tomasz.k Napisano 6 stycznia 2008 Udostępnij #1 Napisano 6 stycznia 2008 Czy można palic w kominku tak, by w mieszkaniu nie było czuć charakterystycznego zapachu dymu? Ja w nowym domu rozpaliłem w kominku zaledwie kilka razy, ale nie udało mi się to. Przy czym nie chodzi mi tu o brak ciągu itp. wszystko jest w porządku, ale gdy podczas palenia wejdzie się do domu z zewnątrz można od razu wyczuć lekki zapach dymu. Trochę mnie to irytuje. Link do komentarza
Sławomir Napisano 7 stycznia 2008 Udostępnij #2 Napisano 7 stycznia 2008 Trochę mnie rozbawił Twój list. to tak jakbyś się upierał, żeby podczas gotowania nie było w ogóle czuć zapachów z kuchni. Niby próvy takich rozwiązań sa podejmowane, ale jak dotychczas nieskutecznie. I całe szczęście, bo co to za urok palenia w kominku bez zapachu. Link do komentarza
Redakcja Napisano 7 stycznia 2008 Udostępnij #3 Napisano 7 stycznia 2008 Sprawne odprowadzenie spalin z kominka powinno zapewniać "bezzapachowe " spalanie. Obecność zapachu dymu świadczy o tym że coś nie jest w porządku z funkcjonowaniem kominka i wentylacją pomieszczeń. Trzeba więc sprawdzić szczelność samego kominka i połączeń rur dymowych a także zapewnić nawiew powietrza zewnętrznego niezbędnego do prawidłowego spalania. Konieczne jest również sprawdzenie funkcjonowania kanału wentylacyjnego w pomieszczeniu, w którym znajduje się kominek. Niewykluczone, że zapach pojawia się w wyniku zasysania dymu z zewnątrz przez kanały wentylacyjne w wyniku wadliwego ich usytuowania, braku dopływu powietrza wentylacyjnego do pomieszczeń. Link do komentarza
adamis Napisano 7 stycznia 2008 Udostępnij #4 Napisano 7 stycznia 2008 Widziałem u znajomego kominek zrobiony w starym stylu.Ogromne,odkryte palenisko,żadnych szyb,ogień na metr i zero dymu w salonie.Dawał moim zachwyconym dzieciakom stare gazety do palenia i mieliśmy je z głowy na pół dnia.Dom parterowy z poddaszem.Kominek zrobił sam,nie mając o tym bladego pojęcia.Na nosa.Z tym,że to,co odróżniało jego dom od nowoczesnych,to fakt,że miał stare ,nieszczelne okna.Ciąg był,że hej! Link do komentarza
barex77 Napisano 11 grudnia 2008 Udostępnij #5 Napisano 11 grudnia 2008 warto też palić odpowiednim drzewem;) u mnie jednak żaden zapach się nie rozchodzi, dopóki nie otworzę drzwiczek:) pozdrawiam Link do komentarza
toronto Napisano 1 lutego 2009 Udostępnij #6 Napisano 1 lutego 2009 A jakie drzewo jest odpowiednie? Link do komentarza
cyma2704 Napisano 2 lutego 2009 Udostępnij #7 Napisano 2 lutego 2009 Cytat A jakie drzewo jest odpowiednie? Rozwiń Wyłącznie liściaste, najlepiej sezonowane 2 lata. Link do komentarza
uleczka Napisano 16 lutego 2009 Udostępnij #8 Napisano 16 lutego 2009 podczas dokładania drewienka wiadomo że coś tam się musi ulotnić zawsze, ale mi jak najbardziej podoba się ten zapach, bo jest taki specyficzny szczególnie w zimę, chłodne wieczory fajnie jest wygrzać nóżki Link do komentarza
Ada99 Napisano 19 lutego 2009 Udostępnij #9 Napisano 19 lutego 2009 Ja kominku niestety nie mam, ale tak bardzo mi się marzy w salonie. Ale to prawda, zapach dymu czuć. Zawsze gdy odwiedzam znajomą to od razu mój nosek wywęszy. Osobiście mi nie przeszkadza Link do komentarza
Madzia.P Napisano 24 marca 2009 Udostępnij #10 Napisano 24 marca 2009 Mi to też jeszcze kominka do szczęścia brakuje, ale małymi kroczkami może uda się zrealizować to marzenie Link do komentarza
uleczka Napisano 21 kwietnia 2009 Udostępnij #11 Napisano 21 kwietnia 2009 Cytat Mi to też jeszcze kominka do szczęścia brakuje, ale małymi kroczkami może uda się zrealizować to marzenie Rozwiń Więc do dzieła Link do komentarza
Jarek02 Napisano 29 kwietnia 2009 Udostępnij #12 Napisano 29 kwietnia 2009 Wentylacja oczywiście do sprawdzenia, czy jest odpowiedni ciąg w kanale wentylacyjnym i czy jest nawiew powietrza do pomieszczenia. W najgorszym razie (ale w najgorszym!) może się okazać, że gdzieś jest nieszczelność przy podłączeniu rury między wkładem kominka i kominem. Drewno do palenia najlepiej tylko liściaste, bo iglaste daje dużo sadzy i producenci zabraniają palenia nim, najczęściej takie zastrzeżenie jest w warunkach gwarancji Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się