Skocz do zawartości

Pompa ciepła czy gaz z butli plus pompa ciepła do c.w.u

Recommended Posts

Napisano

Witam, jestem zdecydowany na dom projekt Ekotypowy 3, ale wciąż nie mogę się zdecydować jaki typ ogrzewania wybrać. Czy pompa ciepła powietrzna czy gaz z butli z pompą ciepła do wody użytkowej. Trochę odstrasza mnie pompa ciepła po rozmowie z osobą posiadającą pompę, gdy rachunki za prąd zaczęły przychodzić po 2 tys. zł. Może dlatego że pompa jest założona ponad 10 lat temu, może jest mniej oszczędna nie wiem. Czy ktoś miał taki dylemat co wybrać i mi doradzić? 

Napisano

Pompa ciepła to tylko źródło dostawy ciepła. 

To, ile za to ciepło zapłacisz wynika z tego, ile ciepła potrzebuje dom. 

Ile ta osoba płaciła za ogrzewanie swojego domu przed montażem PC? (chyba, że grzała śmieciami w piecu-śmieciuchu?).

Bierz pompę i nie kombinuj z gazem, bo to bez sensu.

Napisano

Mam takie wrażenie, że domy budowane obecnie będą zasilane wyłącznie kotłami kondensacyjnymi na gaz (o ile będzie infrastruktura w okolicy) albo pompą ciepła.

Kotły na ekogroszek emitują w atmosferę dużo zanieczyszczeń nawet przy maksymalnej optymalizacji procesu spalania, ale z różnych względów są jeszcze w wielu kotłowniach domowych w Polsce.

Dlatego biorąc pod uwagę działania na rzecz poprawy jakości powietrza, źródłem ciepła będzie urządzenie zasilane gazem ziemnym albo pompa ciepła + ewentualnie dodatkowe metody ograniczenia strat ciepła przez wentylację - mimo niskiego zapotrzebowania budynku na ciepło.

Wracając do pompy ciepła do CWU - pomysł bardzo dobry przy rodzinie 2+2 i zapotrzebowaniu na cwu przez cały dzień. Ceny tych urżądzeń są już na poziomie akceptowalnym przez przeciętnego zjadacza chleba. I bardzo ważne - 100x to lepsze rozwiązanie niż latem używać kotła na paliwo stałę tylko po to żeby podgrzać 200-300 l wody :)

Napisano

A po co ten gaz z butli, skoro i tak musi kupić PC?

Przecież jedna mocniejsza PC będzie tańsza od PC do CWU i kotła gazowego + instalacja+ projekt + zbiornik.

Napisano

Ja zawsze byłem przeciwnikiem rozwiązań 2w1.

5 godzin temu, Chrisb napisał:

Trochę odstrasza mnie pompa ciepła po rozmowie z osobą posiadającą pompę, gdy rachunki za prąd zaczęły przychodzić po 2 tys. zł.

Nie wiemy nic o zapotrzebowaniu na ciepło w domu, w którym były takie wysokie rachunki za prąd. Bez konkretów to trochę trąci plotami od fryzjera :)

Napisano
10 godzin temu, Chrisb napisał:

rachunki za prąd zaczęły przychodzić po 2 tys. zł.

To za miesiąc, kwartał, czy za rok?

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Witam, 

W Pana przypadku znacznie lepiej zastanowić się nad wyborem powietrznej pompy ciepła. Gaz LPG ze zbiornika, poprzez wysoką cenę samego paliwa oraz koszty związane z dzierżawą zbiornika jest jedną z droższych metod ogrzewania budynku. Wyższe koszty inwestycyjne przy zakupie powietrznej pompy ciepła powinny się zwrócić w czasie następnych kilku sezonów grzewczych. Nie trzeba martwić się o dostawy gazu LPG, jego jakość oraz zmiennej ceny. Praca pompy ciepła jest również całkowicie bezobsługowa oraz ekologiczna, ponieważ podczas jej pracy nie są emitowane żadne zanieczyszczenia do otoczenia budynku. Jeżeli zastanawiają się Pan nad wyborem sprawdzonej powietrznej pompy ciepła proponuję zapoznać się z ofertą marki Buderus, w której znajdują się pompy ciepła z rodziny Logatherm. W celu doboru pompy ciepła zachęcam do kontaktu z jednym z Autoryzowanych Instalatorów, których wyszukiwarkę można znaleźć na stronie www.buderus.pl. Bardziej szczegółowe informacje dostępne są na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla/
Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. 
Pozdrawiam, 

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Przyjmując za dobrą monetę wartość 1050 kWh dodatkowego zużycia prądu otrzymujemy ok. 1200 zł rocznie (cena 1,10 zł/kWh). Ale czy takie zużycie energii faktycznie odpowiada rzeczywistości. Sprawdziłem dane kilku pralko-suszarek ze średniej półki cenowej. Zgodnie z ich specyfikacją można przyjąć zużycie 260 kWh energii na 100 cykli samego suszenia. Przy czym o ile pojemność prania wynosi w nich 8 kg, to pojemność przy suszeniu już tylko 5 kg. Przyjmijmy więc uczciwie, że na 100 cykli prania musimy zrobić 200 cykli suszenia. Jak często trzeba w takim razie robić pranie i suszenie, żeby osiągnąć zużycie 1050 kWh rocznie na cykle suszenia? To około 400 cykli suszenia. Co odpowiada z kolei 200 cyklom prania. Czyli przez cały rok robimy pranie nieco częściej niż raz na dwa dni. Jak dla mnie bardzo często. Tym bardziej, że to przy założeniu, że pralka jest za każdym razem pełna. Jak zrobimy pranie na pół wsadu to i jeden cykl suszenia wystarczy.  Czyli zużycie prądu 1050 kWh (koszt 1200 zł) jest prawdziwe przy założeniu ok. 200 prań rocznie (co drugi dzień). Prań z pełna pralka, co z kolei wymaga aż 400 cykli suszenia.   Teraz każdy musi ocenić jak często robi pranie. Bez tego robienie obliczeń nie ma sensu. Przy okazji widać, że trzeba z dużą ostrożnością traktować odpowiedzi AI. 
    • Dzięki za ten tip, filmik pomógł w moich zmaganiach z parapetem
    • Pierwotny podział był inny. Wcześniej mieszkały tam inne osoby (w ty osoby z dziećmi), dopiero po wprowadzeniu się tej pani zaczęły się dziwne podziały. Wydaje mi się, że wynikało to z tego, że ojciec był wówczas krótko po rozwodzie i był w kiepskim stanie psychicznym. Zapewne postawili go przed faktem dokonanym, albo bierze to albo nic. Fakt jest faktem, ze podział od czapy, bo tam aż się prosi o podział po ścianie, która jest w środku budynku od piwnicy po strych. A po tym podziale narobili ścianek - w tym ściankę przez środek pokoju, zupełnie bez sensu. Sąsiadka ma teraz w miarę funkcjonalny dom z 3 pokojami, kuchnią,łazienką i piwnicą, a ja po ojcu jeden pokój, klitkę po podziale tego jednego pokoju z którego sąsiadce zrobiono klatkę schodową z wyjściem na górę, łazienkę na górze i strych zupełnie "goły" plus piwnica. Nie wiem czym kierowały się osoby, które zaplanowały ten podział. Myśle, że przede wszystkim tym, że ojciec prędzej czy później wymięknie i odsprzeda swoją część. Wówczas przy bardzo małym nakładzie pracy dom wróciłby do pierwotnej formy....i był w rękach jednego właściciela. 
    • A Ty nie znasz cen energii? Przecież pisze głupoty, że aż strach.     495 zł za 1050 kWh????? Gdzie są takie ceny? Chyba dla szejka w Katarze, ale nie w Polandii.   PS. Wczoraj pytałem AI o pewne dane techniczne to mi takie smęty wsadziła, że ją wyśmiałem. W zamian pokornie przepraszała w japońskim stylu, chwaliła mnie, że ktoś (znaczy ja) pilnuje prawdy i sadziła podobne pierdoły przez cały wieczór. I cóz mi z tego, skoro gdybym ją posłuchał to wyszedłbym na głupka. 
    • Dzięki za rady, chłopaki .... trochę poczytałam o pralko-suszarkach, zapytałam też AI o realne koszty. Z tego, co wyliczyła, to nie ma jakiegoś super dramatu   Zweryfikuje ktoś, czy dobrze wyliczyła? Bo jeśli to jest około 50 zł miesięcznie więcej, to jest to spokojnie do udźwignięcia   Piorę 1-2 razy w tygodniu         Jestem alergikiem i cierpię na AZS, więc używam tylko środków piorących dla dzieci. Raczej pozbawione są nadmiaru chemikaliów, nie byłoby więc tak źle chyba  
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...