Skocz do zawartości

Porównanie kosztów dachu - 3 warianty

Recommended Posts

Gość Januszewski
Napisano
Im więcej spadów tym droższy dach, to oczywiste. Więcej roboty, wiecej dodatkowych elementów, zagięć. To wszystko są oczywiste koszta. O tym nalezy pamietać. Wybór rodzaju pokrycia to też różnica w cenie. Jak sami zauważyliście to betonowe dachówki potrafią całkiem ładnie obniżyć koszty. Moim zdaniem takie dachówki z powłoką Duratop pro Creatona nie ustępuje jakościowo ceramicznym angobowanym. Estetycznie też wyglądają podobnie.
Napisano
47 minut temu, Gość Januszewski napisał:

Moim zdaniem takie dachówki z powłoką Duratop pro Creatona nie ustępuje jakościowo ceramicznym angobowanym. Estetycznie też wyglądają podobnie.

Cement będzie zawsze cementem, nie liczy się to co na zewnątrz tylko w środku. Tobie sie tylko wydaje że cementowa nie ustępuje ceramicznej i niech tak zostanie bo prawda jest całkiem inna.

• 3 tygodnie temu...
Gość Lipiński
Napisano

Ceramika jest lepsza ale i cementowe dachówki są całkiem dobre. Tańsze to na pewno. Lżejsze też, wiec w niektórych przypadkach nawet bardziej polecane, bo nie zawsze da się położyć ciężką ceramikę. Do blachy nie będę się odnosił bo dla mnie to się nie nadaje za bardzo na dach. Nie podoba się i tyle. Z punktu widzenia estetycznego trochę tu wyszło złe porównanie. Bo jak widzę dachówkę cementową jednej z firm to powłoka błyszcząca, więc raczej do glazury należałoby porównywać. Estetycznie oczywiście ;) Parametrami to tylko ceramika.

Napisano
1 godzinę temu, Gość Lipiński napisał:

Ceramika jest lepsza ale i cementowe dachówki są całkiem dobre.

Do blachy nie będę się odnosił bo dla mnie to się nie nadaje za bardzo na dach.

Toś się teraz naraził nie małej grupie forumowej! :D

• 1 miesiąc temu...
Gość Cybulski
Napisano

Oj tam, ze od razu się naraziłem. Po prostu mieszkałem kiedyś w domu z blachą i pamiętam sytuacje nagłego gradobicia w nocy. A że sypialnia na poddaszu (jak w większosci domów) to pobudka była dość nagła. Cement czy ceramika w takim przypadku wypadają dużo lepiej. Może to też przez to, że blacha łatwiej przenosi dźwięki i lepiej jest ze sobą połaczona. Jednak każda dachówka to osobny element. No i dużo cieższy materiał. Jakbym miał wysoki budżet na dach to tylko ceramika. Przy niższym to cement. Ale na blachę to raczej się nie zdecyduję. A czy to będzie glazura czy angoba w ceramice  czy inna powłoka to już chyba aż takiej różnicy nie bedzie. Główna będzie tylko w samym materiale.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• a jednak dam https://www.onet.pl/informacje/newsweek/przez-ponad-dwa-miesiace-stosowalam-post-przerywany-co-poszlo-nie-tak/vbsvfw7,452ad802   akurat dla mnie te argumenty nie są decydujące, bez problemu potrafię wytrzymać nawet kilka dni bez jedzenia... a intensywne życie towarzyskie? to też się da, wiem coś o tym  
    • Gdyby nie zaatakowane mini słoneczniki nigdy bym nie zaczął interesować się Skorkiem .            
    • witam forumowiczów, Załaczam foto zniszczonego zębem czasu dachu, który aktualnie przecieka. Szykuje się do szybkiej reparacji, jednak póki co, nie będzie to pokrycie całości , a jedynie - zabezpieczenie obszaru, który przepuszcza na poddasze wodę. Proszę o informacje jakiego materiał będzie najlepszy? papa wierzchnia termozgrz? izoplast b?  nie mam doświadczenia. jak przygotowac powierznie? dzięki
    • Witam Szukam pomocy przy malowaniem farbą ceramiczną. Malowałem pokój na dwie warstwy. Po wyschnięciu gdy słońce wpada do pokoju to ukazują się takie pasy bardziej matowe, widać to tylko gdy patrzy się na ścianę pod kątem, na wprost tego nie widać. rozprowadzałem farbę wałkiem na ścianie po czym dodatkowo na koniec robiłem ostatni tych wałkiem zawsze od góry do dołu przed namoczeniem wałka i rozpoczęciem dalszego malowania - tak jak było na instrukcji od producenta. Malowałem wałkiem Anza Titex - jednak gdy jechałem od góry do dołu to tak jakby wałek się "puszył" i dlatego jest pasek bardziej matowy.   Jakieś rady co do malowania farbą ceramiczną ? ewentualnie jakieś inne wałki polecacie do tej farby ? Dodam, że mieszkanie jest po słonecznej stronie przez co temperatury w mieszkaniu są wyższe niż zawsze ale to jakoś 25/26 stopni.  
    • Mam. Odkryłem tajemnicę. Jest 1.00 w nocy, wylazlem zbierać opuchlaki z latarką. I wiecie co?   Skorki!   Na moich mini slonecznikach ozdobnych małych dziury w liściach od kilku dni.   Wpadam - a te skorki żrą jak opętane! Pozbierałem, postrząsałem - armia tego - podchodzę do Katalpy - a jakże!. Są. Żrą!   Uzbierałem do słoika moc.   To skorek! Szkodnik pieprzony biega jak oszalały i wyżera dziury! Będę powtarzał zbieranie po nocach. Pozdrawiam.  
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...