Skocz do zawartości

działka częściowo klasa III i IV

Radeong

Recommended Posts

Napisano

Witam użytkowników forum,

postanowiłem napisać do ponieważ mam problem z którym nikt nie posiada na tyle fachowej wiedzy aby mi to objaśnić , mianowicie chodzi o grunt który zamierzam kupić pod budowę domu , chodzi o to że działka ma powierzchnię 0,67 ha figuruje jako rolna lecz w odległości 2 działek już powstaje dom , z tego co rozmawiałem z gościem i widziałem mapki działki to jest ona 3 oraz 4 klasy (pastwiska trwałe) zaznaczam że nie jestem rolnikiem , 3 klasa znajduje sie d strony wjazdu na działkę natomiast 4 klasa jest położona za 3 , i jeśli dostanę pozwolenie na budowę to prawdopodobnie na klasie 4 co mi w zupełności nie przeszkadza , chodzi o odrolnienie gruntu pod budowę bo z odrolnieniem części pod domem (na klasie IV) pewnie problemu nie będzie ale trzeba pewnie odrolnić dojazd do domu przechodzący przez klasę 3 i czy jest to jakiś problem?

Kupuję działkę ponieważ jest ona od znajomego , nie ma mpzp , a kupna można dokonać nie będąc rolnikiem tylko po uzyskaniu zgody prezesa anr , myślę ze to jakoś sie uda załatwić no ale z tą klasą gruntu się martwię , proszę o odpowiedź

Napisano

Co do zasady - na odrolnienie klasy III potrzebna zgoda ministra rolnictwa, ale nie będąc właścicielem gruntu nie można o nią wystąpić (dotychczasowy właściciel - rolnik musiałby to jakoś logicznie uzasadnić). Niemniej w konkretnych warunkach mogą zachodzić jeszcze  inne, nieznane uwarunkowania. Niezależnie od tego wyłączenie gruntu III klasy z użytkowania rolniczego wiąże się z poniesieniem wysokich opłat.

Napisano
4 godziny temu, Radeong napisał:

chodzi o odrolnienie gruntu pod budowę bo z odrolnieniem części pod domem (na klasie IV) pewnie problemu nie będzie ale trzeba pewnie odrolnić dojazd do domu przechodzący przez klasę 3 i czy jest to jakiś problem?

Sprawa jest skomplikowana i nietypowa.

W zasadzie odpowiedź na to pytanie będzie zawarte w WZiZT.

Tam zadziałają "uwarunkowania lokalne", bo raczej będziemy mieli do czynienia z interpretacja urzędniczą, a nie "czystymi" przepisami.

Sprawdziłem w geoportalu i moim zdaniem nie ma okoliczności wykluczających zgodę ministra.

Nie mniej jednak i moim zdaniem:

- taki dojazd nie jest  typową budową wymagającą odrolnienia działki, bo dojazdy na gruntach rolnych, dalej rolnymi pozostają,

- na utwardzenie, w zasadzie, nie potrzeba ani pozwolenia na budowę, ani zgłoszenia,

- w akcie desperacji, można dogadać się z sąsiadem i ustanowić służebność dojazdu

Ale kluczem jest uzyskanie WZiZT (moim zdaniem przed zakupem, ale wnioskodawcą powinieneś być Ty)

Napisano

czy jeśli dostane warunki zabudowy to już pójdzie wszystko że tak powiem z górki ? bo wszystko będzie jasne ?

chodzi mi też o to czy dojazd zawsze trzeba odralniać ? + to co pod  domem i dodatkowo słyszałem że po 3 metry od krawędzi ścian

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Z fotografii wynika, że minimalny spadek da się zachować, będziesz tylko musiał tę rurę kanalizy zabudować, bo pod nią będzie trudno utrzymać porządek i czystość. Jak u mnie, niemal dokładnie, tylko ja mam w drugą stronę. .  Jak to potem "schować" to już kwestia wyobraźni, może nad nią jakąś szafeczkę da się zmieścić?  
    • Witam, dziękuję za wszystkie odpowiedzi.   Pytanie padły dwa: 1. Odnośnie statusu mieszkania. Jest to stan developerski w budynku wielorodzinnym oddanym do użytkowania. Jest zarządca na budynku. 2. Wymiar od ściany to około 60 cm      
    • Temat dotyczy wiaty, która została postawiona za zgodą właściciela działki "A" na działce "B". Wiata przez wiele lat miała konstrukcję na czterech słupach oraz dach z blachy. Z przodu zamontowana została roleta. Budynek "A" postawiony został na granicy działki.    W tym roku właściciel działki B zdecydował się bez zgłoszenia na domurowanie z betonu komórkowego ścian. Co zostało zgłoszone do nadzoru budowlanego. Inspektor stwierdził, że nadal jest to konstrukcja lekka i nie zabudowana z 4 stron, więc nadal pełni rolę wiaty. Właściciel działki "B" po kontroli zamiast rolety wstawił drzwi prowadzące do budynku w ścianie z bloczków komórkowych oraz dokończył wszystkie ściany.    Czy posiadając zgodę na wybudowanie wiaty właściciel działki nr B ma prawo dokonać zabudowy tej wiaty bez zachowania dystansu pomiędzy budynkami ? (wg. inspektora tak), jak również czy może dobudować piętro ?  (wg. inspektora tak).   Czy ktoś może pomóc w tym temacie ?
    • Dzień dobry, posiadam działkę na której jest już wybudowany fundament (szerokość 40cm) o wymiarach 8 x 9m co daje po obrysie zabudowę 72 m2 - miał na nim powstać budynek gospodarczy. Szukam projektu domu na zgłoszenie który mógł bym na nim postawić. Interesuje mnie dom parterowy z poddaszem do adaptacji, dach dwuspadowy. Technologii jeszcze nie wybrałem, ale skłaniał bym się ku murowanemu. Nie jestem obeznany z tematem i czy mógł bym wybrać np.: Projekt domu Z73 o zbliżonych wymiarach 7,86 x 9,06 m lub Projekt domu A-130 Dom lipowa 7,86 m x 8,86 m i go adaptować do istniejącego fundamentu?   Załączam poglądowo stare plany domu gospodarczego.  
    • Taki grzejnik (jedna płyta i ożebrowanie) o wymiarach 60×60 cm maa moc ok. 610 W dla parametrów 75/65/20°C.  To praktycznie tyle samo co największy z wymienionych  grzejników drabinkowych (618 W, grzejnik 25×165 cm) przy identycznych parametrach zasilania.  Czyli w tym przypadku mamy zastąpienie starego grzejnika nowym o tej samej mocy. Przy innych parametrach zasilania zmiany mocy obu grzejników też będą niemal identyczne.  Natomiast mniejszy grzejnik drabinkowy 25×77 cm będzie miał prawie dwa razy niższą moc niż stary model płytowy - 363 W, dla parametrów 75/65/20°C. Wymiana na taki jest już mocno ryzykowna, z utrzymaniem pożądanej temperatury w łazience może być problem.  
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...