doktor Napisano 15 listopada 2007 Udostępnij #1 Napisano 15 listopada 2007 Czy mogę teraz w listopadzie przyciąć różę pnącą? Ma bardzo długie pędy i obawiam się, że pod obciążeniem śniegu się połamią . Tylko mam pytanie - czy roślina nie zmarznie gdy jej teraz podetne gałężie? Link do komentarza
edit Napisano 16 listopada 2007 Udostępnij #2 Napisano 16 listopada 2007 Raczej o tej porze roku nie powinno się przycinać - już mróz ścisnął. Może poprostu ją zwiąż sznurkiem, owiń jakąś słomą - wtedy śnieg i wiatr nie powinny jej złamać . Róże powinno się osłonić przed mrozem bo często przemarza. Link do komentarza
Robertu Napisano 19 listopada 2007 Udostępnij #3 Napisano 19 listopada 2007 Nigdy nie przycinaj róży przed zimą tylko po zimie!!! Przytniesz przed, to zawsze coś przymrozi, a jak poczekasz do wiosny to przycinasz tylko to co przemarzło lub tyle ile ci pasuje. Ja tak robię i nigdy nie maiłem problemów, zawsze co roku kwitły do listopada. Mam nawet zdjęcie kwiata róży pokrytego szronem... wygląda jak z cukru Link do komentarza
Garda Napisano 19 listopada 2007 Udostępnij #4 Napisano 19 listopada 2007 Możnaby je zobaczyć? Link do komentarza
doktor Napisano 19 listopada 2007 Autor Udostępnij #5 Napisano 19 listopada 2007 szkoda - bo różę przyciłąłęm . Sąsiadki teściowa przycinała w sobotę różę więc pomyslałam, że skoro ona obcina to pewnie mozna.... no ale przecież to była teściowa więc mozliwe że traz róża zmarznie. Link do komentarza
Redakcja Napisano 22 listopada 2007 Udostępnij #6 Napisano 22 listopada 2007 Późną jesienią przycinamy tylko chore pędy róż. Lekko można podciąć też dłuższe gałązki. Nie należy tą porą przeprowadzać cięcia generalnego, ma miejsce w kwietniu po ustaniu mrozów, ale jeszcze przed rozwojem młodych pędów. Wrażliwe na mróz róże warto zabezpieczyć na zimę. Można to zrobić wbijając wokół krzewu kołeczki, na których następnie rozciąga się folię lub matę. Miejsce pomiędzy tym zabezpieczeniem a krzewem można wypełnić liśćmi. Okrywanie rozpoczynamy w listopadzie. Odmiany o pokroju krzewiastym dobrze jest obsypać ziemią na wysokość około 20 cm, natomiast róże pnące - zdjąć z podpór i także zabezpieczyć. Link do komentarza
Marcyśka Napisano 23 listopada 2007 Udostępnij #7 Napisano 23 listopada 2007 A czy coś co wygląda jak cienki materiał (białe) - nadaje się do zabezpieczenia róży przed mrozem? Widziałam u kogoś na podwórku rośliny przykryte czymś takim. Link do komentarza
Redakcja Napisano 23 listopada 2007 Udostępnij #8 Napisano 23 listopada 2007 Cienki, biały materiał do okrywania roślin to włóknina, która nadaje się również do zabezpieczania róż. Jest ona łatwo dostępna w sklepach ogrodniczych. Stanowi delikatne okrycie, które przepuszcza światło i powietrze. Zabezpieczając rośliny włókniną, należy owinąć je po bokach, z dołu oraz z góry, a następnie włókninę przytwierdzić do podłoża. Link do komentarza
doktor Napisano 29 listopada 2007 Autor Udostępnij #9 Napisano 29 listopada 2007 W naszym sklepie ogrodniczym sprzedają słomę - postanowiłem kupić i okryć rośliny - zobaczę czy się sprawdzi. Jeszcze nigdy nie okrywałem naszych roślin i dawały sobie radę - trochę najwyżej końce przymarzły. Link do komentarza
Goglik Napisano 13 grudnia 2007 Udostępnij #10 Napisano 13 grudnia 2007 Słoma to nie włoknina - nie jest to zbyt brutalne słoma jako materiał do ochrony róż? Link do komentarza
Redakcja Napisano 17 grudnia 2007 Udostępnij #11 Napisano 17 grudnia 2007 Cytat Słoma to nie włoknina - nie jest to zbyt brutalne słoma jako materiał do ochrony róż? Róże możemy spokojnie okrywać słomą, można na przykład wypełnić nią przestrzeń między krzewem a rozciągniętą wokół niego na palikach folią. Można tez stosować słomiane maty do okrywania róż i innych krzewów. Sprawdzają się one przy zabezpieczaniu na przykład dużych róż pnących, których nie można zdjąć z podpór i zabezpieczyć w inny sposób. Link do komentarza
doktor Napisano 17 grudnia 2007 Autor Udostępnij #12 Napisano 17 grudnia 2007 To teraz jestem już spokojny o swoje róże - tylko śniegu jakoś nie widać... Link do komentarza
Novelity Napisano 10 grudnia 2018 Udostępnij #13 Napisano 10 grudnia 2018 Róże cieszą oko, ale do łatwych w pielęgnacji nie należą. Przede wszystkim muszą by odpowiednio umiejscowione - większość gatunków uwielbia pełne słońce, niektóre wolą półcień. Muszą być dobrze nawadniane, szczególnie w okresie upałów. No i dobry nawóz to podstawa. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się