Skocz do zawartości

Warunki przyłączenia wody - zmiana

andrzejwilk

Recommended Posts

Dzień dobry, moja działka znajduje się przy drodze, przy której poprowadzone są wszystkie media, dookoła są domy mieszkalne. Otrzymałem warunki przyłącza kanalizacji i wody, przyłącz kanalizacji ma być realizowany w miejscu przed moją działką,  czyli tak jak mi pasuje, natomiast woda ma być brana od sąsiada który znajduje się po drugiej stronie drogi asfaltowej. Dzwoniąc do gminnego zakładu, który wydał warunki, bardzo uprzejma Pani na pytanie co w przypadku gdy sąsiad nie zgodzi się na przyłącze, odpowiedziała że wtedy nie będę miał wody i to mój problem. I tutaj się rodzi moje pytanie, jeżeli przed moją działką biegnie sieć wodociągowa, czy gmina ma obowiązek wydać warunki tak, abym mógł dokonać wcinkę bezpośrednio do sieci? Czy są przepisy regulujące coś takiego? Chce to załatwić polubownie, jeżeli gmina nie będzie współpracować będę zmuszony załWstaw inne multimedia atwić temat inaczej. Z góry dziękuję za informację :) 

Dnia 25.11.2019 o 15:49, andrzejwilk napisał:

I tutaj się rodzi moje pytanie, jeżeli przed moją działką biegnie sieć wodociągowa, czy gmina ma obowiązek wydać warunki tak, abym mógł dokonać wcinkę bezpośrednio do sieci? Czy są przepisy regulujące coś takiego? Chce to załatwić polubownie, jeżeli gmina nie będzie współpracować będę zmuszony załWstaw inne multimedia atwić temat inaczej. Z góry dziękuję za informację :)

Rozwiń  

Jeżeli jest tak jak piszesz to wcinka powinna być do wodociągu gminnego tego który przebiega przez Twoja działkę. Teraz pytanie odnośnie wodociągu który idzie po drugiej stronie drogi u sąsiada, jaki jest to wodociąg, gminny czy prywatny?

Wpinając się do wodociągu po drugiej stronie ulicy  wodociągi z góry zmuszają Cię do ponoszenia większych kosztów przyłącza.

moja działka znajduje się przy drodze, przy której poprowadzone są wszystkie media, dookoła są domy mieszkalne. Otrzymałem warunki przyłącza kanalizacji i wody, przyłącz kanalizacji ma być realizowany w miejscu przed moją działką,  czyli tak jak mi pasuje,natomiast woda ma być brana od sąsiada który znajduje się po drugiej stronie drogi asfaltowej.

Rozwiń  

Tego wytłuszczonego nie zrozumiałem. W jaki sposób ma być brana woda od sąsiada? Potrzebujesz wcinki od zakładu dostarczającego wodę, a więc z ich własnej nitki. To co znaczy że ma być brana od sąsiada? On jest właścicielem tego odcinka sieci?

I tutaj się rodzi moje pytanie, jeżeli przed moją działką biegnie sieć wodociągowa, czy gmina ma obowiązek wydać warunki tak, abym mógł dokonać wcinkę bezpośrednio do sieci? Czy są przepisy regulujące coś takiego? Chce to załatwić polubownie, jeżeli gmina nie będzie współpracować będę zmuszony załWstaw inne multimedia atwić temat inaczej. Z góry dziękuję za informację :)

Rozwiń  

A masz jakiś plan geodezyjny z tymi sieciami do pokazania?

Dnia 26.11.2019 o 14:19, uroboros napisał:

Może nie chcą robić nowego odejścia na głównej rurze i chcą wpiąć się już na "gałązce" kierującej wodę do sąsiada...

Rozwiń  

Wątpię. Zawsze podejścia do budynków robione są z rur o średnicy nie za bardzo odpowiadającej dodatkowemu podpinaniu się do nich. Poza tym przeważnie robione są w PE i chyba nie za bardzo jest możliwość wykonania na nich solidnej wcinki

Edytowano przez bobiczek (zobacz historię edycji)
  Dnia 27.11.2019 o 11:12, bobiczek napisał:

Wątpię. Zawsze podejścia do budynków robione są z rur o średnicy nie za bardzo odpowiadającej dodatkowemu podpinaniu się do nich. Poza tym przeważnie robione są w PE i chyba nie za bardzo jest możliwość wykonania na nich solidnej wcinki

Rozwiń  

Zawsze główna nitka jest większej średnicy niż rura którą poprowadzisz wodę do domu. Średnica wodociągu np 90 mm czy 110 mm a średnica rury doprowadzającej do domu średnicy 32 mm lub 40 mm a zrobienie nawiertki na głównym wodociągu nie nastręcza żadnych problemów  przy rurze pvc bo są to rury grubościenne, wysokociśnieniowe.

Dnia 27.11.2019 o 15:24, mhtyl napisał:

Zawsze główna nitka jest większej średnicy niż rura którą poprowadzisz wodę do domu. Średnica wodociągu np 90 mm czy 110 mm a średnica rury doprowadzającej do domu średnicy 32 mm lub 40 mm a zrobienie nawiertki na głównym wodociągu nie nastręcza żadnych problemów  przy rurze pvc bo są to rury grubościenne, wysokociśnieniowe.

Rozwiń  

Nie zrozumiałem. Przecież mój wpis dokładnie o tym....

Dnia 27.11.2019 o 15:45, bobiczek napisał:

Nie zrozumiałem. Przecież mój wpis dokładnie o tym....

Rozwiń  

Czy aby na pewno?

Dnia 27.11.2019 o 11:12, bobiczek napisał:

Zawsze podejścia do budynków robione są z rur o średnicy nie za bardzo odpowiadającej dodatkowemu podpinaniu się do nich. Poza tym przeważnie robione są w PE i chyba nie za bardzo jest możliwość wykonania na nich solidnej wcinki

Rozwiń  

Ja odczytałem to jako zaprzeczenie podkreślone w Twojej wypowiedzi że rury  nie odpowiadają dodatkowe wpinaniu się do nich i że rury robione są PE na których nie ma za bardzo możliwości wykonania solidnej wcinki. Jak dla mnie są to zdania zaprzeczające, czyż nie?

Ale jeżeli uważasz tak samo jak ja to ok, jest git :) 

Chodzi mi o to, że domy dookoła są zaopatrzone w media, działka nie jest w polach i przed moja działką biegnie na pewno sieć wodociągowa, chodź na geoportalu nie widać jej. Jak widać sąsiad po drugiej stronie ulicy, ma przeciągniętą wodę z tyłu, polami i schodzi się dopiero w rogu jego działki.11111111111111.thumb.png.c2941ef327f47aca1f836eb6d2278ea9.png

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Nie musisz wlewać do naczynia. Zakładam, że na grzejnikach masz zawory, tzn na przyłączu i na powrocie powinny być małe zaworki, tzn takie śrubki imbusowe, które wkręcasz do środka i odcinasz zasilanie i powrót wody z grzejnika. Najpierw zamykasz zasilanie grzejnika do którego zamierzasz wlać środek czyszczący. Wypuszczasz wodę z kotła czy tam innego źródła zasilania, wypuszczasz mniej więcej tyle ile potrzebujesz wlać. Odkręcasz korek w grzejniku na górze, wlewasz, zakręcasz korek, odkręcasz zasilanie grzejnika, dobijasz wody, odpowietrzasz i środek czyszczący krąży już sobie w obiegu. Pod warunkiem, bo ja to opisuję jak ja robiłem, że kocioł znajduje się poniżej grzejnika do którego zamierzasz wlać. Jak kocioł jest na tym samym poziomie co grzejniki lub wyżej, trzeba to zrobić na odwrót. Czyli najpierw zamknąć zasilanie grzejnika, wykręcić śrubkę z powrotu grzejnika, wypuścić wodę z samego grzejnika, żeby było szybciej trzeba popuścić korek na górze grzejnika, wlać środek do grzejnika, zakręcić powrót, odkręcić zasilanie i dobić wody. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Jakie oświetlenie polecacie do łazienki? LED, żarówki, punktowe 1-2mocne źródła światła? Dom z lat '90, na chwile obecną 2 punkty oświetlone + LED wokół lustra...
    • nie kumam do naczynia wlać nie mogę bo i tak nie popłynie w grzejniki do grzejnika, to myślałem by wlewać, ale 50% wody zinstalacji musiał bym wylać by   wlaś w grzejniki np. przez odpowietrznik....   Napisz proszę jaśniej jak Ty  to widzisz...   Załączam rysunek   Jak wleje do baniaka to wszystko zostanie na spodzie - mało co popłynie przy uzupełnianiu, a mam wyliczone... Jak przeleje to resztki wywale w odpływ Stąd też kombinuje by pod cisnieniem, kompresorem wprowadzić to przy kotle, tylko jak zbudować na szybko zbiornik, który pozwoli  wtłoczyć srodek pod cisnieniem 3-4bar w instalacje. Jak nie ma patentu jakiegoś kompresor, dętka to będe zlewal wode i lał w instalację np. przez odpowietrznik... Zakręce, uzupełnie od góry  wodą, uruchomie pompę, zamieszam i git, ale szukam jak najprostrzego rozwiązania tak w 30min, bo tyle będe miec czasu na weekendzie
    • eee, w 80% tam gdzie jest kotłownia to sucho, aż się cement kruszy w 20%tam gdzie do tej pory były trzymane warzywa - zimna, nieogrzewana - jest wilgoć, ale bez grzyba. Wietrzona, chłodzona pow. z zewnątrz...
    • Ściany są suche w miarę? Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...