holek166 Napisano 15 stycznia 2021 #1 Napisano 15 stycznia 2021 Dzień Dobry. Mam zamiar wykonać zadaszenie wejściowe o wymiarach 3m x 3m nad drzwiami w budynku gospodarczym ( wg wstępnego projektu w załączeniu ) Zadaszenie będzie przykryte blachą trapezową. Proszę o doradę jakie materiały użyć . Chodzi mi szczegółnie o przekrój słupów , płatwi oraz krokwi. Dziękuję
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 15 stycznia 2021 #2 Napisano 15 stycznia 2021 Ja bym poszukał gotowej altany i żywcem wzorował się na specyfikacji. Oto przykład z linkowania https://drewnolandia.pl/produkt/167/altana-cztery-slupy-i-dach-jowita-3m-x-3m wymiar 3m x 3m - po obrysie podstawy (dach jest wypuszczony z każdej strony po ok 25cm) altana wykonana z drewna sosnowego i świerkowego słupy nośne 10cm x 10cm (4szt) grubość desek na dachu 20mm (jest to grubość rzeczywista po obróbce, wilgotność 15%) wysokość ścian bocznych 2m wysokość całkowita ok. 3,20m kąt nachylenia dachu ok. 30 stopni daszek dymny jest tylko w altanach, których wymiar zawiera się w kwadracie, w altanach prostokątnych jest kalenica
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 15 stycznia 2021 #3 Napisano 15 stycznia 2021 Standardowo elementy ramy to belki 10x10 cm natomiast krokwie zależnie od gęstości rozstawienia - w wersjji szkieletowej deski modułowe 4x15 cm co 60 cm.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się