Skocz do zawartości

Wyburzanie ściany nośnej lub działowej

Recommended Posts

Napisano

Kochani!
Chciałabym wyburzyć ścianę w bloku.
Wymiary liczyłam na tyle ile potrafię.
Grubość: 15 cm
Szerokość: 403 cm
Wysokość: 267 cm
Interesuje mnie połączenie salonu z kuchnią. 

Na ścianie obok, która graniczy z docelowym wyburzeniem, wisi wentylacja. 
Nie wiem czy jest to ściana nośna czy działowa.

Rzut lokalu zamieszczam na zdjęciu. 
https://drive.google.com/open?id=1f89Evgt32bRAok1asC0YePGAQXo1Hqym

Narysowałam też wymiary.
https://drive.google.com/file/d/1SUAlps5cXi5GLWDZlITv9amkprjWmLb4/view

Dowiedziałam się, ze wymagana jest opinia z osoby z uprawnieniami konstrukcyjno-budowlanymi.
Czy muszę gdzieś zgłaszać takie wyburzenie ściany?
Kolejne pytanie, to jak szacują się ceny takiego przedsięwzięcia?
Byłabym wdzięczna za dalsze pokierowanie sprawą.

1.jpg

900cbe24a3998a71a488b1974dd6f876.jpg

Napisano
  Dnia 18.03.2019 o 12:42, aszka101 napisał:

Kochani!

Rozwiń  

Zapamiętaj raz na jutro, że nigdy, od nikogo, nie otrzymasz zgody na wyburzenie żadnej ściany. Ale możesz otrzymać zgodę na wycięcie ściany.

Z rysunku wynika, że to ścianka działowa, więc wycinanie może być dopuszczalne. Kto jest właścicielem całego obiektu? Które to piętro? Ile pięter ma cały budynek? kto nim zarządza? Czy zarządca zatrudnia inspektorów nadzoru budowlanego?

A, jeszcze jedno. Z jakiego materiału wykonana jest ściana?

Napisano

Kochani!
Wymiary liczyłam na tyle ile potrafię.
Grubość: 15 cm
Szerokość: 403 cm
Wysokość: 267 cm
Interesuje mnie połączenie salonu z kuchnią. 

Nie wiem czy jest to ściana nośna czy działowa.

Rozwiń  

To jest ściana konstrukcyjna - nie można jej wyburzać. Na niej opiera sie strop. Dokładnie 2.

Dnia 18.03.2019 o 13:03, retrofood napisał:

Z rysunku wynika, że to ścianka działowa,

Rozwiń  

Ha, ha, ha :takaemotka:

Przemyśl - zobacz,co zostało zaznaczone (na rysunku i na twym cytacie) - i przemyśl...

Dnia 18.03.2019 o 13:03, retrofood napisał:

Zapamiętaj raz na jutro, że nigdy, od nikogo, nie otrzymasz zgody na wyburzenie żadnej ściany. Ale możesz otrzymać zgodę na wycięcie ściany.

Rozwiń  

Straszne dyrdymały, kolego. Ja zwał, tak zwał. Można wyburzyć delikatnie, i wyciąć z wielkim hukiem. A kwestią jest usunięcie czegoś, co jest, lub nie jest konstrukcyjnym elementem budowli i wpływ tego usunięcia na konstrukcję, jej stateczność.

Logika, kolego - nie słówka. Logika!

Napisano
  Dnia 18.03.2019 o 13:36, zenek napisał:

To jest ściana konstrukcyjna - nie można jej wyburzać. Na niej opiera sie strop. Dokładnie 2.  

Rozwiń  

Tak, zgadza się. Te obydwa stropy są podparte przewodem YTKSY 2x2x0,5. Weź już zażyj te swoje tabletki, bo znowu się ośmieszasz.

Rozwiń  

Kanały wentylacyjne możesz umieścić w suficie podwieszanym.

Napisano (edytowany)

Dnia 18.03.2019 o 15:05, retrofood napisał:

Tak, zgadza się. Te obydwa stropy są podparte przewodem YTKSY 2x2x0,5. Weź już zażyj te swoje tabletki, bo znowu się ośmieszasz.

Rozwiń  

Rzeczywiście, masz rację - tam jest dzialowa ścianka. Nie zauważyłem tych drutów. Można wyburzyć. Ale pozwolenie chyba trzeba uzyskać z administracji.

Ale myślę, że to nakładka instalacji elektrycznej mnie zmyliła. Na rysunku budowlanym jednak powinny być pokazane podciągi i wymiary, a tych tu nie widzę. Więc nie jest to dokumentacja właściwa do analizy budowlanej.

Edytowano przez zenek (zobacz historię edycji)
Gość mhtyl
Napisano
  Dnia 18.03.2019 o 20:02, zenek napisał:

Na rysunku budowlanym jednak powinny być pokazane podciągi i wymiary, a tych tu nie widzę. Więc nie jest to dokumentacja właściwa do analizy budowlanej.

Rozwiń  

I są pokazane wymiary ale nie na tym rzucie. Jak się nie zna to się buźki nie otwiera i wypadało by przeprosić za babola.

Słyszałeś kiedyś o projekcie instalacji elektrycznej?

Napisano
  Dnia 18.03.2019 o 20:35, mhtyl napisał:

Słyszałeś kiedyś o projekcie instalacji elektrycznej?

Rozwiń  

słyszałem - służy do celów instalacji elektrycznej, nie projektowania wyburzeń i nowych ścian.

A przepraszać nie ma za co - i kogo. Przepraszanie to częśc kultury - tej nie zauważyłem u retrofooda w stosunku do mnie, więc też i odwrotnie trudno stosować. Taka karma.

Napisano (edytowany)
  Dnia 18.03.2019 o 22:02, zenek napisał:

to częśc kultury - tej nie zauważyłem u retrofooda w stosunku do mnie, 

Rozwiń  

Na takie traktowanie - nie tylko przez niego - solidnie zapracowałeś swoją tutaj działalnością :bezradny:

Coż - taki jest zenek... :bezradny:

Chyba już gdzieś to pisałem... :zalamka:

Ooooo:

Logika, kolego - nie słówka. Logika! 

Rozwiń  

Ha, ha, ha :takaemotka:

Rozwiń  

Rozwiń  

Przydałoby się małe sorry

Edytowano przez Gość (zobacz historię edycji)
Napisano (edytowany)

Robaczki, dziękuję za komentarze.
Jest wiele skrajnych opinii w tym temacie. Nie wiem do kogo mam się dalej zwrócić.
Może kolejne zdjęcia coś ułatwią. 

Na chwilę obecną przyjmuję, że to ściana działowa.
Wszystko mi jedno czy ktoś ją wytnie czy wyburzy! Chciałabym, aby po prostu zniknęła! :)
Nie mam pojęcia z jakiego materiału wykonana jest wykonana. Koło 15 cm.
Mieszkam na 2 piętrze mieszkania z 2006 r. Warszawa Ursynów.
Biuro projektowe Archigraf (Inwestor Dom Development). Może do nich pisać? Jest jeszcze podwykonawca.

Administrator budynku twierdzi, że potrzebna jest rada eksperta, bo on jedyne co może, to wysłać mi projekt. 
Boje się jednak, że taki inżynier weżmie mnóstwo pieniędzy za taką ekspertyzę, a w efekcie i tak nie będę mogła nic zrobić ze ścianą... :(
Jak to wygląda w rzeczywistości?

871a503fc1fc04218c41a78831480d21.jpg

2569596_201774478_mieszkanie-warszawa-ursynow-ul-plaskowickiej-44_xlarge.jpg

Edytowano przez aszka101 (zobacz historię edycji)
Napisano

No to niech Ci wyśle projekt - budowlany, a nie instalacji elektrycznej... i nam pokarz...

A co do zdjęć - pokazałaś piękną zabudowę kuchni i niewiele ścian... więcej pokazałoby zrobione z pokoju, ale pewnie tam jest jakaś szafa...

Ja to bez obcyndalania rozebrałbym tę ścianę, wyrzucił oboje drzwi - te do kuchni i te do pokoju i powstanie duża przestrzeń.

Ale z drugiej strony wizyta takiego eksperta ułatwi ewentualne rozmowy z wykonawcą, czy administratorem, a na pewno nie wydrenuje portfela.

Napisano
  Dnia 19.03.2019 o 10:09, aszka101 napisał:

Administrator budynku twierdzi, że potrzebna jest rada eksperta, bo on jedyne co może, to wysłać mi projekt. 
Boje się jednak, że taki inżynier weżmie mnóstwo pieniędzy za taką ekspertyzę, a w efekcie i tak nie będę mogła nic zrobić ze ścianą... :(

Rozwiń  

Koleżanko, wysłałbym Ci mojego szwagra, eksperta konstruktora budowlanego, bo lubił się bawić na emeryturze, ale wziął i umarł, więc nie da rady. Tym niemniej wciąż mam pół rodziny w branży budowlanej (sam też się po budowach szwendałem), a ponieważ teraz jestem już mocno leciwy, to przez kilkadziesiąt lat słuchania ich rozmów przy stole i/lub butelce, nauczyłem się więcej niż niejeden budowlaniec w szkole.

Dlatego mówię jasno: wycięcie tej ściany nikomu i niczemu nie zagraża, możesz to zrobić bez pytania kogokolwiek. Skoro jednak chcesz zachować dobre układy z administracją, to poszukaj gdzieś człowieka z uprawnieniami budowlanymi w zakresie konstrukcyjnym i skonsultuj to z nim. Musisz mu tylko udostępnić ten projekt od administratora. Koszt nie powinien przekroczyć 200 PLN , no w Warszawie powiedzmy że 300 PLN, ale to już z określeniem (na piśmie) technologii i zakresu robót. Pozostaje kwestia wentylacji i może być, że czegoś jeszcze, ale z takimi sprawami to jakiś budowlaniec wykończeniowy z kilkuletnią praktyką poradzi sobie bez trudu.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Taras z naturalnego drewna to inwestycja w estetykę i komfort przestrzeni zewnętrznej. Aby jednak drewno zachowało swoje walory na długie lata, kluczowa jest odpowiednia impregnacja i konserwacja już na etapie przygotowania desek. Poniżej przedstawiamy sprawdzony sposób impregnacji nowej deski tarasowej, oparty na produktach marki OSMO. 1. Wstępna impregnacja – WR Aqua Osmo Pierwszym krokiem jest wstępne zabezpieczenie desek. Impregnat WR Aqua Osmo to bezbarwny środek ochronny na bazie wody, który skutecznie zabezpiecza drewno przed sinizną, pleśnią oraz szkodnikami. Kiedy? Impregnację wykonujemy przed montażem, najlepiej 2 dni przed planowanym olejowaniem. Jak? Środek nanosimy pędzlem lub wałkiem na wszystkie powierzchnie deski – zarówno widoczne, jak i niewidoczne – w jednej warstwie. Po co? Zapewnia to równomierną ochronę drewna i zapobiega jego degradacji od środka. 2. Olejowanie przed montażem – Osmo Olej Tarasowy Po upływie co najmniej 48 godzin od impregnacji WR Aqua, przystępujemy do pierwszego olejowania. Produkt: Olej tarasowy OSMO – bezbarwny lub kolorystycznie dobrany do naturalnego odcienia deski. Jak? Nakładamy z dwóch stron deski cienką warstwę oleju, używając pędzla, szmatki lub wałka. Pozwalamy na dokładne wchłonięcie i wyschnięcie. Dlaczego? Takie przygotowanie pozwala zabezpieczyć również powierzchnie deski, które po montażu będą niewidoczne, co znacząco zwiększa trwałość całej konstrukcji. 3. Montaż desek i finalne wykończenie Po wyschnięciu oleju przystępujemy do montażu tarasu. Gdy deski są już solidnie zamocowane, możemy wykonać drugą warstwę oleju tarasowego – tym razem tylko na widocznej stronie. Cel: Ta warstwa nadaje ostateczny wygląd i zapewnia pełną ochronę przed działaniem czynników atmosferycznych – deszczu, UV i zmian temperatury. Wskazówka: Prace najlepiej prowadzić w suchy, ciepły dzień, unikając pełnego słońca, które może zbyt szybko wysuszyć produkt. Dlaczego warto trzymać się tej kolejności? Poprawna impregnacja i olejowanie przed montażem to inwestycja w trwałość i wygląd tarasu. Chroniąc drewno z każdej strony, zapobiegamy jego wypaczaniu, pękaniu i przedwczesnemu starzeniu. Produkty OSMO tworzą elastyczną, mikroporowatą powłokę, która nie łuszczy się i pozwala drewnu oddychać, co jest szczególnie ważne przy konstrukcjach zewnętrznych.   Podsumowanie – schemat impregnacji nowej deski tarasowej: Impregnacja WR Aqua OSMO – minimum 2 dni przed olejowaniem Pierwsza warstwa oleju tarasowego – z dwóch stron przed montażem Montaż desek tarasowych Druga warstwa oleju – na wierzchnią, widoczną stronę po montażu
    • Planuje dzialke na wsi, lub na obszarze znacznie oddalonym od miasta (tak, wiem ma malo czasu - do polowy nast. roku, dlatego badam temat).
    • Mógłbyś to przetłumaczyć na język polski?
    • Nie we wszystkich lokalizacjach takie rozwiązanie jest dozwolone, Zależy gdzie masz działkę. 
    • Mieszkanie w budynku to akurat nie problem bo budowa i tak przeciągnie się przez dłuższy czas - tu akurat mam pomysł jak to rozwiązać.   Siec ciepłownicza – planuje ogrzewać dom piecem na paliwo stale i będę posiadał zbiornik na ciepłą wodę, którą podgrzeje piecem albo elektrycznie, więc logicznie rzecz biorąc nie powinienem potrzebować oświadczenia o podłączeniu do sieci ciepłowniczej.   Dziękuje za odp. - mam przynajmniej kolejny temat do poruszenia z radcą.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...