Skocz do zawartości

Ile okien nieotwieralnych???

Recommended Posts

Przepisy nie regulują liczby nieotwieralnych okien w pomieszczeniu, ale określają konieczne parametry jego wentylacji. Stosunek powierzchni okien w świetle ościeznic - do powierzchni podłogi to 1/8. Część otwierana musi stanowić jej połowę.
Gdy pomieszczenie jest klimatyzowane lub posiada wentylację mechaniczną można zamontować okna bez funkcji otwierania.
Ale lepiej aby okna były otwieralne ze względów bezpieczeństwa ppoż.
Nie zgodze sie z Toba, nie musza byc otwierane wszystkie okna. Ja nie chce otwierac w jadalni i salonie (bo i po co?) Bede mial otwierane w kuchni i na taras podwojne oczywiscie wentylacja mechaniczna dodatkowo bedzie. Mniej sie kurzy, cieplej zima a sa po to zeby sloneczko oswietlalo dom i dogrzewalo zima. Okna nie istnieja po to tylko zeby je otwierac

Pzdr.
  • 2 tygodnie temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Jeżeli chodzi o przeznaczenie działki to jak najbardziej z PZT mojej gminy wynika że w pasie 100 od drogi mogę budować dom jednorodzinny.  Z sąsiadami może nie mam jakiejś gęstej zabudowy ale mieszkamy od siebie około 200-300metrów każdy od każdego. Większość prowadzi gospodarstwa. Niestety nie wiem jakie oni mają taryfy, C/G?   Nie wchodząc w jakieś specjalne kombinacje: Mogę złożyć wniosek o przyłącze dla dom jednorodzinnego. Zakład projektuje przyłącze(np. 10KW). Proponując mi taryfę G11. Niestety ja musiałem wstrzymać się z budową domu. ZE zgodnie z harmonogramem wykonuje przyłącze i przymusza mnie do podpisania umowy na odbiór energii. Mimo że budynek mieszkalny jest nie wybudowany? Wtedy zmieniam moje plany. I zaczynam budować budynek związany z produkcją rolniczą. W tym momencie mam zasilony plac budowy i muszę wtedy przejść na taryfę C.   Przejście późniejsze na taryfę C mnie nie przeraża. To jest insza inszość. Temat na inny raz. Tutaj pytam tylko o to co będzie zanim rozpocznę budowę budynku dla gospodarstwa.
    • Mniej więcej. Jednak jeśli teren nie jest przeznaczony pod budownictwo mieszkalne, to co im powiesz? Taryfy z grupy G są przeznaczone na potrzeby bytowe ludzi. I chociaż to pojęcie da się interpretować dość szeroko, to energetyka ma przecież organy kontrolne i nie wszystkie paragrafy da się obejść.  Jest tam w ogóle sieć elektryczna dla prywatnych odbiorców?
    • Komentarz dodany przez Kurp: Z tego co wiem to Haba ma 25 lat na zbiornik, 4 lata na pimoę wyrzutową i 2 lata na dmuchawę i elektronikę
    • Bardzo dobry film. Z tego co zrozumiałem, to lepiej by było wystąpić na razie o przyłącze niskiej mocy(7-10KW). A we wniosku napisać że to ma być tylko zasilanie do bramy przesuwanej. Bo na cokolwiek innego mogą mi zaproponować C11.  I w ten sposób mogę odkładać inwestycję ile mi potrzeba beż obawy o wysokie opłaty stałe.   Jeżeli dostanę G11, to mógłbym z niej zasilać bramę i ewentualnie budowę inwestycji.  A w momencie wykonania inwestycji musiałbym podłączyć się pod ten licznik i przejść na C11.   Poprawnie ?
    • Przed Sądem Rejonowym w Zakopanem rozpoczął się proces w sprawie Józefa G.-M., który na Bachledzkim Wierchu postawił pięć domów. Bez żadnego zezwolenia.    Kiedy w ubiegłym roku rozpoczętą inwestycją zainteresowali się zakopiańscy urzędnicy, inwestor oświadczył, że buduje jedynie poidła dla koni. Wkrótce jednak konstrukcje zaczęły nabierać kształtu drewnianych domów - z drzwiami, oknami. Niewielkich - o metrażu około 70 m kw. - takich, jakie często buduje się na Podhalu pod wynajem dla turystów.   Kiedy zdziwieni wyglądem rzekomych poideł dla koni urzędnicy ponownie zjawili się u Józefa M., ten oświadczył, że nie zamierza budynków rozbierać.       Bacheldzki Wierch to obszar chroniony, z piękną panoramą na Tatry, na którym lokalne prawo nie dopuszcza zabudowy.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...