Mariusz 12345 Napisano 15 października 2019 Udostępnij #1 Napisano 15 października 2019 Witam, Jestem przed wykończeniem łazienki i mam pytanie natury technicznej. W załączeniu projekt lazienki z zznaczonym odplywem i umiejscowieniem zestawu podtynkowego wc. Jak widac odległość jest ok 1m z załamaniami.. Czy to zda egzamin czy konieczna bedzie zmiana miejsca montażu wc. Z gory dziekuje za pomoc. Link do komentarza
Gość Napisano 15 października 2019 Udostępnij #2 Napisano 15 października 2019 Co to jest za budynek? W tym kanale z pionem kanalizacyjnym są jeszcze jakieś inne rury, czy przewody? Tzn, czy dasz radę tamtędy ukosem poprowadzić rurę odpowiedniej średnicy... Na jakiej wysokości jest trójnik, do którego masz wpiąć rurę z odpływu WC? Tzn, czy zdołasz zachować odpowiedni spadek rury w kierunku pionu... Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 15 października 2019 Udostępnij #3 Napisano 15 października 2019 (edytowany) Podłączenie nie sprawi problemu byle zachować odpowiedni spadek (min. 2 %) Edytowano 15 października 2019 przez Budujemy Dom - budownictwo i instalacje (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 15 października 2019 Udostępnij #4 Napisano 15 października 2019 Sama odległość jest w porządku. Problemem mogą być te wspomiane załamania. Jakie i gdzie? Czy chodzi o to żeby minąć tę ściankę z pionami? Wtedy jest kłopot. Link do komentarza
Mariusz 12345 Napisano 15 października 2019 Autor Udostępnij #5 Napisano 15 października 2019 1 godzinę temu, uroboros napisał: Co to jest za budynek? W tym kanale z pionem kanalizacyjnym są jeszcze jakieś inne rury, czy przewody? Tzn, czy dasz radę tamtędy ukosem poprowadzić rurę odpowiedniej średnicy... Na jakiej wysokości jest trójnik, do którego masz wpiąć rurę z odpływu WC? Tzn, czy zdołasz zachować odpowiedni spadek rury w kierunku pionu... Jest to blok mieszkalny. Obok pionu kanalizacyjnego jest wentylacja wiec mysle ze bedzie problem z przeprowadzeniem rury. Przez załamania miałem na mysli te których trzeba by użyć aby ominąć komin. Jak powinna byc różnica wysokosci na takiej odlegosci i z tyloma załamaniami aby zachować odpowiedni spadek? Link do komentarza
Gość Napisano 15 października 2019 Udostępnij #6 Napisano 15 października 2019 Dużo zależy od tego jak wysoko nad posadzką jest wspomniany trójnik na pionie kanalizacyjnym... Różnica powinna być - tak jak wspominali koledzy ok 2%. Na tej odległości to z 5 może 6 cm. Pokaż może rzut łazienki i planowaną aranżację tej łazienki. Link do komentarza
Mariusz 12345 Napisano 15 października 2019 Autor Udostępnij #7 Napisano 15 października 2019 Wlasinie nie pamietam dokladnie wysokosci trojnika nad posadzką. A ze względu na trwajce prace nie mam możliwości wejścia do mieszkania przez kilka dni. Ponize aranzacja jednak robilismy projekt nie biorac pod uwagę przeprowadzenia rury do odplywu bedziemy musieli ja zabudowac i zawęzić szuflady. Link do komentarza
Gość Napisano 15 października 2019 Udostępnij #8 Napisano 15 października 2019 A gdzie jest wanna czy też brodzik? Którędy biegną odpływy? Link do komentarza
Mariusz 12345 Napisano 15 października 2019 Autor Udostępnij #9 Napisano 15 października 2019 Wanna jest wc i jest już gotowy odplyw pod posadzką. Link do komentarza
Gość Napisano 15 października 2019 Udostępnij #10 Napisano 15 października 2019 zabudowanie tylko tej rury o takiej średnicy będzie paskudnie wyglądać, szczególnie przy podwieszanym sedesie... Trzebaby tę zabudowę podwyższyć np. do wysokości umywalki, tak, aby wyglądała jak niby-półka na ścianie kominowej. Moim skromnym zdaniem lepiej byłoby sedes umieścić tuż przy pionie - nie będzie na samym widoku na wejściu i nie będzie tej zabudowy - a umywalkę koło wanny, razem z lustrem. Link do komentarza
Gość Napisano 15 października 2019 Udostępnij #11 Napisano 15 października 2019 A jeszcze pomiędzy pralką a sedesem postawiłbym "ściankę" ciut wyższą niż pralka, o długości prawie takiej, jak ścianka kominowa, tak, żeby zasłaniała pupę osoby siedzącej, a zapominającej o zamykaniu drzwi na zatrzask... Link do komentarza
Mariusz 12345 Napisano 15 października 2019 Autor Udostępnij #12 Napisano 15 października 2019 Dzięki za ciekawy pomysł ale wolał bym uniknąć takich zmian bo rozprowadzona jest juz woda. Mysle ze najlepszym rozwiazaniem bedzie zabudowanie rury do wysokosci umywalki albo do sufitu. Link do komentarza
Gość Napisano 15 października 2019 Udostępnij #13 Napisano 15 października 2019 1 godzinę temu, Mariusz 12345 napisał: do sufitu. Też tak sobie pomyślałem, ale szkoda przestrzeni w łazience... a ta półeczka przy umywalce będzie się "tłumaczyć" i na pewno się przyda Myślałem też o zmniejszeniu średnicy rury odprowadzającej z WC przez zastosowanie rozdrabniacza z pompą - wtedy można użyć rury 80, a czasem nawet 50 mm. Ale to większa inwestycja i bardzo rzadko stosowane urządzenie... Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się