Skocz do zawartości

Kuchnia indukcyjna czy gazowa?


Recommended Posts

  Dnia 29.01.2022 o 13:09, aaa123 napisał:

Zastanawiam się nad kuchenką indukcyjną lub gazową.

Rozwiń  

Co to za lokal?

domek? grzejesz CO i ciepłą wodę gazem? jeśli tak - może (?) warto myśleć o kuchence gazowej, chociaż płyta indukcyjna jest o niebo przyjaźniejsza w użytkowaniu!

Jeśli to mieszkanie w bloku i gaz ma być tylko do zasilania kuchenki gazowej - zrezygnuj z gazu, rozwiąż umowę o dostarczanie gazu - jedne opłaty eksploatacyjne będziesz miał z głowy - potem usuń wystające ze ścian kawałki rurek - będziesz miał więcej miejsca w kuchni - i kup sobie płytę indukcyjną!

Będziesz zadowolony tak jak i ja jestem, od ośmiu lat po zrezygnowaniu z gazu i po zainstalowaniu płyty indukcyjnej, nawet zasilanej z jednej fazy... Ideałem byłaby możliwość zasilenia "siłą", ale w mojej sytuacji to było nie możliwe... na jednej fazie też DOSKONALE da się żyć i gotować, smażyć itd

 

  Dnia 29.01.2022 o 13:14, retrofood napisał:

Ja optuję za indukcją bez względu na cenę paliwa.

Rozwiń  

Ja nie patrzę na te relacje cenowe... wygoda przede wszystkim, a oszczędności finansowe są przereklamowane...

A odchodzi - między innymi - sprzątanie tłustych osadów na meblach, ścianach (mimo używania wyciągu/okapu), które zawsze z kuchenką gazową są związane...

 

Wniosek - nie zastanawiaj się, instaluj indukcję!

Link do komentarza
  Dnia 29.01.2022 o 14:54, retrofood napisał:

 

E tam, da się. Owszem, samo nie przyjdzie, ale dostawcy energii od dawna nie stawiają sprzeciwu.

Rozwiń  

Nie da się... Za dużo do przerobienia w instalacji w bloku - zarządca nie pozwala...

Jak mieszkałem w wieżowcu, to wyliczyli, że na pion mogą pozwolić na trzy podłączenia siłowe, bo na więcej nie pozwoli istniejąca instalacja... nie załapałem się w tej trójce - byli inni, szybsi ode mnie...:bezradny:

Link do komentarza
  Dnia 29.01.2022 o 13:09, aaa123 napisał:

Witam.

Zastanawiam się nad kuchenką indukcyjną lub gazową.

Jakie różnice w rachunkach? Ma ktoś doświadczenie?

Rozwiń  

masz już gaz pociągnięty?

Bo jak nie masz gazu, to indukcyjna zawsze wyjdzie taniej, bo przy gazie dochodzi ci chociażby koszt położenia instalacji, abonament. 

W przypadku gdy gaz jest to indukcyjna i gazowa wychodzą podobnie. Z tym, że indukcyjna jest o wiele bardziej czysta, nie ma tłustego osadu w kuchni. Krócej się też gotuje.

Jedyny problem to instalacja elektryczna pod indukcję. Najlepiej trójfazowa. Jak jednofazowa, to nie włączysz na maksa wszystkich pól. No i przewody odpowiedniej średnicy, miedziane a nie cienkie aluminium z lat 70-tych.

Link do komentarza

Nowy dom budowany gaz będzie w łazience, siła jest w kuchni . Ale zastanawiałam się czy ciągnąć gaz do kuchni bo dzieli jedna ściana  około 6 m dodatkowej instalacji. Ale zastanawiam się ponieważ przy gazie syf choć podobno tańsze gotowanie niż prądem. Natomiast jest kuchnia łączona z salonem . Ma ktoś doświadczenie jak koszty wychodzą gaz a indukcja ?

Link do komentarza
  • 7 miesiące temu...

Dobrze że napisałaś

  Dnia 16.09.2022 o 11:13, Wiola-Wolna napisał:

Ja uważam

Rozwiń  

bo ja też tak uważałem do czasu, gdy odciąłem gaz i zainstalowałem płytę indukcyjną... i to jeszcze w duecie z czajnikiem elektrycznym :509:

I jakoś nie odczuwam brak ciepłych płynów, a pijam tylko bardzo gorącą herbatę, a koleżance-małżonce i czasem gościom parzę kawę z ubitym na piankę mlekiem w takim czymś:

obraz.png.97313b25b81a68a0dd9268b2175d7346.png

 

Na awarię zasilania w prąd jakieś sześć, siedem lat temu  zakupiłem takie coś:

 

obraz.png.5ab2dd08836692a86290a04ffe6328b0.png

 

https://allegro.pl/oferta/kuchenka-turystyczna-gazowa-polowa-4x-kartusze-10096257855?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=MDcyYjVmZGItMWFlMC00ODlmLWFhMzAtNjI2Mzk0Mzg4YTdjAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=7eda6511-0bd8-4092-b998-2f1cfdd7ab10

 

Rozpakowana i rozpalona raz - na próbę... NIE UŻYTA AWARYJNIE ANI RAZU!

Link do komentarza
  • 3 miesiące temu...

To zależy od Twoich potrzeb. Kuchnia indukcyjna jest zazwyczaj droższa od gazowej, ale jej zaletą jest szybsze i bardziej precyzyjne gotowanie. Kuchnia indukcyjna jest też bardziej energooszczędna i bezpieczniejsza w użyciu. Jeśli jednak potrzebujesz większej mocy i szybszego gotowania, wybór może padnąć na kuchnię gazową.

Link do komentarza
  • 1 rok temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • To moja instalacja wydaje mi się ze to typ zamknięty choć kompletnie na tym się nie znam. Kocioł na węgiel znika chcę przejść na zasilenie lpg z Gaspolu i pytam o kotły bo dostałem 2 opcje -kocioł gazowy firmy Termet: Gold Plus II 20 + Termet SG Plus 120 + regulator Termet ST-292 v3 + czujnik temp. zewn -VIESSMANN Vitodens 100-W B1HF + 100 litrów zasobnik na ciepłą wodę oczywiście mogę wybrać co innego stąd mój post by poznać opinie większej ilości osób. zasobnik wody ACV SMART 210 litrów wymiennik stal nierdzewna to moj pomysł wydaje mi się ze jest całkiem oki ale co do kotłów to brak pomysłu.  
    • A jaka ta "podłoga' jest teraz? Z czego zrobiona?
    • Jak nie planujesz izolacji od ziemi, czyli jak masz ściany piwnicy nieocieplone, to w miarę wyrównywnujesz powierzchnię, kładziesz folie budowlaną, wywijasz ją na wysokość docelowej wylewki, kładziesz rurki takie najlepiej pół cala dzieląc całą powierzchnię np na 3 części lub na 4. Pozimujujesz je za pomocą kupek z betonu. Po zastygnięciu wylewasz beton B20 lub B25, rozprowadzasz łatą i gotowe. Pracę możesz podzielić na te części, które są odgrodzone rurkami, będzie Ci łatwiej zaciągać. Potem w zależności od temperatury i wilgotności, a to trzeba organoleptycznie ocenić, zacierasz pacą sttropianową. Przy niskiej wilgotność w granicach 40-50% można to już zacierać po 4-5 godzinach, przy wyższej odpowiednio dłużej, czyli po 6-7 godzinach. Kałdziesz najlepiej płytę styropianową tak, żeby można było na niej stanąć i dostać się do całej powierzchni. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Po rozejrzeniu sie w temacie, bylo oczywiste, ze tylko frezowy .     Ulatwianie sobie pracy jest bardzo bliskie memu sercu. Nie lubie sie przemeczac . Oczywiscie, nie potrzebuje RR w postaci Makity z filmiku, znalazlam cos takiego: marka Tokachi ale to tylko tak z japonska wyglada.         @animus   Dzieki za troske o moje bezpieczenstwo w czasie pracy z rozdrabniaczem . Jesli chodzi o pilarke, to chyba to nie bedzie akumulatorowa. Zreszta, w tej chwili pilniejszym zakupem jest rozdrabniarka, bo zapasy drewna do kozy powinny wystarczyc do lata.    
    • Oczywiście wiem, że "wylewka zrób to sam" to temat wałkowany 100 razy, a tutoriali jest dwa razy tyle, natomiast moje pytanie jest nieco inne. Chciałbym wyrównać sobie podłogę w piwnicy własnymi siłami. zależy mi na tym aby materiał, którego użyję, był możliwie idiotoodporny. Nie wiem czy zwykły cement taki jest, czy też 21 wiek uraczył nas czymś jeszcze łatwiejszym w użyciu. Nie zależy mi szczególnie na tym aby podłoga nie miała pęknięć (tych estetycznych) ani żeby był to idealny poziom. Ważniejsze jest żeby było równe aniżeli idealnie poziome.    Dobrym przykładem jak ja widzę te różnice jest moje pytanie jakiś czas temu a propos tego jak poradzić sobie z montażem haka w suficie, który był z pełnej cegły, która lubiła się kruszyć. Można było albo - wkładać drewniane listewki rozporowe, papier toaletowy, ślinę i zaklęcia jak to robili nasi dziadowie przez stulecia i być oldskulowym lub - wlać kotwę chemiczną i powiesić na tym słonia   pomyślałem, że może z wylewką cementową vs (tu wstaw coś innego) jest podobnie
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...