Mathoos Napisano 25 września 2022 #1 Napisano 25 września 2022 Witam, Planuje ocieplić strop drewniany w parterowej chałupie z lat 60. Aktualnie przekrój stropu od pokoju wygląda tak: 1. Farba 2. Tynk 3. Deski 4. Belki stropowe i między nimi trociny. Chciałbym solidnie wyremontować dom i docieplić strop. Nowy przekrój stropu będzie wyglądał tak. 1.farba 2. Płyta gk (podwieszany sufit) 3.folia paroizolacyjną 4.welna 15cm (w podwieszanym suficie) 5. Stary tynk (nie planuje go zrywać) 6. Deski 7. Belki stropowe a między nimi 20cm wełny. I teraz pytanie czy warstwy są ok, czy nie będzie coś się działo gdzieś w okolicach tynku i starych desek?
animus Napisano 25 września 2022 #2 Napisano 25 września 2022 Dechy są nabijane ażurowo i dlatego w jakimś stopniu stracisz na izolacji cieplnej.
Mathoos Napisano 25 września 2022 Autor #3 Napisano 25 września 2022 Nie rozumiem. Dlaczego? Dechy są nabite normalnie od spodu, nawet mają pióro i wpust.
Mathoos Napisano 26 września 2022 Autor #5 Napisano 26 września 2022 Bardziej chodzi mi o to czy nie będą gdzieś zbierały się skropliny. Oczywiście będzie paroizolacja ale zawsze trochę tej pary wejdzie w ocieplenie i może właśnie się zatrzymać na tych deskach i tynku.
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 26 września 2022 #6 Napisano 26 września 2022 Warstwy m.w. OK, ale trzeba zapewnić wentylację na strychu.
animus Napisano 26 września 2022 #7 Napisano 26 września 2022 15 godzin temu, Mathoos napisał: Bardziej chodzi mi o to czy nie będą gdzieś zbierały się skropliny. Oczywiście będzie paroizolacja ale zawsze trochę tej pary wejdzie w ocieplenie i może właśnie się zatrzymać na tych deskach i tynku. Skroplinami się na razie nie przejmuj, mi chodzi o wprowadzanie zimnego powietrza do środka izolacji przez szczeliny starych desek, co obniży izolacyjność całego ocieplenia.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się