Piotr_Budowniczy Napisano 14 kwietnia 2020 Udostępnij #1 Napisano 14 kwietnia 2020 (edytowany) Mam bardzo nierówną szczelinę między ścianą a szafą w przedpokoju. Szczelina ta ma najróżniejsze wymiary na długości 256 cm i rozjeżdża się w 2 płaszczyznach. Przez krzywą ścianę. Wygląda to tak: Próbowałem przystawiać aluminiową listwę dylatacyjną, ale się nie sprawdza. Na odcinku max 50 cm jest dobrze, za to w drugiej skrajnej części szczeliny listwa jest zupełnie na innej orbicie. Próbowałem też zakleić to tapetą, ale wygląda jeszcze gorzej.. Jakiś pomysł jak to załatać? Edytowano 14 kwietnia 2020 przez Piotr_Budowniczy (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość Napisano 14 kwietnia 2020 Udostępnij #2 Napisano 14 kwietnia 2020 To są drzwi otwierane? Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 15 kwietnia 2020 Udostępnij #3 Napisano 15 kwietnia 2020 Elastyczną listwę z systemu panelii ściennych można próbować dopasować do zakrycia szczeliny. Link do komentarza
Gość Napisano 15 kwietnia 2020 Udostępnij #4 Napisano 15 kwietnia 2020 15 godzin temu, Piotr_Budowniczy napisał: Szczelina ta ma najróżniejsze wymiary na długości 256 cm i rozjeżdża się w 2 płaszczyznach. Przez krzywą ścianę. W takiej sytuacji są dwa wyjścia: pierwsze to wyprostować ścianę, a druga - przyzwyczaić się do widoku i nie zauważać szczeliny... Link do komentarza
Piotr_Budowniczy Napisano 15 kwietnia 2020 Autor Udostępnij #5 Napisano 15 kwietnia 2020 (edytowany) 19 godzin temu, uroboros napisał: To są drzwi otwierane? Tak.. XD 4 godziny temu, uroboros napisał: W takiej sytuacji są dwa wyjścia: pierwsze to wyprostować ścianę, a druga - przyzwyczaić się do widoku i nie zauważać szczeliny... Wygładzić owszem, ale wyprostować to się nie da. Pozdrawiam z bloku z wielkiej płyty. Kiedyś się budowało z marginesem błędu 5 cm. Dobra, już sobie poradziłem. Byłem w castoramie i zakupiłem listwę kątową, którą można zginać pod dowolnym kątem. Podaje produkt: https://www.castorama.pl/listwa-katowa-22-x-22-mm-brzoza-zlota-2-6-m-id-68850.html Pomyślałem, że może to być również fajny dodatek do wykończenia krawędzi przy wnęce na okno. Edytowano 15 kwietnia 2020 przez Piotr_Budowniczy (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość Napisano 15 kwietnia 2020 Udostępnij #6 Napisano 15 kwietnia 2020 3 godziny temu, Piotr_Budowniczy napisał: Pozdrawiam z bloku z wielkiej płyty. Znam ten ból Pokaż jaki efekt uzyskasz tą listwą... Link do komentarza
animus Napisano 15 kwietnia 2020 Udostępnij #7 Napisano 15 kwietnia 2020 Dnia 14.04.2020 o 23:57, uroboros napisał: To są drzwi otwierane? To musi być jej bok, bo ma listwę przypodłogową. Link do komentarza
Gość Napisano 16 kwietnia 2020 Udostępnij #8 Napisano 16 kwietnia 2020 12 godzin temu, animus napisał: To musi być jej bok, bo ma listwę przypodłogową. Chodziło mi o to, czy drzwi są otwierane na zawiasach, czy też przesuwane... Przy przesuwanych jest większe pole do manewru, prze otwieranych - tutaj - praktycznie żadne... 18 godzin temu, Piotr_Budowniczy napisał: zakupiłem listwę kątową, którą można zginać pod dowolnym kątem. I jak sprawdza sie - jeśli w ogóle się sprawdza - ta zakupiona listwa? Pewnie widać teraz szpary przy "kamieniach"? Link do komentarza
animus Napisano 16 kwietnia 2020 Udostępnij #9 Napisano 16 kwietnia 2020 1 godzinę temu, uroboros napisał: Chodziło mi o to, czy drzwi są otwierane na zawiasach, czy też przesuwane... Przy przesuwanych jest większe pole do manewru, prze otwieranych - tutaj - praktycznie żadne... Szafa przylega plecami do tej ściany. Link do komentarza
Gość Napisano 16 kwietnia 2020 Udostępnij #10 Napisano 16 kwietnia 2020 44 minuty temu, animus napisał: Szafa przylega plecami do tej ściany. Oj... masz rację Znaczy... usiłuje przylegać... do ściany... Link do komentarza
Piotr_Budowniczy Napisano 16 kwietnia 2020 Autor Udostępnij #12 Napisano 16 kwietnia 2020 (edytowany) Teraz robię remont w salonie, a tą listewką to dopiero zajmę się w sobotę, bo muszę kupić klej montażowy. Ale pokażę efekt skoro jest takie zainteresowanie. Edytowano 16 kwietnia 2020 przez Piotr_Budowniczy (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Piotr_Budowniczy Napisano 18 kwietnia 2020 Autor Udostępnij #13 Napisano 18 kwietnia 2020 Wydawało się, że przykleję te listewkę szybko i sprawnie, a okazało się że troszkę się napracowałem przy tak małej rzeczy. Najpierw musiałem odjąć trochę tynku ze ściany na dole, żeby kawałek listwy wszedł w szczelinę. Przyłożyłem na sucho. Okazało się, że gdy dociskałem ją z w jednym miejscu, to odchodziła w drugim... Posmarowałem klejem montażowym ścianę, tył szafy i samą listwę. Wziąłem gwoździki i elegancko przybiłem, uważając żeby nie dobić się do betonu. Uciąłem główki gwoździków i ich nie widać. Tylko w jednym miejscu mi się nie udało i gwóźdź mi się zgiął szarpiąc troszeczkę listwę, ale i tak nikt nie zwróci na to uwagi. Bardzo mi się podobają te listwy wykończeniowe i zainspirowałem się, że zrobię z nich kilka innych rzeczy do których potrzebuję aż 20 metrów tego towaru w różnych wariantach. Link do komentarza
Gość Napisano 18 kwietnia 2020 Udostępnij #14 Napisano 18 kwietnia 2020 No i zostałeś bohaterem domu! Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się