wyburzanie ściany działowej prowadzi się od góry ściany w dół i w dodatku od środka ściany działowej. Gruz powinien być sukcesywnie usuwany wynoszony na zewnątrz, unikamy nadmiernego obciążenia punktowego. Burzenie ściany nigdy nie powinno się odbywać w połowie muru. Mogłoby to doprowadzić w konsekwencji do zwalenia gruzu, czy przewrócenia się ściany wytworzenie drgań stropów, bądź też nadwyrężenia stropu w wyniku nadmiernego obciążenia dynamicznego.
retrofood Napisano 3 grudnia 2022 #10 Napisano 3 grudnia 2022 5 minut temu, animus napisał: Burzenie ściany nigdy nie powinno się odbywać w połowie muru. Mogłoby to doprowadzić w konsekwencji do zwalenia gruzu, czy przewrócenia się ściany wytworzenie drgań stropów, bądź też nadwyrężenia stropu w wyniku nadmiernego obciążenia dynamicznego. No i kurzu byłoby od groma, gdyby tak pół ściany zwaliło się nagle na glebę. Lepiej po kawałeczku, będzie ciszej i czyściej.
podczytywacz Napisano 3 grudnia 2022 #11 Napisano 3 grudnia 2022 1 godzinę temu, animus napisał: Wyburzanie ściany działowej prowadzi się od góry ściany w dół i w dodatku od środka ściany działowej. Gruz powinien być sukcesywnie usuwany wynoszony na zewnątrz, unikamy nadmiernego obciążenia punktowego. Burzenie ściany nigdy nie powinno się odbywać w połowie muru. Mogłoby to doprowadzić w konsekwencji do zwalenia gruzu, czy przewrócenia się ściany wytworzenie drgań stropów, bądź też nadwyrężenia stropu w wyniku nadmiernego obciążenia dynamicznego. Co to jest środek ściany, a co połowa muru? Domyślam się
animus Napisano 3 grudnia 2022 #12 Napisano 3 grudnia 2022 1 godzinę temu, podczytywacz napisał: Co to jest środek ściany, a co połowa muru? Domyślam się 1
podczytywacz Napisano 3 grudnia 2022 #13 Napisano 3 grudnia 2022 Czyli środek długości muru oraz połowa wysokości muru
retrofood Napisano 3 grudnia 2022 #14 Napisano 3 grudnia 2022 59 minut temu, podczytywacz napisał: Czyli środek długości muru I szerokości.
podczytywacz Napisano 3 grudnia 2022 #15 Napisano 3 grudnia 2022 4 minuty temu, retrofood napisał: I szerokości. Szerokości??? czego? pokoju?
animus Napisano 3 grudnia 2022 #16 Napisano 3 grudnia 2022 3 godziny temu, retrofood napisał: I szerokości. To też przyczepności.
retrofood Napisano 3 grudnia 2022 #17 Napisano 3 grudnia 2022 5 godzin temu, podczytywacz napisał: Szerokości??? czego? pokoju? Długość to ma mur chiński, pozostałe mają szerokość i grubość. 1 godzinę temu, animus napisał: To też przyczepności. I stabilności.
podczytywacz Napisano 3 grudnia 2022 #18 Napisano 3 grudnia 2022 2 godziny temu, animus napisał: To też przyczepności. I BAJOOO!
animus Napisano 3 grudnia 2022 #19 Napisano 3 grudnia 2022 4 minuty temu, retrofood napisał: Długość to ma mur chiński, pozostałe mają szerokość i grubość. A głębokość? 1 minutę temu, podczytywacz napisał: I BAJOOO!
retrofood Napisano 3 grudnia 2022 #20 Napisano 3 grudnia 2022 1 minutę temu, animus napisał: A głębokość? Na budowie ma gardło.
animus Napisano 3 grudnia 2022 #21 Napisano 3 grudnia 2022 2 minuty temu, retrofood napisał: Na budowie ma gardło. To raczej jest otchłań.
vlad1431 Napisano 3 grudnia 2022 #22 Napisano 3 grudnia 2022 Na budowie ma gardło.Głębokie?Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
retrofood Napisano 3 grudnia 2022 #23 Napisano 3 grudnia 2022 13 minut temu, vlad1431 napisał: Głębokie? Skoro "głębokość", to raczej tak.
animus Napisano 3 grudnia 2022 #24 Napisano 3 grudnia 2022 7 minut temu, retrofood napisał: to raczej tak. http://www.leifood.com/img/p/1/3/0/130-thickbox_default.jpg
retrofood Napisano 3 grudnia 2022 #25 Napisano 3 grudnia 2022 25 minut temu, animus napisał: http://www.leifood.com/img/p/1/3/0/130-thickbox_default.jpg Ja tam wolę grappę. Sam se zrobię.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się