Skocz do zawartości

Zabudowa stelażowa lukarny

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam serdecznie,

Mam problem z zabudową stelażami lukarny w miejscu "przejścia" między starą, a nową konstrukcją dachu. 

Patrząc na poniższe zdjęcie, idąc od prawej strony planuje przykręcić profil UD (o ile się nie mylę) do ściany szczytowej, do którego będzie wsunięty profil CD. Profile CD będą podwieszone na grzybkach i będą sięgały poza starą krokwie zgodnie grubością izolacji ściany z OSB. Następnie skręcę ze sobą dwa profile UD żeby poprowadzić konstrukcję w kierunku skosu lukarny. Nie wiem niestety jak połączyć to z zabudową skosu (profile CD na grzybkach). Jeżeli to co napisałem jest mało zrozumiałem, to proszę po prostu o wskazówki jak się takie przejścia tworzy (za płytą OSB jest tylko membrana oraz blacha). 

Pkt. 2. Mam jeszcze jedno krótkie pytanie odnośnie izolacji. Planowałem ułożenie 30cm wełny, ale okazało się, że w części gdzie powstała lukarna taka ilość izolacji za bardzo obniżyła by sufit, a skos wyszedł by praktycznie na górnej linii okna, dlatego jestem zmuszony ułożyć w tej części dachu 25cm ocieplenia. Przeciwległa część dachu ma odpowiednią wysokość, jednak z tamtej strony znajduje się droga i chciałbym zapytać czy jest możliwość ułożenia tam 30cm wełny ? Jakie ewentualnie konsekwencje mogło by to przynieść?

310198378_564469728782534_3674865530776950785_n.jpg

Edytowano przez Tomsven (zobacz historię edycji)
Napisano
  Dnia 10.10.2022 o 11:22, retrofood napisał:

Napisz jaki efekt końcowy chcesz osiągnąć, bo nie bardzo rozumiem te plany.
Myślę że autoro pyta o różnicę między 25cm a 30cm, tak wnioskuje ja przynajmniej.

Myślę że musisz zrobić taką samą konstrukcję z profili jak na każdym innym skosie. Czyli np taką:

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

84b7e228387c3d65a92def0544876e4a.jpg
Napisano (edytowany)

Ściana szczytowa będzie ocieplona warstwą 10-15cm wełny, więc nie na zero ze starą krokwią i muszę to połączyć z ociepleniem lukarny (ściany OSB). Zrobiłem prostą ilustracje (czarne linie to zarys w jaki sposób pójdzie ściana zbudowana ze stelaży i GK, czerwone to izolacja z wełny). Oczywiście jestem otwarty na inne rozwiązania zabudowy tej różnicy skosów. Co do grubości wełny to miałem na myśli tylko dwa różne skosy dachu. 

222222.jpg

Edytowano przez Tomsven (zobacz historię edycji)
Napisano

Ok, czyli na krokwi skrajnej też będziesz miał profil na grzybkach, czyli GK na skosie będą przykręcone. Tylko dalej nie bardzo rozumiem w czym jest problem, żeby przykręcić profil na OSB i do GK na ścianie? Chodzi o to, że będzie za mała szczelina na wełnę? Jak tak, to dajesz kantówkę drewnianą pod profil i szczelinę masz jaką chcesz. Chyba że źle zrozumiałem? Czy chodzi o to, że nie wiesz jak zabudować płytami to co jest pod płytą OSB.

Napisano

W teorii powinno być tak, że profil CD jest zawieszony na grzybkach a na końcu wchodzi do listwy prowadzącej na ścianie szczytowej/działowej.

Mam dwa problemy. Przykręcenie takiego profilu do ściany OSB (za nią jest tylko membrana i blacha) wydaje mi się średnim pomysłem (chyba że taki profil nie jest wymagany i konstrukcja utrzyma się na grzybkach). 

Druga sprawa to połączenie dolnych profili, które pójdą od ściany szczytowej z profilami górnymi które pójdą pod nowymi krokwiami lukarny (na rysunku zaznaczone czerwonym kółkiem). 

Szare linie, to profile CD

Czerwone to listwy przyścienne do których będą wchodzić profile CD. 

33333.jpg

Napisano

Nie wiem dlaczego, ale jest niby teoria, że np do krokwi się nie powinno przykręcać profili, ale wydaje mi się że dlatego, że krokiew to część konstrukcji, która pracuje np przy dużym wietrze. Ale OSB nie ma jak pracować, bo to sztywna płyta, także kręciłbym normalnie UD i do tego wsunął CD, bo raczej na samych grzybkach to będzie mało stabilne, zwłaszcza że grzybki są na zatrzask. Ale z kolei dalej nie wiem w czym problem z połączeniem tego co narysowałeś poniżej, według mnie taka sama konstrukcja jak każda inna przy zabudowie, czyli UD na ścianę, CD w poprzek, drugi UD i do tego regipis na dole i z boku i to samo pod sufitem.

Napisano

Po prostu w miejscu łączenia CD poziomych i pionowych dam dwa profile UD (jeden w kierunku poziomym, drugi pionowym)

UD na ścianę, CD w poprzek to jest oczywiste. Następnie muszą iść dwa UD skręcone ze sobą - jeden do CD poziomych drugi do CD pionowych. CD pionowe idą idą w kierunku CD poziomych wsuniętych do UD na OSB. (tam również trzeba zastosować dwa skręcone ze sobą UD) - tak to na ten moment widzę. 

Co do drugiego wątku. Dach mam dwuspadowy z różnymi kątami nachylenia. Po jednej stronie muszę zastosować 25cm wełny, w drugiej części wolałbym dać 30cm. Czy na dwóch płaszczyznach dachu dachu mogą być dwie różne grubości izolacji ? 

Napisano

Według mnie do 10cm izolacji jest ok, czyli nawet jakbyś dał 20 i 15 cm to oczywiście będzie procentowo słabiej, ale różnica między 30 a 25 cm nie wiem czy w ogóle będzie dała się zmierzyć, a jakby nawet była, to będzie marginalna. A co do pierwszego wątku, to żeby mieć pewność, musiałbyś to rozrysować, ale nie jest to na tyle skomplikowane, żeby to spieprzyć.

Napisano

Wstępny pomysł mam, jak będzie jakiś problem w trakcie, to wrzucę zdjęcia :)

Jeszcze gdyby ktoś potwierdził, że nie będzie problemu z przykręceniem UD do samego OSB oraz dwóch grubości izolacji to byłbym wdzięczny. 

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Z tego co wiem, obecnie do samego PnB nie wymaga się już pisemnych gwarancji od dostawców mediów. Ale najlepiej i tak zasięgnąć informacji w miejscowym wydziale budownictwa, bo interpretacja prawa przez urzędników bywa różna.
    • Witam,   Z tego co udało mi się wyszukać i zrozumieć, w celu uzyskania pozwolenia na budowę potrzebne są min. warunki przyłączenia mediów.   Czy ktoś orientuje się jak to jest w kwestii uzbrojonej działki budowlanej, czy chcąc uzyskać „pozwolenie na budowę” lub czy wykonując „zgłoszenie budowy” mimo wszystko będę potrzebował warunki przyłączenia mediów?   Pytanie wydaje się absurdalne bo przecież media są już na działce, ale prawo często niestety działa inaczej niż myślimy.   Pozdrawiam,
    • Budowa jest w toku, przynajmniej na papierach. Zostało wydane pozwolenie na budowę budynku jednorodzinnego, został założony dziennik budowy, na bramie wisi nawet tablica informacyjna oznajmiająca budowę domu, zostały zainstalowane skrzynki: elektryczna z prądem budowlanym, na geoportalu wszystko pięknie wrysowane... Papier przyjmie wszystko, a ciężki sprzęt jeździ sobie bezkarnie po drodze o ograniczonym tonażu, gdyż inwestor ma pozwolenie na przejazd ciężkim sprzętem ze względu na rozpoczętą inwestycję. 
    • A to Polska właśnie.      Wszystko się zgadza i powołujesz się na odpowiednie przepisy. Taka sytuacja jednak w tej chwili nie leży w kompetencjach PINB. Dopóki nie ma nic wybudowanego nie PINB a Wydział Budownictwa jest właściwym organem mającym obowiązek zająć się tą sprawą. Choć wydaje się to nieco dziwne, ale tak jest i musisz się zwrócić do właściwego organu. Do pisma warto dołączyć jakieś wyroki sądowe w podobnych sprawach, które znajdziesz bez problemu w necie, a także jakąś opinię prawną np. takie coś: https://prawobudowlane-blog-buniak.pl/samowolna-zmiana-zagospodarowania-terenu/ dlatego że Wydziały Budownictwa interpretują zapisy na które się wyżej powołujesz, bardzo dowolnie. Więc warto naprowadzić ich na właściwy tor rozumowania. Dla normalnie działającego Wydziału Budownictwa już samo utwardzenie całej działki powinno być dowodem na zmianę sposobu zagospodarowania niezgodnego z WZ i oczywiście do tego datowane zdjęcia, bo przed kontrolą zapewne ucieknie z pojazdami.   To co piszę nie jest teorią bo miałem dwa podobne do Twojego przypadki na dwóch niemal sąsiadujących ze sobą działkach. Jedna sprawa została definitywnie załatwiona, druga jest jeszcze w toku z dobrymi rokowaniami.    
    • W każdym piśmie cytuję art. 59 ust. 3 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym : Samowolna zmiana zagospodarowania terenu to pojęcie ukształtowane przez doktrynę i orzecznictwo, do którego stosuje się przepis art. 59 ust. 3 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym. Jest to faktyczna, funkcjonalna zmiana wykorzystywania terenu w sposób niezgodny z jego przeznaczeniem.   ŻADEN URZĄD NIE ODNIÓSŁ SIĘ DO TEGO ARTYKUŁU 
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...