Skocz do zawartości

Nieudane mycie elewacji - baranek

Recommended Posts

Cześć,

Na północnej stronie elewacji pojawiły się glony, nie jakoś dużo, ale zdecydowanie widoczne (zielone).

Kupiłem sobie Karchera z lancą teleskopową i środek: tenzi APC OUT, którym spryskałem elewację ze spieniaczem.

Odczekałem jakieś 2 minuty i zmywałem idąc z góry na dół ciśnieniem najpierw niskim, ale jako że nic się nie działo to zwiększyłem, do jakichś 140 bar.

Podczas gdy w wielu miejscach się bardzo ładnie zmywało (woda była zielona bądź brązowa, zostawał ładny pasek czysty bezpośrednio nad strumieniem wody), w wielu jak na dłoni widać, że nadal brudne.

Co z tym fantem zrobić? Myć do skutku? Co ważne przed umyciem takiego czegoś nie było. Mam nadzieję, że to nie farba z elewacji się zmyła?

Tynk jak widać to baranek, ale więcej o nim niestety nie potrafię powiedzieć.

Mam jeszcze taki środek RG-10 any glonowy specyficznie. Mogę spróbować pokryć, ale tam już zielonego nalotu nie ma, tylko jakiś ciemny...

Wydaje mi się, że część z tego brudu to "pyłki" z licznych tui sąsiadów.

Co zrobić?

Dziękuję i pozdrawiam!

IMG_1563.jpg

IMG_1562.jpg

IMG_1561.jpg

IMG_1560.jpg

Edytowano przez kbhit
zdjecia (zobacz historię edycji)
  • 3 lata temu...

Zacieki były cały czas, tylko przykryte brudem. Kwestia technologii osadzenia parapetów. Po malowaniu znów będą powstawały. Myjka z ciśnieniem 140 bar, to już trochę dużo. Ale, jeśli chodzi o zadbanie o samą elewację, polecam pianax system. Na stronie pełne instruktaże, filmy, realizacje. Świetny support w kwestiach technicznych, również ogólnobudowlanych!

• 3 miesiące temu...

Zadne malowanie nie jest potrzebne.

Użyłeś środka zasadowego apc który usuwa zanieczyszczenia komunikacyjne.

To co widać na elewacji to zanieczyszczenia biologiczne czyli glony. Dobór odpowiedniej  chemi jest kluczowy. 

Myjemy elewacje w 3 etapach:

1. Odgrzybianie elewacji

2. Usuwanie zanieczyszczen atmosferycznych "szary film"

3. Zabezpieczenie elewacji przed mikroorganizmami. 

Do.mycia elewacji najlepiej uzyc myjki ciepłwodnej około 60c, ciśnienie 80-100bar. 

Tylko dzięki takiemu procesowi mycia jesteśmy wstanie odzyskać pierwotny kolor i utrzymać efekt na kilka lat. 

FB_IMG_1737321929012.jpg

FB_IMG_1737321931733.jpg

• 4 tygodnie temu...
Dnia 26.07.2021 o 07:16, kbhit napisał:

Cześć,

Na północnej stronie elewacji pojawiły się glony, nie jakoś dużo, ale zdecydowanie widoczne (zielone).

Kupiłem sobie Karchera z lancą teleskopową i środek: tenzi APC OUT, którym spryskałem elewację ze spieniaczem.

Odczekałem jakieś 2 minuty i zmywałem idąc z góry na dół ciśnieniem najpierw niskim, ale jako że nic się nie działo to zwiększyłem, do jakichś 140 bar.

Podczas gdy w wielu miejscach się bardzo ładnie zmywało (woda była zielona bądź brązowa, zostawał ładny pasek czysty bezpośrednio nad strumieniem wody), w wielu jak na dłoni widać, że nadal brudne.

Co z tym fantem zrobić? Myć do skutku? Co ważne przed umyciem takiego czegoś nie było. Mam nadzieję, że to nie farba z elewacji się zmyła?

Tynk jak widać to baranek, ale więcej o nim niestety nie potrafię powiedzieć.

Mam jeszcze taki środek RG-10 any glonowy specyficznie. Mogę spróbować pokryć, ale tam już zielonego nalotu nie ma, tylko jakiś ciemny...

Wydaje mi się, że część z tego brudu to "pyłki" z licznych tui sąsiadów.

Co zrobić?

Dziękuję i pozdrawiam!

IMG_1563.jpg

IMG_1562.jpg

IMG_1561.jpg

IMG_1560.jpg

Możemy polecić nasz specjalistyczny środek do mycia elewacji CLEANSET. :) Polecamy po umyciu dodatkowe zabezpieczenie impregnatem z fungicydem IMPREX BLOCKER, który zabezpieczy powierzchnię przed wodą, brudem i porostami.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• @Mariiusz wszystko zależy jakie auto o jak uzyskujesz. Nowe auta z wtryskiem bezpośrednim owszem spala litr benzyny Starsze mniej. Druga sprawa gabaryty auta i jak jest użytkowane. Znów większe auto saplinwiecej mniejsze mniej. Elektryk większy też więcej prądu zużyje. Przeglądy gazu w inst 4 gen są śmiesznie tanie a wymianę filtrów można spokojnie robić samemu. Natomiast co jakiś czas powinno się zweryfikować mapę gazu. Wymiany oleju też drogie nie są i łatwe do samodzielnego wykonania. I kwestia pokonywanych kilometrów czy jeździmy po 2 km czy więcej. Kolejna sprawa jakie auto kupujemy - nowe czy używane. Jest wiele czynników które mają znaczenie. Niemniej robiąc przy nowym aucie wyliczenia 3 lata temu nijak się to nie opłacało bo zanim elektryk zacznie na siebie zarabiać to linie dobrych kilka lat. Nie wiem może dziś dzięki jakimś dopłatom staje się to bardziej oplacalne
    • Powinieneś to opatentować, bo chyba nigdzie woda w łazienkach nie leci do góry. A masz taką kabinę prysznicową czy z wanny ci startuje?
    • Tu pełna zgoda.     To zależy od ilości wafli na dachu. Tylko że 15 kWh nawet pełne to i tak małowato dla elektryka. A jak się trafi taka pogoda jak listopad i grudzień 2024, to już kompletny krach.      Owszem, tylko te koszty.      Wszystko prawda, tylko kiedy korzystać z energii, skoro w dzień nas nie ma, a w nocy pełną moc zabierze elektryk? A przecież mieliśmy energożerne czynności domowe zostawić na tanie godziny? Dlatego to gniazdko w garażu powinno pozostać tym, do czego zostało przewidziane. A dla elektryka trzeba zrobić dodatkowe zasilanie i nie kombinować jak siwka pod górkę. Bo chytry dwa razy traci.
    • Woda leci czasami na sufit przy kompieli dlatego odskakuje to .
    • Dlatego jak dla mnie nie ma co uzależniać elektryka od ilości instalacji PV bo to się nie spina razem. A magazyn Sofara 15kwh Brutto  to na obecną chwilę koszt ok. 25tys gdzie i tak przez cały rok nie będziemy wstanie codziennie go naładować do 100% Magazyn to podstawa. Bez tego to lipa. A jak dla mnie 3faza to też podstawa w domu. Przecież jak nie będziesz miał odpowiedniego przyłącza pociągnięte go do domu to też za dużo nie podziałasz. Jak ktoś ogrzewa gazem, drewnem w kominku, węglem, Eko groszkiem i nie potrzebuje w domu 3fazy to tak...pozostaje mu ładować elektryka standardowa ładowarką 1,8kw i tyle.  Ale jak ktoś już ma chociażby w kuchni płytę indukcyjna to i ma 3fazy w domu i takie gniazdo w garażu więc spokojnie szybszą ładowarka i już nie ma problemu. 
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...