Witam,
Otrzymałem dobrą ofertę od firmy THERMIKA. Ponieważ zawsze jestem trochę sceptyczny, szukałem osobistego kontaktu przez e-mail i telefon. Wszystko wydaje się tutaj poprawne, ale niestety nie mogłem znaleźć żadnych przydatnych opinii klientów.
Więc chciałbym Cię zapytać, czy ktoś ma jakieś doświadczenie z tym sklepem?
Dziękuję wszystkim, którzy biorą udział w tej dyskusji!
Te wartosci dotyczą współczynnika przewodzenia ciepła danego materiału (wielkośc fizyczna - nie pytaj, jak okreslona). Przykładowo dla styropianów najcieplejszych elewacyjnych producenci doszli juz do wartości 0,030 W/mK (i chyba niżej nie zejdą).
W skrócie telegraficznym - współczynnik przenikania ciepła U świadczy o izolacyjności termicznej przegrody, ale trzeba go wyliczyć (jw. podał Ekspert Cezary).
U= λ / d [W/m2∙K]
gdzie:
λ - współczynnik przewodzenia ciepła ściany [W/mK] lambda
d - grubość ściany [m] metr
ERGO: Im mniejsza Lambda i grubsza warstwa materiału izolacyjnego, tym mniejsze straty ciepła (lub/i chłodu dla chłodni i pomiesczeń klimatyzowanych) przez przegrodę.
W układach wielowarstwowych - od zewnątrz -styropian, mur, pustka powietrzna (dla przykładu), a nawet tynk od środka - stosuje się wzory, które uwzględniają wszystkie te warstwy i dodatkowo opór przejmowania zewnętrznego i wewnętrznego przy określonej temperaturze na zewnątrz i wewnątrz (np. -20 i + 20 stopni). Dawno temu liczyłem to na studiach "na piechotę" na przedmiocie Fizyka budowli.
Tak czy inaczej - na stronach producentów materiałów izolacyjnych i/lub elementów ściennych sa gotowe przekroje ścian z warstwa ocieplenia i podane wartości U dla takiej przegrody.
To tyle tytułem wstępu :).
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się