Stare narzędzia ogrodowe uratowane od huty , jak wyczyścić i zakonserwować.

Przez
ewamariusz
w Złota rączka
-
Kto przegląda 0 użytkowników
- Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail
-
Najnowsze posty
-
Przez Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne · Napisano
Dobrej jakości rynny plastikowe są trwałe i w zasadzie jedyne co im grozi to uszkodzenia mechaniczne. Szczególnie na mrozie, kiedy tworzywo staje się bardziej kruche. Może je uszkodzić np. czapa zsuwającego się śniegu. Coś takiego nie jest zaś groźne dla rynien stalowych. Wypada uwzględnić jeszcze dwie rzeczy. To czy o rynnę nie będą się ocierać gałęzie (dom wśród drzew). Oraz czy nie jest to teren nadmorski, gdzie ryzyko korozji jest większe. -
Przez Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne · Napisano
Nie wiadomo na ile każda z nich się rozwarstwia, pyli, na ile jest sprężysta. Należałoby kupić i zużyć przynajmniej po rolce każdej z nich żeby móc coś powiedzieć na temat faktycznych różnic przy układaniu. Obie mają teoretycznie niemal takie same podstawowe parametry. przeznaczenie mają identyczne. Pozostaje pytanie jak się zachowują przy cięciu i układaniu. Zaś z taką miękką wełną w matach nie ma prostej reguły. Układałem i taką , która chociaż była wyraźnie tańsza i miała gorszą lambdę to była znacznie bardziej spoista od innej, droższej, nieco cieplejszej i pochodzącej z bardziej znanej firmy. Najlepiej więc kupić na próbę po rolce i ocenić przy cięciu i układaniu. -
Do ocieplania poddasza dotychczas używałem wełny "Isover piano", ale już mi się skończyła i muszę dokupić kilkanaście rolek. W popularnym sklepie budowlanym w moim mieście znalazłem podobne wełny tego producenta, choć nie takie same. Są to: Isover KT37 150 mm 4,2 m2 i Isover Uni-Mata 38 150 mm 6 m2 W opisie stoi że właściwości nie dużo się różnią: KT37 - lambda to 0.037 a opór cieplny R to 4.05m²K/W Uni-Mata - lambda 0.038 a opór cieplny R to 3.95m²K/W, inne właściwości oprócz wymiarów takie same lub podobne. Duża różnica natomiast jest w cenie za metr kw. i nie wiem z czego to wynika. Skoro to ten sam producent i materiał ten sam (wełna szklana), to dla czego produkt o delikatnie lepszych właściwościach (KT37) ma znacznie niższą cenę niż ten drugi (Uni-Mata), czy jest tu jakiś haczyk ? Może ktoś miał do czynienia z którymś z tych materiałów mógłby coś doradzić
-
Przez podczytywacz · Napisano
Pokaż jak grzejniki są zasilane w wodę, jakie przy nich zastosowano zawory... Ciepła woda użytkowa też z tego podgrzewacza?
-
-
Popularne tematy
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się