kazik693 Napisano 7 listopada 2019 Udostępnij #1 Napisano 7 listopada 2019 Witam, proszę o porady jakiej marki Panele użyć na ogrzewanie podłogowe. Zależy mi, aby opór cieplny był najniższy z możliwych i żeby specyfikacja techniczna producenta to określała. Panele podłogowe będą położone na podkładzie kwarcowym. Może już ktoś ma doświadczenie w postaci kilku sezonów grzewczych na podłogówce Dzięki za porady Link do komentarza
PeZet Napisano 7 listopada 2019 Udostępnij #2 Napisano 7 listopada 2019 (edytowany) Dnia 7.11.2019 o 20:52, kazik693 napisał: Witam, proszę o porady jakiej marki Panele użyć na ogrzewanie podłogowe. Zależy mi, aby opór cieplny był najniższy z możliwych i żeby specyfikacja techniczna producenta to określała. Panele podłogowe będą położone na podkładzie kwarcowym. Może już ktoś ma doświadczenie w postaci kilku sezonów grzewczych na podłogówce Dzięki za porady Rozwiń Hejka. Gdybyś pierwszy znalazł te informacje, których szukasz, bo przeczytasz w specyfikacjach, albo dostaniesz od producenta odpowiedź na twojego maila z pytaniem, to podziel się, proszę, tymi informacjami, bo myślę, że wiele osób na tym skorzysta. Ja też. Pozdrowienia. PS. Jeśli masz podłogówkę liczoną pod panele, to wszystko jedno jakie położysz. Jak masz liczoną pod deski, to też wszystko jedno. Jak masz liczoną pod terakotę, to lekko gorzej, ale też tragedii nie ma, bo ogrzewanie podłogowe zawsze, ale to zawsze jest przewymiarowane, więc nie zmarzniesz. PeZet Edytowano 7 listopada 2019 przez PeZet (zobacz historię edycji) Link do komentarza
kazik693 Napisano 8 listopada 2019 Autor Udostępnij #3 Napisano 8 listopada 2019 Hej, nie wiem pod co jest liczona podłogówka, ale nie do końca się zgodzę. że dobór paneli jest obojętny. Główne założenie jest takie, żeby podłogówka oddawała jak najwięcej ciepła bez utraty temperatury. Podłoga jest swoistym grzejnikiem, który powinien tego ciepła przepuszczać jak najwięcej. W perspektywie lat zakup lepszych paneli się zwróci. Co do paneli to słyszałem głosy, że te oto panele są dobre do ogrzewania podłogowego https://www.eurofloors.pl/kategoria-produktu/solid-plus-12mm-ac6/ . Współczynnik oporu cieplnego (R) oscyluje w granicach 0.10 m2*K/W przy grubości panela 12 mm plus mata kwarcowa około 0.01m2*K/W daje bdb wartości. Optymalne wg różnych źródeł nie powinno przekroczyć 0.15. Jeśli coś żle opisałem proszę o krektę kogoś kto ma większe doświadczenie no i oczywiście o polecenie innych firm Link do komentarza
kazik693 Napisano 13 listopada 2019 Autor Udostępnij #4 Napisano 13 listopada 2019 Ktos ma jeszcze doswiadczenia z panelami na podłogówce? Link do komentarza
Elfir Napisano 13 listopada 2019 Udostępnij #5 Napisano 13 listopada 2019 (edytowany) ja mam panele na podłogówce. Wybierałam je po wyglądzie i tylko sprawdziłam, czy dopuszczone są do ogrzewania podłogowego. Do tego podkład na podłogówki. I wsio. Nie robiłam z tego uniwersyteckiego zagadnienia. Edytowano 13 listopada 2019 przez Elfir (zobacz historię edycji) 3 Link do komentarza
PeZet Napisano 13 listopada 2019 Udostępnij #6 Napisano 13 listopada 2019 Dnia 8.11.2019 o 17:36, kazik693 napisał: Hej, nie wiem pod co jest liczona podłogówka Rozwiń Podłogówkę liczy się po to, by później nie musieć zastanawiać się czy można położyć panele, czy nie, bo będzie za zimno albo coś tam. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się