WojtekPiwko Napisano 16 lutego 2022 Udostępnij #1 Napisano 16 lutego 2022 (edytowany) Witam. Mam problem w kwestii ocieplenia płyty fundamentowej. Mianowicie projektant proponuje XPS pionowo jako szalunek tracony + XPS poziomo od zewnątrz do wewnątrz po jednej płycie, tak żeby był pod ścianami konstrukcyjnymi natomiast na środku pod płytą ma być tylko zagęszczona pospółka + na całości folia budowlana. Żeby to zobrazować wysyłam zrobiony przeze mnie przekrój. Projektant twierdzi, że nie ma sensu dawać na całości XPS jeżeli od góry będę ocieplał EPSem. Proszę o Wasze opinie czy takie rozwiązanie jest ok ? Ściany z keramzytu 24 cm, powierzchnia domu około 200m2 Z góry dzięki za opinie. Edytowano 16 lutego 2022 przez WojtekPiwko (zobacz historię edycji) Link do komentarza
animus Napisano 16 lutego 2022 Udostępnij #2 Napisano 16 lutego 2022 A czemu nie sam XPS pod całą płytą? Link do komentarza
WojtekPiwko Napisano 17 lutego 2022 Autor Udostępnij #3 Napisano 17 lutego 2022 Z paru powodów: * Xps jest droższy * Przy założeniu xps na dole w moim przekonaniu opłacalne byłoby zrobić ogrzewanie już w płycie a to robią tylko wyspecjalizowane firmy które słono za to kroją * Przy braku ocieplenia eps u góry bardzo ciężko ingerować w cokolwiek w późniejszym etapie. Kucie w żelbecie jest naprawdę ciężkie Kanapka wydaje się takim rozwiązaniem po środku ale mój projektant twierdzi że albo u góry ocieplenie albo na dole, że nie ma sensu dawać pod cała płytą jeżeli dajemy eps od góry. Ale Animus mogę się mylić i chętnie poznam Twoja opinię Dnia 16.02.2022 o 23:55, animus napisał: A czemu nie sam XPS pod całą płytą? Rozwiń I daj znać co sądzisz o rozwiązaniu które zaproponowałem e w przekroju Link do komentarza
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 17 lutego 2022 Udostępnij #4 Napisano 17 lutego 2022 Z czego ma być zrobiona ściana konstrukcyjna? W tym układzie z izolacją od góry dałbym bloczek cokołowy, bo płyta będzie zimna. Obejdzie się bez niego, jeśli ściany będą z betonu komórkowego. Do sprawdzenia przez projektanta czy nie wystarczy styropian fundamentowy (o obniżonej nasiąkliwości) zamiast XPS. Do pomyślenia, czy nie dać takiego styropianu pod płytą zamiast izolacji od góry. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 17 lutego 2022 Udostępnij #5 Napisano 17 lutego 2022 Rozwiązanie projektanta logiczne - nie ma co kombinować. Link do komentarza
WojtekPiwko Napisano 17 lutego 2022 Autor Udostępnij #6 Napisano 17 lutego 2022 Dnia 17.02.2022 o 07:35, Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne napisał: Z czego ma być zrobiona ściana konstrukcyjna? W tym układzie z izolacją od góry dałbym bloczek cokołowy, bo płyta będzie zimna. Obejdzie się bez niego, jeśli ściany będą z betonu komórkowego. Do sprawdzenia przez projektanta czy nie wystarczy styropian fundamentowy (o obniżonej nasiąkliwości) zamiast XPS. Do pomyślenia, czy nie dać takiego styropianu pod płytą zamiast izolacji od góry. Rozwiń Ściany z bloczków keramzytowych. Źle to rozrysowalem. Płyta fundamentowa będzie na równo z pionowym xps Dnia 17.02.2022 o 08:08, Budujemy Dom - budownictwo i instalacje napisał: Rozwiązanie projektanta logiczne - nie ma co kombinować. Rozwiń Dzięki za opinie. Rozumiem że nie jest wymagany xps pod cała płytą i taka jedna płyta xps poziomo wystarczy ? Link do komentarza
animus Napisano 17 lutego 2022 Udostępnij #7 Napisano 17 lutego 2022 Dnia 17.02.2022 o 10:55, WojtekPiwko napisał: Dzięki za opinie. Rozumiem że nie jest wymagany xps pod cała płytą i taka jedna płyta xps poziomo wystarczy ? Rozwiń W życiu nie dałbym sobie wsadzić jednej płyty XPS i to w miejscu największego obciążenia ścianami nośnymi. Link do komentarza
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 17 lutego 2022 Udostępnij #8 Napisano 17 lutego 2022 Z bloczkiem cokołowym i przekładką termiczną (zaznaczoną przez Animusa) chodzi nam o to samo. Co to znaczy "Płyta fundamentowa będzie na równo z pionowym xps". Górna krawędź płyty żelbetowej i górna krawędź pionowej płyty XPS będą na tym samym poziomie? Link do komentarza
WojtekPiwko Napisano 17 lutego 2022 Autor Udostępnij #9 Napisano 17 lutego 2022 Dnia 17.02.2022 o 12:36, Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne napisał: Z bloczkiem cokołowym i przekładką termiczną (zaznaczoną przez Animusa) chodzi nam o to samo. Co to znaczy "Płyta fundamentowa będzie na równo z pionowym xps". Górna krawędź płyty żelbetowej i górna krawędź pionowej płyty XPS będą na tym samym poziomie? Rozwiń Tak dokładnie o to mi chodziło, jak już będę miał dokładny projekt płyty od projektanta na pewno tutaj wrzucę. Link do komentarza
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 18 lutego 2022 Udostępnij #10 Napisano 18 lutego 2022 Jeszcze jedna uwaga. Ta dodana przez Animusa płyta pod skosem ogranicza przemarzanie gruntu w pobliżu płyty i pod nią. To typowe rozwiązanie. Warto ją dać nawet jeżeli będzie XPS na obwodzie, pod płytą żelbetową. Link do komentarza
WojtekPiwko Napisano 19 lutego 2022 Autor Udostępnij #11 Napisano 19 lutego 2022 Dnia 16.02.2022 o 23:55, animus napisał: A czemu nie sam XPS pod całą płytą? Rozwiń Czy ten model rozwiązania płyty może robić firma która nie specjalizuje się w płytach ? Mam namyśli opcję w której ogrzewanie jest zatopione w płycie. Link do komentarza
animus Napisano 19 lutego 2022 Udostępnij #12 Napisano 19 lutego 2022 (edytowany) Tak, ale projekt zagęszczenia wężownic OP musi ktoś zaprojektować. Edytowano 19 lutego 2022 przez animus (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się