LeszekLK Napisano 11 czerwca 2022 #1 Napisano 11 czerwca 2022 Witam Mam takie pytanie czy usunięcie framugi drewnianej że ściany nośnej ( były kiedys drzwi oddzielające między przedpokojem a pokojem, drzwi były nie potrzebne i została framuga) osłabia w jakimś znaczącym stopniu nośność tej ściany nośnej?
podczytywacz Napisano 11 czerwca 2022 #2 Napisano 11 czerwca 2022 To zależy od paru czynników... Co to za budynek? z czego budowany? jak grube są belki, z których powstała futryna... Mieszkałem w budynku z połowy XIX wieku, postawionego z kamienia, w którym futryna "dźwigała" na sobie resztę ściany kamiennej... - w takim przypadku należy zastąpić zwieńczenie futryny zespolonymi belkami, np ceownikami, albo dwuteownikami przed demontażem futryny... 1
retrofood Napisano 11 czerwca 2022 #3 Napisano 11 czerwca 2022 2 godziny temu, LeszekLK napisał: Witam Mam takie pytanie czy usunięcie framugi drewnianej że ściany nośnej ( były kiedys drzwi oddzielające między przedpokojem a pokojem, drzwi były nie potrzebne i została framuga) osłabia w jakimś znaczącym stopniu nośność tej ściany nośnej Nie powinno, ale daj fotki.
animus Napisano 11 czerwca 2022 #4 Napisano 11 czerwca 2022 4 godziny temu, LeszekLK napisał: Witam Mam takie pytanie czy usunięcie framugi drewnianej że ściany nośnej ( były kiedys drzwi oddzielające między przedpokojem a pokojem, drzwi były nie potrzebne i została framuga) osłabia w jakimś znaczącym stopniu nośność tej ściany nośnej? Najpierw trzeba zerwać boki futryny i zobaczyć czy jest i w jakim stanie nadproże.
LeszekLK Napisano 11 czerwca 2022 Autor #5 Napisano 11 czerwca 2022 Ściana grubość 42cm. Budynek blok 4piętra, budowany gdzieś w latach 1960, ale ściany nie wiem z czego.
animus Napisano 11 czerwca 2022 #6 Napisano 11 czerwca 2022 Można ją usunąć, wszystkie elementy drewniane, a przestrzeń po futrynie wypełnić tynkiem, zaszpachlować. Jeżeli są tam dwie oddzielne ściany to powinno się zastosować listwę dylatacyjną. 2
retrofood Napisano 11 czerwca 2022 #7 Napisano 11 czerwca 2022 49 minut temu, LeszekLK napisał: Ściana grubość 42cm. Futrynę wyrzucaj spokojnie. 2
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się