Marcelinho Napisano 28 lutego 2021 Udostępnij #1 Napisano 28 lutego 2021 (edytowany) Witam wszystkich, Interesuje mnie działka ewidencyjna o numerze 51/2 zaznaczona na poniższym rysunku (pod budowę domu jednorodzinnego). Jest ona oddzielona od drogi gminnej, wydzielonym należącym do miasta prostokątem (51/1) o szerokości 2m, który ma użytek "BP". Zwykle takie prostokąty wydzielane były na poszerzanie drogi i najczęściej miały status "dr". Tu zastanawia mnie ten status "BP" i wynikające z niego konsekwencje. Czy urząd przy decyzji o pozwoleniu na budowę może uznać, że interesujący mnie grunt nie posiada dostępu do drogi publicznej? Oczywiście świadom jestem, że jako właściciel mogę zapewnić sobie służebność drogi koniecznej poprzez mediacje z właścicielem a w najgorszym scenariuszu idąc z tym do sądu, ale to wszystko kolejne formalności. Czy ktoś może spotkał się z podobną sytuacją i może powiedzieć jak do tego podchodzą urzędy? Pozdrawiam, Edytowano 28 lutego 2021 przez Marcelinho (zobacz historię edycji) Link do komentarza
zenek Napisano 28 lutego 2021 Udostępnij #2 Napisano 28 lutego 2021 Najlepiej spytaj w urzędzie - ale moim zdaniem nie powinno to mieć wpływu na twoją działkę. Ważniejsze są tu ustalenia miejscowego planu - i tam powinny być adnotacje też do tego terenu - na co jest przeznaczony i ewentualne restrykcje. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 1 marca 2021 Udostępnij #3 Napisano 1 marca 2021 BP - zurbanizowane tereny niezabudowane lub w trakcie zabudowy. Musisz mieć dostęp wynika on z określonych przepisów. W tym materiale znajdziesz odpowiedź na Twoje pytanie, a resztę musisz "dogadać" w odpowiednim wydziale w UM ( lub Powiecie, Gminie etc.) https://www.mpoia.pl/index.php/39-p-zespol-rzeczoznawcow-mpoia-rp/1561-opinia-nr-124-droga-wewnetrzna Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się