mireczka Napisano 6 października 2007 Udostępnij #1 Napisano 6 października 2007 Mam zainstalowany kocioł kondensacyjny olejowy Edderlich (Ulrich) bezkominowy. Zespół spalinowo – powietrzny, czyli rura pobierająca powietrze i wyrzucająca spaliny jest umieszczona na wysokości około 2 metrów od powierzchni ziemi. Usytuowana jest poziomo, czyli równolegle do ziemi. Spaliny brudzą mi strasznie elewację i kostkę, która jest w odległości około 50 cm od ściany. Silne wiatry, brak zabudowy wokół powodują , że żółto – rdzawe plamy rozrzucane są na dużej powierzchni ściany zewnętrznej i kostce. Jak wybrnąć z tego problemu. Link do komentarza
Redakcja Napisano 8 października 2007 Udostępnij #2 Napisano 8 października 2007 Jedyny sposób na unikniecie zabrudzenia ściany to wyprowadzenie kanału spalinowego ponad dach budynku. Do rury odprowadzającej spaliny należy dołączyć zewnętrzny komin ocieplany, natomiast doprowadzenie powietrza do spalania może pozostać w tym samym miejscu. Link do komentarza
mireczka Napisano 8 października 2007 Autor Udostępnij #3 Napisano 8 października 2007 Cytat Mam zainstalowany kocioł kondensacyjny olejowy Edderlich (Ulrich) bezkominowy. Zespół spalinowo – powietrzny, czyli rura pobierająca powietrze i wyrzucająca spaliny jest umieszczona na wysokości około 2 metrów od powierzchni ziemi. Usytuowana jest poziomo, czyli równolegle do ziemi. Spaliny brudzą mi strasznie elewację i kostkę, która jest w odległości około 50 cm od ściany. Silne wiatry, brak zabudowy wokół powodują , że żółto – rdzawe plamy rozrzucane są na dużej powierzchni ściany zewnętrznej i kostce. Jak wybrnąć z tego problemu. Szanowny Panie redaktorze. W instrukcji piszą, że jest to "rura w rurze" i że zabrania się montażu rury skierowanej ku górze pod kątem lub w pionie (możliwa infiltracja wody deszczowej). Czy w takim przypadku , też wyjściem jest komin, który Pan poleca. Link do komentarza
Redakcja Napisano 9 października 2007 Udostępnij #4 Napisano 9 października 2007 Zamontowanie komina (z rur ze stali nierdzewnej) nie spowoduje wnikania wody opadowej, gdy jego wylot zakończony będzie daszkiem. Natomiast wlot powietrza do spalania pozostaje w dotychczasowym miejscu - na zewnątrz domu następuje bowiem rozdzielenie kanału powietrznego i spalinowego. Link do komentarza
mireczka Napisano 13 października 2007 Autor Udostępnij #5 Napisano 13 października 2007 Cytat Zamontowanie komina (z rur ze stali nierdzewnej) nie spowoduje wnikania wody opadowej, gdy jego wylot zakończony będzie daszkiem. Natomiast wlot powietrza do spalania pozostaje w dotychczasowym miejscu - na zewnątrz domu następuje bowiem rozdzielenie kanału powietrznego i spalinowego. Szanowny Panie RedaktorzeKobiety są estetkami, więc drążę temat. jakoś mi ten komin dodatkowy nie pasuje do mojej kanadyjki. Instalator - inżynier podał mi inne rozwiązanie, ale nie jest pewien na 100%. Co sądzi Pan o tym pomyśle zainstalowania trójnika z blokadą odpływu spalin i zainstalowaniu dodatkowego odstojnika w pomieszczeniu gdzie jest kocioł. Niestety szkic jest za duży . żeby go wysłać. Link do komentarza
Redakcja Napisano 16 października 2007 Udostępnij #6 Napisano 16 października 2007 Niezależnie od tego co powiedział Pani inżynier spaliny i tak trzeba wyprowadzić z dala od ściany domu. Najlepiej niech się Pani skontaktuje z przedstawicielem firmy producenta kotła, może tam znajdą inne rozwiązanie. Link do komentarza
Marcyśka Napisano 7 listopada 2007 Udostępnij #7 Napisano 7 listopada 2007 Najlepszy sposobem bedzie skontaktowanie się z przedstawicielem firmy ULRICH . Można wysłać maila i oni do pani oddzwonią - My tak zrobiliśmy. www.ulrich.com.pl ; ulrich@ulrich.com.pl Link do komentarza
mireczka Napisano 10 stycznia 2008 Autor Udostępnij #8 Napisano 10 stycznia 2008 Cytat Najlepszy sposobem bedzie skontaktowanie się z przedstawicielem firmy ULRICH . Można wysłać maila i oni do pani oddzwonią - My tak zrobiliśmy. www.ulrich.com.pl ; ulrich@ulrich.com.pl Ulrich ignoruje moje e - maile i listy, a więc nie mam pomocy ze strony serwisanta. Przykre , ale prawdziwe. Nawet kurtuazyjnej odpowiedzi na wiadomości. Nie polecam Ulricha bo w przypadku problemów nie można co na niego liczyć!! Link do komentarza
Marcyśka Napisano 10 stycznia 2008 Udostępnij #9 Napisano 10 stycznia 2008 A to dziwne, my nie mieliśmy takiego problemu. Oddzwonił do nas serwisant za 2 dni i naprawił piec. Link do komentarza
adamis Napisano 10 stycznia 2008 Udostępnij #10 Napisano 10 stycznia 2008 To nie pierwszy sygnał o takiej pracy servisu Ulricha.Ale z tą sprawą nie ma sensu zwracać się do nich,bo to nie jest ich problem.Można zrobić tak jak radzi REDAKCJA,albo spaliny puścić kominem,jeśli jest takowy wolny. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się