Skocz do zawartości

Uslugi nieuciążliwe na dzialce uslugowej -co dokładnie.

Recommended Posts

Napisano

Witam.

Na działce uslugowo-mieszkalnej jest zapis - zgoda na uslugi nieuciążliwe wg mpzp.

Gdzie znajdę jakie są to dokladnie usługi nieuciążliwe ?

Czy ewentualnie trzeba indywidualnie pytać w gminie.

Dokladnie pisze w planie....

"Dopuszcze się usługi wyłącznie nieuciążliwe tj; hotelerskie,handlu,biznesu,gastronomii,edukacji,kultury i sztuku,biurowe,sportu,ochrony zdrowia, w tym gabinety lekarskie i drobne rzemiosło.

Zakaz lokalizacji inwestycji zawsze znacząco i potencjalnie znacząco oddziaływujących na środowisko" .

Napisano

Czyli że nie możesz postawić np wielkiego magazynu, gdzie będzie podjeżdżało 15 tirow dziennie, bo u mnie na wsi już taki magazyn stoi pusty 10 lat, na moje oko milion zł warty.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Mikolaj01 napisał:

Gdzie znajdę jakie są to dokladnie usługi nieuciążliwe ?

Chyba nie ma wykazu usług nieuciążliwych, bo to wszystkie takie które nie są objęte katalogiem tych uciążliwych.

Katalog uciążliwych masz tutaj:

https://www.infor.pl/akt-prawny/dzu.2019.187.0001839,rozporzadzenie-rady-ministrow-w-sprawie-przedsiewziec-mogacych-znaczaco-oddzialywac-na-srodowisko.html

Trochę tego jest.:icon_mrgreen:

Ale jest wiele ale i trochę dowolności interpretacyjnej w gminach, jak to u nas. Więc może jeszcze przeczytaj i to, bo chcąc się dowiedzieć dokładnie, być może będziesz musiał udać się właśnie do gminy.

https://www.eporady24.pl/czym_jest_nieuciazliwa_dzialalnosc_gospodarcza,pytania,8,113,3978.html

Edytowano przez demo (zobacz historię edycji)
Napisano
1 godzinę temu, Mikolaj01 napisał:

Warsztat samochodowy - naprawa .

Tutaj na dwoje babka wróżyła. Bo to zależy od zakresu usług. Np. lakierowanie na pewno będzie uciążliwe. A inny zakres - kwestia dyskusyjna.

Napisano

Wiem ,że to zawsze był temat dyskusyjny.

Dlatego wrzuciłem .

Warsztat naprawa samochodow ,elektryka,mechanika.

Generalnie na tym samym obszarze ktory jest 1mn/u , czyli jednorodzinne mieszkalne i usługowe jest jeden warsztat - taka wlasnie naprawa - mechanika.

Tylko pytanie czy na innych warunkach nie był ten warsztat uwarunkowany - np; wcześniej jak był inny mpzp albo wz - tego nie wiem.

Napisano

Jak trafisz na upierdliwego sąsiada to Ci nie da żyć. Wypadało by się dobrze zabezpieczyć, bo u brata się ostatnio diesel rozbiegał i sąsiad chciał policje wzywać, a to tylko kupa dymu była. A sam wyebał taką hurtownie 5 metrów od granicy, że brat ostatnio zachód słońca widział 10 lat temu.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

• 3 tygodnie temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• To jedna z najwygodniejszych stron internetowych poświęconych wypoczynkowi, która idealnie działa na smartfonie. Pod linkiem gokong  ; znajdziesz wysokiej jakości usługi i szeroki wybór rozrywek na każdy gust. Podoba mi się, że wszystko jest tu proste, zrozumiałe i bez ukrytych warunków.
    • Nie wiem jak z jakością tej kamery termowizyjnej, bo pożyczona od kolegi, nieprofesjonalna - jakiś chińczyk z aliexpress. Natomiast podczas oglądania podłogi to też zależało jak trzymałem kamerę. Nie wiem czy dobrze wszystko wyłapała. Inna sprawa że płyta przy tej rurce została też przycięta, aby rura była bliżej ściany. Może przy samej ścianie jakoś tego nie wychwyciło, natomiast sprawdziłem jeszcze raz pirometrem temperatury w tym obszarze i podłoga jest cieplejsza w tym miejscu, a różnica temperatury pomiędzy rurą poprzeczną a łukiem to max 1*C.   Może trzeba było tak zrobić. Ale skoro sam Sander w swoich materiałach podaje że można położyć jeszcze suchy jastrych i jako przykład podaje Fermacella, to uznaliśmy to za lepsze wyjście w kontekście w kontekście układania różnych typów okładzin w różnych pomieszczeniach - np. kafle w łazience, kuchni, korytarzu. A gdybyśmy chcieli kiedyś zmienić kafle czy była potrzeba ich wymiany, to łatwiej będzie to zrobić z jastrychu niż bezpośrednio z płyt Sander bez uszkadzania ich. Oczywiście wtedy jastrych też jest praktycznie do wymiany, ale styropian i rurki zostają nienaruszone. Jakiś późniejszy remont bez jastrychu, to praktycznie wymiana całej podłogi z warstwą ogrzewania. Więc robiąc tą podłogę wydawało nam się to dobrym pomysłem, zwłaszcza że takie rozwiązanie funkcjonuje w materiałach promocyjnych producenta.
    • To prawda, ale od strony ściany ma prosty kanał, a tam jest jeszcze gorzej, nie widać przesyłu. Z tego zdjęcia widać, że strefa brzegowa u pana nie istnieje. Tam, gdzie powinna być wyższa temperatura podłogi, jest na odwrót.   Może trzeba było zrobić to tak. Pominąć suchy jastrych. Sander Alu Standard EPS 300        
    • Ja bym to dopianował i pokrył gumą w płynie.
    • Myślę, że nie odstaje. Podłoga się nie ugina, leży sztywno na całej powierzchni. W płytach jest opcja prowadzenia rury prostopadle w miejscu łuków, a łuki są dwa, tak aby moża było zrobić jednocześnie nawrót i poprowadzić rurkę w poprzek, albo zrobić tylko nawrót. W tych miejscach folia aluminiowa nie otula tak fajnie rurki jak w pozostałych.   Na zdjęciu widać czerwony kolor między łukiem a tą prostopadłą rurką i fioletowy chłodniejszy "trójkąt" między łukami. A ta prostopadła rurka leci praktycznie przy samej ścianie. Nawet w wariantach z aluminiowymi promiennikami - nie widziałem aby były dostępne w wersji na łuki, tylko proste odcinki. Swoją drogą, cały czas zastanawiam się czy i jak zmieniły by się temperatury gdybym dołożył takie promienniki.   Jednak na ten moment najgorzej, że obecnie podłoga ma 23-24*C max a panele w dotyku są poprostu chłodne. Może nie zimne, ale jednak chłodne, a bez paneli podłoga mimo sporej róznicy temperatur była jednak ciepła i przyjemna w dotyku. Mam wrażenie że zamiast ogrzewania podłogowego wyszedł tylko taki bajer, który sprawia że podłoga nie jest całkowicie zimna, tylko letnia. A wykonana została w zasadzie w takim samym standardzie jak na poniższym filmie (polecam od 2:30), tylko zamiast płyt Fermacell 12.5mm, został położony 20mm sklejony i skręcony na zakładkę (EE20).   Nie wiem co jest nie tak, ale jak dla mnie to troche śmieszne, że podłogówka, która w teorii ma dawać większy komfort termiczny przy niższej temperaturze zasilania, polecana do ogrzewania niskotemperaturowego jak pompy ciepła nie jest w stanie zagrzać tego pokoju, a robi to grzejnik Purmo C22 o długości 100cm.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...