Pomocnik Napisano 30 lipca 2019 Udostępnij #1 Napisano 30 lipca 2019 Przystosowuję poddasze do celów mieszkalnych i mam problem ze schodami. Otwór w stropie jest nieduży, ma 100 x 80 cm. Chciałbym uniknąć przebudowy jego konstrukcji. Jakie schody mogę tam zamontować, żeby wchodzenie na poddasze było wygodne i bezpieczne? Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/wykanczanie/schody/porady/30517-jakie-schody-na-poddasze-wybrac-by-uzytkowanie-ich-bylo-wygodne-i-bezpieczne Link do komentarza
Gość Michał Szkoda Napisano 30 lipca 2019 Udostępnij #2 Napisano 30 lipca 2019 Nie mogę się zgodzić z Państwa propozycją zamontowania schodów spiralnych w tym konkretnym otworze. Przy schodach spiralnych zaleca się posiadanie otworu większego o 10 cm od średnicy schodów, tak aby poręcz przeszła bez problemu oraz żeby można było korzystać z poręczy na całej długości. W przeciwnym wypadku na wysokości stropu nie jesteśmy w stanie złapać pochwytu( poręczy). Poza tym, jeśli do otworu o podanych wymiarach wstawimy schody spiralne o średnicy 120 cm, to w miejscu gdzie szerokość otworu wynosi 80 cm, to większa część stropu będzie zachodziła na schody, uniemożliwiając nam wejście na nie. Link do komentarza
steel constructions Napisano 2 października 2019 Udostępnij #3 Napisano 2 października 2019 Tutaj idealnym rozwiązaniem są schody spiralne 1m2, dzieki swojej innowacyjnej konstrukcji zajmują bardzo mało miejsca. Polecam Link do komentarza
Elfir Napisano 3 października 2019 Udostępnij #4 Napisano 3 października 2019 i wnieś na piętro teraz jakieś wieksze meble... Link do komentarza
Gość Napisano 3 października 2019 Udostępnij #5 Napisano 3 października 2019 Da się... na przykład przez balkon... Kanapy np. z ikei... jak się cała paczka nie zmieści - to rozpakowuje się na parterze lub przed domem, wnosi i skręca... Wiem dobrze, bo przechodziłem przez to razem z synem, jak robił on kuchnię na wymiar na poddaszu... blat o długości ok. 3,5 metra wnosiliśmy właśnie przez balkon - resztę udało się jakoś przepchnąć przez schody... Link do komentarza
steel constructions Napisano 3 października 2019 Udostępnij #6 Napisano 3 października 2019 Oczywiście, że się da, dla chcącego nic trudnego......choć nik nie mówi, że będzie łatwo. Proszę pamiętać, że wszystko zależy od tego ile mamy powierzchni przeznaczonej na montaż schodów, te polecam w sytuacji , gdy tą jesteśmy ograniczeni. pozdrawiam Link do komentarza
Gość Napisano 3 października 2019 Udostępnij #7 Napisano 3 października 2019 1 godzinę temu, steel constructions napisał: dla chcącego nic trudnego. Często dla muszącego, choć to trudne - ale musi być wykonane... Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się